
Sűrű bodzaszörp recept – Frissítő ízek otthon készítve
A nyári hónapokban a frissítő italok iránti vágy egyre nagyobbá válik. A természet adta lehetőségek kihasználása különösen izgalmas, hiszen a gyümölcsök és virágok sokfélesége számtalan lehetőséget kínál a házi készítésű szörpök, limonádék és egyéb frissítők elkészítésére. A bodza, mint igazi nyári kincs, különösen népszerű választás a házi készítésű italok világában. Az illatos, fehér virágokból készült szörp nemcsak ízletes, hanem egészséges is, tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal.
A bodzaszörp nem csupán egy ital, hanem egy élmény is, amely a friss nyári napokat idézi. Az elkészítése során a friss bodzavirágok aromája betölti a konyhát, és az egész család számára kellemes emlékeket teremt. A bodza virágzásának idején érdemes kihasználni ezt a csodás alapanyagot, és otthon készíteni egy adag sűrű bodzaszörpöt. A szörp tökéletes alapja lehet limonádék, koktélok vagy akár fagylaltok készítésének is. A következő sorokban bemutatom, hogyan készítheted el ezt a frissítő italt otthon, lépésről lépésre.
Hozzávalók
A sűrű bodzaszörp elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:
– 20-30 db friss bodzavirág (lehetőleg illatos, kinyílt virágok)
– 2 liter víz
– 1,5 kg cukor
– 2 db citrom (bio, lehetőleg kezeletlen)
– 1 evőkanál citromsav (opcionális, a tartósítás érdekében)
– 1/2 teáskanál nátrium-benzoát (opcionális, a tartósításhoz)
Fontos, hogy csak egészséges, friss bodzavirágokat válassz, lehetőleg olyan helyről, ahol nem használtak vegyszereket. A citromoknak is frissnek és lehetőleg bio minőségűnek kell lenniük, hogy a lehető legtöbb ízt és vitamint megőrizzük. A cukor mennyisége változtatható, azonban a sűrű szörp érdekében ajánlott a megadott mennyiséget használni.
Elkészítés
Az elkészítés első lépése a bodzavirágok előkészítése. Gondosan válogasd ki a szép, egészséges virágokat, és távolítsd el a vastagabb szárakat, hogy ne legyenek keserű ízek a szörpben.
Ezután önts 2 liter vizet egy nagy lábasba, és tedd fel főni. Amíg a víz forr, a citromokat alaposan mosd meg, majd szeleteld fel. A citromok héja nagyon fontos, hiszen az ízét és aromáját is gazdagítja a szörpnek.
Amint a víz felforrt, add hozzá a cukrot, és kevergesd, amíg teljesen fel nem oldódik. Ezt követően vedd le a tűzről, és add hozzá a bodzavirágokat és a citromszeleteket. Ha citromsavat használunk, ezt is most érdemes beletenni.
A következő lépés a keverék állni hagyása. Letakarva hagyd pihenni a lábast szobahőmérsékleten 24 órán át. Ez idő alatt a bodzavirágok és citromok ízei szépen összeérnek, és a folyadék magába szívja az aromákat.
24 óra elteltével szűrd le a keveréket egy gézen vagy sűrű szűrőn keresztül. A folyadékot egy tiszta üvegbe öntsd, figyelve, hogy a virágokat és a citromszeleteket eltávolítsd.
Ha szeretnéd tartósítani a szörpöt, akkor most adj hozzá 1/2 teáskanál nátrium-benzoátot, és alaposan keverd el. Ezt a lépést kihagyhatod, ha a szörpöt viszonylag rövid időn belül elfogyasztod.
Végül töltsd üvegekbe a kész szörpöt, és tárold hűvös, sötét helyen. A bodzaszörp akár hónapokig is eláll, ha megfelelően tárolod, és remekül felhasználható a nyári hónapokban.
A bodzaszörp nemcsak ízletes és frissítő, hanem sokféleképpen felhasználható is. Keverheted limonádéba, ízesítheted vele joghurtokat, vagy akár fagylalt alapanyagaként is használhatod.
Az elkészítése egyszerű, és a végeredmény egy különleges, otthon készített frissítő ital, amely a nyári napok élvezetét még ízletesebbé teszi. Kóstold meg, és élvezd a bodza varázslatos ízét!

