
Virslis lencsesaláta recept: Egyszerű, ízletes és tápláló!
A lencse sokak kedvenc alapanyaga, hiszen nemcsak ízletes, de tápláló is. Gazdag fehérjében, rostban és fontos vitaminokban, ezért remek választás egy könnyű, de tápláló étkezéshez. A lencsesaláták különösen népszerűek, mert rendkívül változatosan elkészíthetők, és szinte bármilyen hozzávalóval kombinálhatók. A friss zöldségek és fűszerek együtt alkotják meg azt az ízvilágot, ami miatt a lencsesaláta sokak asztalán helyet kap.
A virslis lencsesaláta egy különleges variáció, amely a klasszikus saláták frissességét ötvözi a virsli sós, füstölt ízével. Ez a recept nemcsak étkezéshez ideális, hanem remek választás piknikekhez, családi összejövetelekhez, vagy akár egy könnyed hétköznapi vacsorához is. Az elkészítése egyszerű és gyors, így a kezdő szakácsok számára is tökéletes lehetőség.
A következő részben bemutatjuk a szükséges hozzávalókat, majd lépésről lépésre megismerhetjük, hogyan készíthetjük el ezt a finom salátát.
Hozzávalók
A virslis lencsesaláta elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükségünk:
– 200 g zöld lencse
– 150 g virsli (lehetőleg füstölt)
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 1 közepes sárgarépa
– 1 piros kaliforniai paprika
– 1 kis uborka
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 evőkanál fehérborecet
– 1 teáskanál mustár
– Só ízlés szerint
– Bors ízlés szerint
– Friss petrezselyem vagy kapor a díszítéshez
A lencse kiváló fehérjeforrás, ezért ideális választás vegetáriánusok számára is. A virsli füstös íze és a friss zöldségek roppanó állaga tökéletes kombinációt alkot. Az öntet egyszerű, de annál ízletesebb, hiszen az olívaolaj, a fehérborecet és a mustár harmonikusan összekapcsolják a hozzávalókat. A saláta színei és ízei nemcsak a szemnek, hanem az ízlelőbimbóknak is örömet okoznak.
Elkészítés
A virslis lencsesaláta elkészítése egyszerű és gyors folyamat, amelyet könnyedén követhet mindenki. Első lépésként, a lencsét alaposan megmossuk, majd egy nagyobb edényben, sós vízben feltesszük főzni. A lencse főzési ideje általában 20-25 perc, de érdemes figyelni, hogy ne főzzük túl, mert a salátában a lencse roppanós állaga a legjobb.
Amíg a lencse fő, addig előkészíthetjük a zöldségeket. A vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát pedig felkockázzuk. A kaliforniai paprikát és az uborkát is kockákra vágjuk. Ezeket a zöldségeket egy nagy tálba tesszük, ahol a salátánkat össze fogjuk állítani.
Miután a lencse megfőtt, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Amennyiben a virsli nyers, azt is fel kell főzni, majd karikákra vágva hozzáadni a zöldségekhez. A füstölt virsli íze különleges élményt nyújt, de ha vegetáriánus verzióra vágyunk, választhatunk növényi alapú virslit is.
A saláta öntetéhez egy kis tálban keverjük össze az olívaolajat, a fehérborecetet és a mustárt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd alaposan összekeverjük. Az öntetet öntsük rá a zöldségekre és a lencsére, majd alaposan forgassuk össze, hogy minden hozzávaló egyenletesen bevonódjon.
Az elkészült salátát tálalás előtt érdemes legalább fél órát pihentetni a hűtőszekrényben, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor friss petrezselyemmel vagy kaporral díszíthetjük, ezzel még inkább feldobva a saláta megjelenését.
Ez a virslis lencsesaláta nemcsak ízletes, de tápláló is, így tökéletes választás lehet egy könnyed ebédre vagy vacsorára. Az elkészítése gyorsan megy, ráadásul a hozzávalók könnyen beszerezhetők. Érdemes kipróbálni, hiszen az ízélmény mellett a lencse jótékony hatásai is hozzájárulnak egészségünkhöz.
A saláta remekül variálható, így bátran kísérletezhetünk más zöldségekkel is. Például adhatsz hozzá főtt tojást, kukoricát vagy akár füstölt halat is, attól függően, hogy milyen ízeket kedvelsz. A lencsesaláta egy igazi klasszikus köret vagy önálló étkezés, amely mindenki számára elérhető és könnyen elkészíthető.

