Gyors receptek,  Péksütemény receptek

Sós pogácsa recept, amit imádni fogsz!

A sós pogácsa a magyar konyha egyik elmaradhatatlan finomsága. Az illatos, ropogós tészták között különleges helyet foglal el, hiszen nemcsak vendégváró falatként, hanem uzsonnára, reggelire vagy akár vacsorára is kitűnő választás. Készítése során a tészta ruganyos és levegős lesz, míg a sült pogácsák aranybarna színükkel és ízletes, sós aromájukkal hódítanak.

A sós pogácsa könnyen variálható, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő változatot. Lehet dúsítani sajttal, sonkával, vagy akár különböző fűszerekkel is. Az elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, így akár kezdők is bátran nekiláthatnak. A tészta alapja egyszerű, de a titok a megfelelő arányokban és a megfelelő technikában rejlik.

A sós pogácsa nemcsak finom, hanem szuperül tárolható is. Ha marad belőle, érdemes légmentesen záródó edényben tartani, így napokig friss marad. Legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy akár csak egy egyszerű hétköznapról, a sós pogácsa mindig jó választás. Most pedig nézzük meg, hogyan készíthetjük el ezt a finomságot lépésről lépésre!

Hozzávalók

A sós pogácsa elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:

– 500 g finomliszt
– 250 g vaj vagy margarin
– 200 ml tej
– 1 csomag élesztő (kb. 7 g)
– 2 db tojás
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor
– 150 g reszelt sajt (opcionális)
– 1 tojás a kenéshez
– 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika (opcionális)

A hozzávalók mennyisége változtatható, attól függően, hogy milyen ízesítést szeretnél elérni. A sajt különösen jól illik a pogácsához, hiszen még ízesebbé és gazdagabbá teszi a tésztát. A fűszerpaprika pedig különleges színt és ízt adhat a pogácsáknak. Ha vegán változatot szeretnél készíteni, a tejet növényi tejre, a vajat pedig növényi margarinra cserélheted.

Mielőtt nekilátnál a süti elkészítésének, érdemes előkészíteni a konyhát, hogy minden hozzávaló kéznél legyen. A sütő előmelegítése is fontos lépés, hiszen a pogácsák sütéséhez megfelelő hőmérsékletre van szükség. Az ízek és az állagok harmóniája garantált, ha az összes hozzávalót pontosan mérjük ki.

Elkészítés

Az elkészítés első lépése a tészta előkészítése. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet és a sót. A liszt közepébe készítsünk egy mélyedést, ahová beleöntjük a langyos tejet, majd hozzátesszük az élesztőt és a cukrot. Az élesztőt hagyjuk 10-15 percig felfutni, amíg buborékos nem lesz. Ez segít abban, hogy a pogácsák szépen megkeljenek.

Ezután adjuk hozzá a puha vajat vagy margarint, valamint a tojásokat. A tésztát alaposan gyúrjuk össze. Ha szeretnénk, most lehet belekeverni a reszelt sajtot is, ami gazdagítja a pogácsák ízét. A tészta akkor jó, ha sima és rugalmas, de nem ragad a kezünkhöz. Ha szükséges, kis mennyiségű lisztet adhatunk hozzá.

A kész tésztát letakarva, meleg helyen hagyjuk kelni körülbelül 30-40 percig, amíg duplájára nő. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát körülbelül 1-2 cm vastagságúra. A tésztát pogácsaszaggatóval formázzuk ki, majd a kivágott pogácsákat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire.

A formázott pogácsákat kenjük meg a felvert tojással, hogy szép, fényes barna színt kapjanak sütés közben. Ha szeretnénk, szórhatunk a tetejükre egy csipet őrölt fűszerpaprikát, ami különleges színt és ízt ad.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, majd a pogácsákat körülbelül 20-25 percig sütjük, amíg szépen megpirulnak. Figyeljünk arra, hogy ne süssük túl, mert akkor szárazak lehetnek. Az illatos pogácsák hamar elkészülnek, és az egész házban érezhető lesz a friss sütés illata.

Miután elkészültek, hagyjuk őket kicsit hűlni, majd tálaljuk frissen. Kiválóan illenek egy pohár frissítő üdítőhöz, de akár teával vagy kávéval is fogyaszthatjuk őket.

A sós pogácsa nemcsak ízletes, hanem a baráti összejövetelek, születésnapok és ünnepi alkalmak közkedvelt harapnivalója is. Az elkészítése során tapasztalt sikerek és az ízek harmóniája mindenkit lenyűgöz, legyen szó akár családról, akár barátokról. Élvezd a sütés folyamatát, és ne felejtsd el megosztani a friss, ropogós pogácsákat a szeretteiddel!