Desszert receptek,  Ünnepi receptek

Mákos bejgli recept – Hagyományos ízek a konyhában

A magyar konyha gazdag és változatos ízvilága rengeteg hagyományos receptet rejt, amelyek generációról generációra öröklődnek. Ezek között kiemelkedő helyet foglal el a bejgli, amely különösen az ünnepi időszakokban, például karácsonykor kerül az asztalra. A bejgli nemcsak finom, hanem rendkívül szimbolikus is, hiszen a családi összejövetelek, az ünnepek és a hagyományok megtestesítője. A mák és a dió két klasszikus töltelék, amelyek közül a mákos bejgli talán még népszerűbb, és sokak számára a gyermekkor ízeit idézi.

A mák nemcsak ízletes, hanem tápláló is, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezért a mákos bejgli nemcsak egy édesség, hanem egy egészséges választás is. Az elkészítése viszonylag egyszerű, és bár sokan tartanak tőle, a titok a megfelelő tésztában és a gondos töltésben rejlik. A megfelelő arányok, a jó alapanyagok és a szeretetteljes elkészítés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az eredmény egy ízletes, foszlós bejgli legyen.

Most lássuk, milyen hozzávalókra van szükség ahhoz, hogy elkészíthessük ezt a finomságot!

Hozzávalók

A mákos bejgli elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükség:

– 500 g finomliszt
– 250 g vaj vagy margarin
– 1 tojás
– 150 ml tej
– 1 csomag élesztő (7 g)
– 100 g cukor
– 1 csipet só
– 1 teáskanál vaníliás cukor
– 300 g őrölt mák
– 150 g cukor (a töltelékhez)
– 2 dl tej (a töltelékhez)
– 1 evőkanál citromlé
– 1 tojás a kenéshez

Ezek az alapanyagok elegendőek ahhoz, hogy két nagyobb bejglit készítsünk. Ha szeretnénk, a töltelék ízét gazdagíthatjuk egy kis reszelt citromhéjjal vagy mazsolával is, ezáltal még különlegesebbé téve a végeredményt. Fontos, hogy a hozzávalókat előre készítsük elő, hogy az elkészítés zökkenőmentes legyen.

Elkészítés

Az elkészítés első lépése a tészta elkészítése. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a csipet sót. Ezután a hideg vajat vagy margarint vágjuk apró kockákra, majd morzsoljuk el a lisztes keverékkel, amíg pépes állagot nem kapunk. Ekkor jöhet a tojás, amelyet szintén adjunk hozzá, és alaposan dolgozzuk össze a masszát.

Közben melegítsük meg a tejet, és oldjuk fel benne az élesztőt. A megkelt élesztőt öntsük a lisztes keverékhez, majd gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és homogén nem lesz. Ezután letakarva pihentessük a tésztát szobahőmérsékleten körülbelül 30-40 percig, amíg meg nem nő.

Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. A mákot főzzük fel a tejjel és a cukorral, majd adjuk hozzá a citromlevet és ízlés szerint a vaníliás cukrot. A keveréket folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a mák meg nem szívja a tejet, és krémes állagú nem lesz. Ha szeretnénk, most adhatunk hozzá mazsolát vagy reszelt citromhéjat is, hogy még ízletesebb legyen.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen osszuk két egyenlő részre, és nyújtsuk ki őket vékonyra. A kinyújtott tésztát kenjük meg egyenletesen a mákos töltelékkel, majd óvatosan tekerjük fel, mint egy piskótatekercset. A végeket alaposan nyomjuk össze, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.

A tésztát helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a tetejét kenjük meg a felvert tojással, hogy szép aranybarnára sülhessen. Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük körülbelül 30-40 percig, amíg a bejgli szépen meg nem pirul.

Amint kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni. A mákos bejgli a legfinomabb, ha pihen egy kicsit, és az ízek összeérnek. Tálalás előtt érdemes a tetejét egy kis porcukorral megszórni, hogy még vonzóbb legyen.

A mákos bejgli elkészítése egy igazi ünnepi élmény, amely során nemcsak egy ízletes édességet, hanem sok szép emléket is teremtünk. Élvezzük a sütés örömét, és osztozzunk az eredményen a családunkkal, barátainkkal!