Desszert receptek,  Péksütemény receptek

Kakaós csiga recept, amit mindenki szeretni fog!

A friss péksütemények illata mindenkit magával ragad, és a kakaós csiga különösen népszerű választás, amikor egy kis édességre vágyunk. Ez a finom, édes péksütemény nemcsak a reggeli kávé mellé tökéletes, hanem uzsonnára vagy desszertként is remekül szolgál. Különlegessége abban rejlik, hogy a tésztája puha és levegős, míg a kakaós töltelék ízletesen csokoládés, ami minden falatban érezhető.

A kakaós csiga elkészítése nemcsak ízletes, hanem szórakoztató is, hiszen a gyerekek is szívesen segítenek a tészta formázásában. A sütés folyamata során a konyhában terjengő illatok pedig garantáltan mindenkit a konyha köré vonzanak. A kakaós csiga remek lehetőség arra is, hogy a családtagokkal közösen töltsünk el egy kis időt, miközben egy finom falatot készítünk.

A következőkben bemutatjuk a kakaós csiga receptjét, amely egyszerűen követhető, és garantáltan elnyeri a család minden tagjának tetszését. Vágjunk is bele a hozzávalók listájába, hogy minél előbb elkészíthessük ezt a finom süteményt!

Hozzávalók

A kakaós csiga elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 500 g finomliszt
– 250 ml tej
– 100 g cukor
– 100 g vaj (olvasztott)
– 1 csomag száraz élesztő
– 2 tojás
– 1 csipet só
– 4-5 evőkanál kakaópor
– 50 g cukor (a töltelékhez)
– 1 teáskanál vaníliás cukor (opcionális)
– 1 tojás (a kenéshez)

Ezek az alapanyagok tökéletesen elegendőek ahhoz, hogy elkészítsük a kakaós csigákat. A liszt és a cukor mellett fontos, hogy friss élesztőt használjunk, hiszen ez biztosítja a tészta megfelelő kelesztését és puhaságát. Az olvasztott vaj gazdag ízt ad a tésztának, míg a tej lágyítja azt, így a kakaós csiga kellemesen puha lesz. A töltelékhez szükséges kakaópor és cukor pedig édes, csokoládés ízt ad a süteménynek, amelytől senki sem tud majd ellenállni.

Elkészítés

A kakaós csiga elkészítése során fontos a lépések pontos betartása, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a folyamatot, lépésről lépésre.

Első lépésként a kelesztéshez szükséges élesztőt aktiváljuk. Ehhez 250 ml langyos tejet öntsünk egy tálba, majd adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot és a száraz élesztőt. Keverjük jól össze, majd hagyjuk állni körülbelül 10-15 percig, amíg az élesztő felfut. Ekkor már láthatóan buborékos lesz a tej.

Közben egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a maradék cukrot, a csipet sót és az opcionálisan hozzáadott vaníliás cukrot. A liszt közepére készítsünk egy mélyedést, ahová öntsük bele az aktivált élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat. A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Ha a tészta túl ragacsos, apránként adjunk hozzá még lisztet, de figyeljünk arra, hogy ne legyen túl száraz sem.

A kész tésztát formázzuk gombóccá, majd letakarva, meleg helyen kelesszük körülbelül 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő. Kelesztés közben a tészta szépen megemelkedik, ami a puhaságát és levegősségét biztosítja.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 1 cm vastagságú téglalapra. A töltelékhez keverjük össze a kakaóport és a cukrot, majd egyenletesen terítsük el a tésztán. Ha szeretnénk, egy kis olvasztott vajat is csorgathatunk a töltelékre, hogy még ízletesebb legyen.

Ezután óvatosan tekerjük fel a tésztát egy szoros hengerré, majd vágjuk fel 2-3 cm széles darabokra. A kis hengereket helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, ügyelve arra, hogy legyen közöttük elegendő távolság, mert sütés közben még nőni fognak.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Mielőtt a csigákat a sütőbe helyeznénk, kenjük meg őket a felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjanak sütés közben.

Süssük a kakaós csigákat körülbelül 15-20 percig, amíg szépen megemelkednek és aranybarnára sülnek. Amikor elkészültek, vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk hűlni egy kicsit.

A kakaós csigák melegen, frissen a legfinomabbak, de másnap is ízletesek maradnak. Tálalhatjuk őket önállóan, vagy egy csésze tej, kávé vagy tea mellé is.

Ez a recept garantáltan mindenkit levesz a lábáról, és a kakaós csiga népszerűsége nem csökkent az évek során. Próbálja ki, és élvezze a friss péksütemények varázsát!