Desszert receptek,  Péksütemény receptek

Túrós batyu recept – Ínycsiklandó finomság otthonra!

A túrós batyu egy igazi klasszikus, amelyet sokan kedvelnek hazánkban. Ez a finomság nemcsak ízletes, hanem rendkívül sokoldalú is. A túrós batyu lehet édes vagy sós, attól függően, hogy milyen tölteléket választunk. A tésztája puha és omlós, a töltelék pedig krémes és ízletes, így minden falat élvezetet nyújt.

A túrós batyu tökéletes reggelire, uzsonnára vagy akár desszertként is. Az elkészítése során a család minden tagja részt vehet, hiszen a gyerekek is imádják a tésztagyúrást és a töltögetést. Ezen kívül a túrós batyu remekül variálható, hiszen a töltelékek széles skáláját kínálja. A túró mellett használhatunk gyümölcsöket, lekvárt vagy akár zöldségeket is.

A recept követésével biztosan sikerül egy ínycsiklandó, friss péksüteményt készítenünk, amely nemcsak a családunk, hanem a barátaink kedvencévé is válhat. Most nézzük meg, mi kell a tökéletes túrós batyuhoz!

Hozzávalók

A túrós batyu elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 500 g túró
– 250 g liszt
– 100 g vaj (vagy margarin)
– 1 db tojás
– 100 g cukor (édes változathoz)
– 1 csipet só
– 1 csomag sütőpor
– 1 teáskanál vaníliás cukor (édes változathoz)
– 1 db tojás a kenéshez
– További ízesítők (pl. citromhéj, fahéj) ízlés szerint

A hozzávalók mennyisége változhat attól függően, hogy hány batyut szeretnénk készíteni. Az alaprecept könnyen duplázható vagy felezhető, így mindig a kívánt mennyiségben készíthetjük el. A túró minősége kulcsfontosságú, érdemes friss, lehetőleg házi túrót választani, mivel az íze és állaga is sokat számít az eredmény szempontjából.

A vaj használata is fontos; érdemes jó minőségű vajat választani, amely kellemes ízt ad a tésztának. A lisztet mindig szitáljuk át, hogy a tészta könnyed és levegős legyen. A tojás nemcsak a tészta összeállításában segít, hanem a batyuk szép színét is adja majd a sütés során.

A töltelék variálásának lehetősége szinte végtelen, így bátran kísérletezhetünk különböző ízekkel, például gyümölcsökkel, lekvárokkal vagy akár csokoládéval is.

Elkészítés

A túrós batyu elkészítése viszonylag egyszerű, és az alábbi lépések követésével garantáltan sikerülni fog.

Első lépésként készítsük el a tésztát. A lisztet, a sütőport és a csipet sót egy tálban keverjük össze. A vajat olvasszuk meg, majd hagyjuk kicsit hűlni. A túrót egy másik tálba helyezzük, és adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a langyos vajat. Keverjük alaposan össze, hogy egy homogén masszát kapjunk.

Ezután fokozatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket a túrós masszához, és gyúrjuk össze a tésztát. A tészta állagának simának és rugalmasnak kell lennie, ha szükséges, a liszt mennyiségét állítsuk a kívánt állag eléréséhez. Ha a tészta túl ragacsos, adjunk még hozzá egy kis lisztet, ha pedig túl száraz, egy kis víz is segíthet.

Miután a tészta készen van, pihentessük legalább 30 percig, letakarva, hogy a glutén elkezdjen dolgozni, és a tészta könnyebben formázható legyen. Ez idő alatt előkészíthetjük a tölteléket. A túrót, ha szükséges, egy villával pépesítsük, és ízesítsük a választott fűszerekkel vagy gyümölcsökkel.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vastagságúra. Ezután vágjunk belőle négyzeteket, amelyek sarkainkba helyezhetjük a túrós tölteléket. A tölteléket ne tegyük túl sokat, különben kifolyt sütés közben. Az élek összenyomásához használhatunk villát, vagy egyszerűen csak a kezünkkel is összenyomhatjuk.

Miután a batyuk kész, helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg őket a felvert tojással, hogy szép aranybarnára süljenek. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 20-25 percig süssük őket, vagy amíg szépen meg nem pirulnak.

A kész túrós batyukat hagyjuk kicsit kihűlni, majd tálalhatjuk is. Aki szereti, porcukorral is megszórhatja őket, vagy tálalhat mellé lekvárt, tejszínt.

A túrós batyu tehát egy remek választás, ha valami finomat szeretnénk készíteni otthon. Az elkészítése szórakoztató, és az eredmény mindig kárpótol minket a munkáért. Ne habozzunk tehát, készítsük el ezt az ínycsiklandó finomságot, amely garantáltan mindenki kedvence lesz!