Desszert receptek,  Ünnepi receptek

Szaftos mákos guba recept, ami elvarázsol mindenkit!

A mákos guba egy igazi klasszikus a magyar konyhában, ami nemcsak a hagyományos ünnepi asztalok dísze, hanem egy olyan desszert, ami bármikor megörvendeztet minket. A mák, mint alapanyag, már évszázadok óta jelen van a magyar gasztronómiában, és nem véletlenül: gazdag tápanyagokban, antioxidánsokban és egészséges zsírokban. A mákos guba szaftos, édes íze és krémes állaga mindenkit elvarázsol, miközben a friss, puha kalács és a gazdag máktöltelék harmonikus egyveleget alkot.

Az elkészítés folyamata viszonylag egyszerű, így a kezdő háziasszonyok számára is könnyen elsajátítható. Az alapanyagok könnyen beszerezhetők, a recept pedig variálható, így mindenki a saját ízlésének megfelelően alakíthatja. A mákos guba tökéletes választás lehet születésnapokra, ünnepekre, vagy akár egy hétvégi desszertnek is. Mivel a mákos guba hűtőben is jól tárolható, így akár előre is elkészíthetjük. Az ízek idővel összeérnek, így másnapra még finomabbá válik.

Most lássuk, hogyan készíthetjük el ezt a csodálatos desszertet!

Hozzávalók

A mákos guba elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 500 g kalács (vagy zsemle)
– 300 g darált mák
– 200 g cukor (ízlés szerint lehet kevesebb is)
– 600 ml tej
– 4 db tojás
– 1 csomag vaníliás cukor
– 1 teáskanál őrölt fahéj (opcionális)
– 100 g vaj (a forma kikenéséhez)
– 50 g mazsola (opcionális)
– 1 citrom reszelt héja (opcionális)

A kalács lehet friss, de akár maradék is. A legjobb, ha néhány napos, mert így jobban magába szívja a tejet, és nem lesz tocsogós. A mák és a cukor arányát ízlés szerint változtathatjuk, a vaníliás cukor pedig harmonikus ízt ad a desszertnek. A mazsola és a citromhéj opcionális, de érdemes kipróbálni, mert nagyon ízletesek együtt a mákkal. A vajra szükség van, hogy a sütőformát kikenjük, így a guba nem fog leragadni.

Elkészítés

Első lépésként vágjuk fel a kalácsot vagy a zsemlét. A legjobb, ha körülbelül 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk, így a guba jól tud majd megsülni. A szeleteket érdemes kicsit megpirítani egy serpenyőben, vagy akár a sütőben, hogy egy kis ropogósságot kapjanak, de ez elhagyható, ha puhább állagot szeretnénk.

Közben készítsük el a mákos tölteléket. Ehhez egy nagy tálban keverjük össze a darált mákot, a cukrot, a vaníliás cukrot és az őrölt fahéjat. Ha szeretnénk, hozzáadhatunk mazsolát is, ami különleges ízt ad a desszertnek.

A következő lépésben melegítsük fel a tejet egy lábasban, majd verjük fel a tojásokat és keverjük hozzá a meleg tejhez. Az így kapott tojásos tejet alaposan keverjük össze a mákos keverékkel, hogy homogén masszát kapjunk.

Most jöhet a rétegezés! Kenjük ki a sütőformát vajjal, majd kezdjük el rétegezni a kalácsszeleteket. Az első réteg kalács után öntsünk egy réteg mákos keveréket, majd folytassuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Az utolsó réteg kalácsra öntsük a maradék mákos masszát.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd a formát 30-40 percre a sütőbe tesszük. Amikor a guba szépen megpirul, és a mákos töltelék jól összeérik, kész is vagyunk. Érdemes még a sütőből való kivétel után pár percet pihentetni, hogy az ízek még jobban összeérjenek.

Tálalás előtt szórhatunk a tetejére egy kis porcukrot, ami szép, esztétikus megjelenést kölcsönöz neki. A mákos guba melegen és hidegen egyaránt ízletes, így bárhogy is tálaljuk, biztos, hogy nagy sikert aratunk vele.

A szaftos mákos guba nemcsak egy finom édesség, hanem a hagyományaink megőrzésének módja is. Készítsük el együtt a család számára, és élvezzük a közös pillanatokat, miközben az illatok betöltik a konyhát!