Főétel receptek,  Gyors receptek

Sült marhalábszár recept: ízletes és egyszerű elkészítés

A húsételek mindig is a gasztronómia középpontjában álltak, különösen, ha azok ízletesek és laktatóak. A marhahús különösen népszerű, hiszen számos étel alapanyaga lehet. Az ízletes ételek elkészítéséhez nemcsak a megfelelő hozzávalók kellenek, hanem a megfelelő technikák és időzítés is. A sütés során a hús ízét és textúráját maximálisan ki lehet aknázni, így az étel valóban különlegessé válik.

A marhalábszár, mint húsfajta, rengeteg lehetőséget rejt magában. A lassú sütés során a hús megpuhul, a fűszerek pedig csodás aromákkal gazdagítják az ételt. Az elkészítés folyamata során érdemes odafigyelni a részletekre, mivel ezek hozzájárulnak az ízélményhez. A megfelelő fűszerezés és kísérő ételek kiválasztása is fontos, hiszen a marhahús ízét sokféle módon kiemelhetjük. A következő részben bemutatom a hozzávalókat, majd pedig részletes útmutatót adok az elkészítéshez.

Hozzávalók

A sült marhalábszár elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükség:

– 1,5 kg marhalábszár
– 2 evőkanál olívaolaj
– 2 közepes fej vöröshagyma
– 4 gerezd fokhagyma
– 3 db sárgarépa
– 2 db zeller
– 4 db burgonya
– 1 db laza zöldpaprika
– 2 teáskanál só
– 1 teáskanál bors
– 2 teáskanál fűszerpaprika
– 1 teáskanál kakukkfű
– 1 teáskanál rozmaring
– 500 ml marhahúsleves vagy víz
– 2 evőkanál szójaszósz (opcionális)
– 1 evőkanál citromlé
– Friss petrezselyem a tálaláshoz

A hozzávalók kiválasztásánál érdemes figyelni a frissességükre, hiszen a jó minőségű hús és zöldségek jelentősen hozzájárulnak az étel végső ízéhez. A fűszerek változtatásával saját ízlésünkhöz is alakíthatjuk az ételt, így bátran kísérletezhetünk. A marhalábszár egy gazdag, laktató étel, amely tökéletes választás egy családi ebédhez vagy vacsorához.

Elkészítés

Az elkészítés folyamata egyszerű, de igényel egy kis időt és figyelmet. Az első lépés a marhalábszár előkészítése. A húst alaposan megmossuk, majd papírtörlővel megszárítjuk. Ezt követően egy éles késsel levágjuk a felesleges zsírt, hogy a hús ne legyen túl zsíros, de megőrizzük a szaftosságát.

A következő lépés az ízesítés. Egy tálban keverjük össze a sót, borsot, fűszerpaprikát, kakukkfüvet és rozmaringot. Ezzel a fűszerkeverékkel alaposan dörzsöljük be a húst, hogy az ízek jól átjárják. Az ízesített húst egy nagyobb serpenyőben, közepes lángon, olívaolajon minden oldalról megpirítjuk. Ez a lépés elengedhetetlen, hiszen a pirítás során a hús bőrén egy ízletes kéreg képződik, amely megőrzi a szaftosságát.

Míg a hús pirul, előkészítjük a zöldségeket. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a sárgarépát, zellert és burgonyát pedig nagyobb darabokra szeleteljük. A zöldpaprikát is felkockázzuk. Amint a hús szépen megpirult, vegyük ki a serpenyőből, és tegyük félre.

A serpenyőbe most hozzáadjuk a hagymát és fokhagymát, és közepes lángon üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a többi zöldséget, és pár percig együtt pároljuk őket. A zöldségek színt és ízt adnak az ételhez, és segítenek abban, hogy a hús még ízletesebb legyen.

Amikor a zöldségek megpuhultak, helyezzük vissza a húst a serpenyőbe, majd öntsük rá a marhahúslevest (vagy vizet), és adjuk hozzá a szójaszószt és a citromlevet. Ezek az összetevők gazdagítják az étel ízét, és segítenek, hogy a hús még szaftosabb legyen.

A serpenyőt lefedjük, és alacsony lángon, kb. 2-3 órán keresztül pároljuk. A lassú sütés során a hús teljesen megpuhul, és a fűszerek íze jól összeérik. Az idő leteltével ellenőrizzük a húst, és ha szükséges, pótoljuk a folyadékot.

Amikor a hús már teljesen puha, vegyük le a tűzről, és hagyjuk pihenni 10-15 percig. Tálalás előtt vágjuk fel a húst szeletekre, és helyezzük egy tálra a zöldségekkel együtt. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Ez az étel remek választás, ha vendégeket várunk, vagy csak egy különleges vacsorát szeretnénk készíteni a családnak. Az ízek harmóniája és a gazdag zöldségek garantáltan elnyerik mindenki tetszését.