Főétel receptek,  Gyors receptek

Sertés hátsó csülök recept: ínycsiklandó fogás otthonra

A sertés hátsó csülök egy igazi klasszikus, amely különösen népszerű a magyar konyhában. Ez a gazdag, ízletes hús nemcsak finom, de tápláló is, és számos étel alapjául szolgálhat. A csülök ízletes zsírrétege és a benne található hús egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy az elkészített étel különleges élményt nyújtson.

A hátsó csülök sokféleképpen elkészíthető, legyen szó főzésről, sütésről vagy párolásról. Az elkészítési módszerek sokszínűsége lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének leginkább megfelelő változatot. A csülök húsát érdemes alaposan fűszerezni, hogy az ízek jól összeérjenek, és a végeredmény egy igazán ínycsiklandó fogás legyen.

A csülök mellett a köretek választéka is széles, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A savanyúságok, a párolt zöldségek vagy éppen a friss saláták remekül illenek a gazdag ízvilágú hús mellé. A hátsó csülök igazi ünnepi étel is lehet, de akár a hétköznapokban is elkészíthetjük, hiszen nemcsak finom, hanem laktató fogás is.

Hozzávalók

A sertés hátsó csülök elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 1,5 kg sertés hátsó csülök
– 2 evőkanál só
– 1 evőkanál bors
– 1 evőkanál füstölt paprika
– 4-5 gerezd fokhagyma
– 2-3 babérlevél
– 1 evőkanál kömény
– 1 evőkanál mustár
– 1 dl olaj
– 1 dl víz vagy húsleves
– 5-6 közepes burgonya (opcionális)
– 2-3 sárgarépa (opcionális)
– 1 nagy fej vöröshagyma (opcionális)

Ezek az alapanyagok biztosítják, hogy az étel gazdag ízű legyen, és a különböző fűszerek harmonikusan egyesüljenek a hús ízével. A burgonya és a sárgarépa nemcsak köretként szolgál, hanem a hús sütése során felszívja a zsírok és fűszerek ízét, így még ízletesebb lesz az étkezés.

Elkészítés

A hátsó csülök elkészítése egy kicsit időigényes, de a végeredmény megéri a fáradságot. Az alábbi lépések segítenek abban, hogy a legtökéletesebb csülköt varázsoljuk az asztalra.

Első lépésként alaposan mossuk meg a csülköt, majd szárazra töröljük egy konyharuhával. A hús bőrének alaposan el kell készülnie, ezért érdemes éles késsel bemetszeni a bőrt, de vigyázzunk, hogy a húst ne vágjuk meg. Ez segít abban, hogy a fűszerek jobban behatoljanak a húsba.

Ezután fűszerezzük meg a csülköt. Keverjük össze a sót, borsot, füstölt paprikát, köményt és a zúzott fokhagymát egy tálban. A fűszerkeveréket dörzsöljük a húsra, ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletesen eloszlassa a fűszereket. Az ízek intenzívebbé tétele érdekében a csülköt érdemes néhány órára, de akár egy éjszakára is a hűtőszekrénybe tenni.

Ha a csülök kellően átpácolódott, előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Az olajat egy nagy serpenyőben hevítsük fel, majd a csülköt minden oldalán pirítsuk meg, hogy egy szép aranybarna kérget kapjon. Ez nemcsak az íze miatt fontos, hanem a hús textúrája szempontjából is. A pirítás után a csülköt tegyük át egy nagyobb tepsibe.

A tepsibe öntsük bele a vizet vagy húslevest, valamint helyezzük el a babérleveleket. Ha szeretnénk, a tepsibe rakhatunk burgonyát és sárgarépát is, amelyek a hús sütése alatt megpuhulnak és ízletes köretet adnak az ételhez.

A tepsit fedjük le alufóliával, és helyezzük a sütőbe. A csülköt körülbelül 2-2,5 órán át süssük, időnként locsolgassuk meg a saját levével, hogy ne száradjon ki. Az utolsó 30 percben érdemes eltávolítani a fóliát, hogy a hús szépen megpiruljon.

Amikor a csülök elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pihenni 10-15 percig. Ez idő alatt a hús levei visszatérnek a húsba, így még ízletesebb lesz.

Végül tálaljuk a csülköt a körettel, és kínáljunk mellé savanyúságot vagy friss salátát. Az elkészült étel nemcsak ízletes, hanem látványos is, így tökéletes választás lehet egy családi ebédre vagy ünnepi vacsorára. Jó étvágyat kívánunk hozzá!