
Sajtos tallér recept – ízletes harapnivaló minden alkalomra
A sajtos tallér egy igazi klasszikus, amely nemcsak az ünnepi asztalra, hanem a hétköznapi snackek közé is remekül illik. A ropogós, ízletes tallérok tökéletes kísérői lehetnek egy pohár bor vagy sör mellé, de akár a gyerekek uzsonnájába is belekerülhetnek. A sajtos tallér elkészítése nem igényel különösebb konyhai tudást, mégis olyan ízélményt nyújt, amely mindenkit lenyűgöz.
A tallérok készítése során a sajt és a tészta harmóniája adja meg az alap ízélményt, míg a fűszerek és egyéb hozzávalók fokozzák az élvezetet. Ezen kívül a sajtos tallér remek lehetőséget kínál arra, hogy a konyhában való kreativitásunkat kiélhessük. Variálhatjuk a sajtokat, fűszereket, vagy akár zöldségeket is adhatunk hozzá, hogy új ízeket fedezhessünk fel.
A következőkben megismerkedünk a sajtos tallér elkészítésének részletes folyamatával, és bemutatjuk azokat a hozzávalókat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy otthon is könnyedén el tudjuk készíteni ezt az ízletes harapnivalót. Készüljünk fel, hogy a kész tallérok nemcsak finomak, hanem ropogósak és aranybarnák is lesznek!
Hozzávalók
A sajtos tallér elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 250 g liszt
– 150 g reszelt sajt (pl. trappista vagy edami)
– 100 g vaj (vagy margarin)
– 1 tojás
– 1 teáskanál sütőpor
– 1 teáskanál só
– 1/2 teáskanál őrölt bors
– 1/2 teáskanál pirospaprika (opcionális)
– 1-2 evőkanál tej (a tészta lazításához)
– Szezámmag vagy köménymag a tetejére (opcionális)
Ezek a hozzávalók elegendőek ahhoz, hogy körülbelül 30-40 tallért készítsünk, attól függően, hogy mekkora darabokat formázunk. A sajt lehetőleg friss és jó minőségű legyen, hiszen ez alapvetően befolyásolja a tallérok ízét és állagát. A vaj vagy margarin szintén fontos szerepet játszik, hiszen a tészta omlóságát biztosítja.
A fűszerek és egyéb ízesítők variálásával pedig saját ízlésünk szerint alakíthatjuk a tallér ízét. A pirospaprika különleges színt és ízt adhat a tallérokhoz, míg a szezámmag vagy köménymag a ropogósságot fokozza. Kísérletezhetünk a sajtokkal is: például parmezánt vagy füstölt sajtot használva egészen új ízélményt érhetünk el.
Elkészítés
Az elkészítési folyamat a sajtos tallér esetében viszonylag egyszerű, mégis érdemes lépésről lépésre haladni, hogy a végeredmény tökéletes legyen.
Első lépésként a vajat (vagy margarint) olvasszuk meg, majd hagyjuk kicsit hűlni. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a sütőport, a sót, az őrölt borsot és a pirospaprikát. Alaposan keverjük össze a száraz hozzávalókat, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak.
Ezután adjuk hozzá a reszelt sajtot a liszthez, és keverjük össze. A sajt íze és állaga a tallérokban fontos szerepet játszik, így érdemes egy jó minőségű sajtot választani. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a megolvasztott vaj, amelyet szintén jól keverjünk el a tésztával.
A következő lépésben verjük fel a tojást, majd adjuk a tésztához. Ha úgy érezzük, hogy a tészta túl száraz, egy-két evőkanál tej hozzáadásával lazíthatjuk. A cél egy homogén, de nem ragacsos tészta elérése. Ha a tészta elkészült, érdemes egy kicsit pihentetni, így az ízek jobban összeérnek.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél centiméter vastagságúra. Ezután egy pogácsaszaggatóval vagy egy pohár segítségével vágjuk ki a tallérokat. A kiszaggatott tallérokat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire. A tallérok tetejére szórhatunk szezámmagot vagy köménymagot, hogy még ízletesebbek legyenek.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd a tallérokat kb. 15-20 percig sütjük, amíg szép aranybarna színt kapnak. A sütés során figyeljünk arra, hogy ne száradjanak ki, így érdemes a sütő ajtaját néhányszor kinyitni, hogy a gőz távozhasson.
Amikor a tallérok késznek tűnnek, vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk őket néhány percig hűlni a tepsin, majd egy rácsra téve teljesen kihűtjük. A sajtos tallérokat tálalhatjuk önállóan, de remekül illenek különböző szószokhoz vagy zöldségekhez is.
Ezek a sajtos tallérok nemcsak finomak, hanem gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, így ideális választás bármilyen alkalomra.

