Főétel receptek,  Gyors receptek

Kocka tészta receptek – Finom ételek receptjei

A kockatészta ételek egyik legnépszerűbb alapanyaga a konyhában, hiszen sokféleképpen variálható és remekül illik különféle ízekhez és hozzávalókhoz. A tészta az ételek szívét képezi, legyen szó egy gazdag raguról, egy friss salátáról vagy akár egy egyszerű, de ízletes köretről. A kockatészta sok esetben nem csak az étel textúráját gazdagítja, hanem segít a különböző ízek harmonizálásában is.

A tészta sokszínűsége lehetővé teszi, hogy a hét minden napjára egy-egy különleges fogást készíthessünk, legyen az egy gyors vacsora, vagy egy ünnepi étkezés fő attrakciója. A tészta emellett nagyszerű alapanyag a kreativitás kibontakoztatására is, hiszen számtalan ízesítéssel, szószokkal és zöldségekkel kombinálható. Az elkészítési módjai is változatosak: főzhetjük, süthetjük, gratinálhatjuk vagy akár salátákban is tálalhatjuk.

A következőkben bemutatok egy ízletes receptet, amely biztosan elnyeri a családtagok és barátok tetszését, és számos alkalomra tökéletes választás lehet.

Hozzávalók

A recept elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:

– 300 g kockatészta (pl. csőtészta vagy farfalle)
– 250 g csirkemellfilé
– 200 g brokkoli
– 150 g sárgarépa
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 3 gerezd fokhagyma
– 200 ml főzőtejszín
– 150 g reszelt sajt (pl. mozzarella vagy trappista)
– 2 evőkanál olívaolaj
– Só és bors ízlés szerint
– 1 teáskanál szárított bazsalikom
– 1 teáskanál szárított oregánó

A hozzávalók mennyisége természetesen az adagszámtól függően módosítható. Ha vegetáriánus változatot szeretnél, a csirkemell helyett használhatsz különféle zöldségeket, mint például cukkini vagy padlizsán. A brokkoli vitaminokban gazdag, míg a sárgarépa édes ízével remekül kiegészíti az ételt. A sajt pedig a tészta krémességét biztosítja.

Elkészítés

Az elkészítés folyamata viszonylag egyszerű, és nem igényel túl sok időt. Először is, kezdjük a tészta megfőzésével. Forralj fel egy nagy fazék sós vizet, majd add hozzá a kockatésztát. Főzd a csomagoláson található utasítások szerint al dente állagúra. Miután elkészült, szűrd le, és tedd félre.

Miközben a tészta fő, vágd fel a csirkemellfilét kockákra. Melegíts egy nagy serpenyőt közepes lángon, és önts bele 2 evőkanál olívaolajat. Add hozzá a csirkekockákat, és süsd őket 5-7 percig, amíg szépen megpirulnak és átsülnek. Ne felejtsd el sózni és borsozni!

Amíg a csirke sül, tisztítsd meg a vöröshagymát és a fokhagymát. A hagymát apróra vágd, a fokhagymát pedig zúzd össze. Amikor a csirke elkészült, add hozzá a hagymát a serpenyőhöz, és pirítsd 2-3 percig, amíg üvegesedni kezd. Ezután add hozzá a zúzott fokhagymát is, és pirítsd tovább 1 percig.

A következő lépés a zöldségek hozzáadása. A brokkolit rózsáira szedd, a sárgarépát pedig karikázd fel. Ezt követően tedd a zöldségeket a serpenyőbe, és pirítsd őket 5 percig, amíg a brokkoli élénk zöld színűre változik, és a sárgarépa kissé megpuhul.

Most jöhet a főzőtejszín. Öntsd a serpenyőbe, és keverj mindent jól össze. Főzd a keveréket 5-10 percig, amíg a szósz besűrűsödik. Ízlés szerint fűszerezd bazsalikommal és oregánóval, hogy még ízletesebb legyen.

Végül, amikor a szósz elkészült, add hozzá a főtt kockatésztát. Keverd össze alaposan, hogy a tészta jól bevonódjon a krémes szósszal. Az étel tetejére szórd a reszelt sajtot, és ha szeretnéd, tedd be a serpenyőt 5 percre a sütőbe, hogy a sajt szépen megolvadjon és aranybarnára süljön.

Amikor elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd kicsit hűlni. Tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal, hogy még szebben mutasson. Az ételt melegen tálald, és élvezd a finom ízeket!

Ez a recept tökéletes választás lehet egy családi vacsorához, baráti összejövetelekhez, vagy akár csak egy hétköznapi étkezéshez is. A kockatészta sokoldalúságának köszönhetően bátran variálhatod az alapanyagokat, így mindig új ízeket fedezhetsz fel. Bon appétit!