Főétel receptek,  Péksütemény receptek

Ízletes parasztkenyér recept, ami mindenki szívét megdobogtatja

A friss, ropogós kenyér illata sokunk számára nosztalgikus érzéseket kelt, hiszen a friss pékáru nemcsak tápláló, hanem a közös étkezések szerves része is. Az otthon készült kenyér különleges varázsa abban rejlik, hogy a saját kezünkkel alkotott finomság mindig más, mint a bolti változatok. A házi kenyér készítése nemcsak szórakoztató, hanem egyben kreatív folyamat is, amely során kifejezhetjük ízlésünket és egyedi stílusunkat.

A parasztkenyér, amelynek rusztikus külseje és ízletes bélzete van, különösen népszerű a vidéki háztartásokban. A parasztkenyér lényege a természetes alapanyagokban rejlik, hiszen a legjobb ízt a minőségi liszt, élesztő és víz kombinációjával érhetjük el. A parasztkenyér készítése során a tésztát nemcsak dagasztjuk, hanem pihentetjük is, így a kenyér íze és állaga igazán különlegessé válik.

A jó parasztkenyér titka a megfelelő kelesztés és a sütési idő precíz betartása. Amellett, hogy ízletes, a kenyér készítése közben lehetőségünk van megismerkedni a pékáruk világával, és elsajátítani a kenyérsütés alapjait. A következő lépések követésével garantáltan elkészíthetjük a házi parasztkenyeret, amely mindenki szívét megdobogtatja.

Hozzávalók

A parasztkenyér elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 500 g búzaliszt (lehetőleg finom vagy teljes kiőrlésű)
– 300 ml langyos víz
– 10 g só
– 7 g szárított élesztő vagy 20 g friss élesztő
– 1 teáskanál cukor (opcionális, az élesztő aktiválásához)
– 1 evőkanál olívaolaj (opcionális, a tészta puhításához)

A liszt kiválasztása fontos, hiszen a különböző lisztek más-más ízt és állagot adnak a kenyérnek. A finomlisztből készült kenyér könnyedebb és puhább, míg a teljes kiőrlésű lisztből készült változat gazdagabb ízű és táplálóbb.

A víz hőmérséklete is kulcsfontosságú, a langyos víz segít az élesztő aktiválásában, így a kenyér jól megkel. Az élesztő mennyisége befolyásolja a kenyér állagát: a szárított élesztő könnyebben tárolható, míg a friss élesztő intenzívebb ízt adhat. A só nemcsak az ízért felel, hanem a tészta struktúráját is javítja, ezért ne hagyjuk ki.

Az olívaolaj nem kötelező, de érdemes hozzáadni, mivel puhává és ízletesebbé teszi a kenyér héját. A cukor opcionális, de segíthet az élesztő gyorsabb aktiválásában, így a kenyér hamarabb megkelhet.

Elkészítés

Az elkészítés első lépése a tészta előkészítése. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót és élesztőt. Ha friss élesztőt használunk, azt először morzsoljuk el egy kis langyos vízben a cukorral, majd hagyjuk állni körülbelül 10 percig, amíg habos nem lesz. Ezután adjuk hozzá a liszthez.

Következő lépésként fokozatosan öntsük hozzá a langyos vizet. Keverjük a tésztát fakanállal vagy kézzel, amíg a hozzávalók össze nem állnak egy ragacsos masszává. Ha szeretnénk, ekkor adjuk hozzá az olívaolajat is.

Miután a tészta összeállt, lisztezett felületen kezdjük el dagasztani. A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz, ez általában 8-10 percet vesz igénybe. Ha a tészta túlságosan ragad, egy kis lisztet adhatunk hozzá, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl száraz.

A dagasztás után formáljuk a tésztát golyóvá, és helyezzük vissza a tálba, amelyet letakarunk egy konyharuhával vagy frissentartó fóliával. Helyezzük a tálat meleg helyre, ahol a tészta kb. 1-2 órán keresztül kelhet, amíg duplájára nő.

Amikor a tészta megkelt, óvatosan nyomkodjuk vissza, hogy a levegő egy része távozzon. Ezután formázzuk a kenyér alakjára, és helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire. A kenyér tetejét éles késsel néhány vágással díszíthetjük, hogy szép mintát kapjunk.

Most jöhet a második kelesztés, amit körülbelül 30-40 percig végezzünk. Ezt követően előmelegítjük a sütőt 220 °C-ra, és a kenyér alá egy hőálló tálba vizet helyezünk, hogy gőz keletkezzen, ami ropogós héjat eredményez.

A kenyérsütés során figyeljünk arra, hogy a kenyér aranybarnára süljön, ez általában 25-30 percet vesz igénybe. Ha a kenyér alja üreges hangot ad, amikor megkopogtatjuk, biztosak lehetünk benne, hogy elkészült.

Mielőtt felvágjuk, hagyjuk a kenyérnek kihűlni egy rácson, hogy a gőz távozhasson. Az így készült parasztkenyér remek alapja lehet különböző szendvicseknek, de önállóan is élvezhetjük, akár egy kis vajjal vagy lekvárral.

A házi készítésű parasztkenyér nemcsak tápláló, hanem igazi élvezetet nyújt a családnak és a barátoknak egyaránt. Érdemes megpróbálni, hiszen a saját kezünkkel készült finomság minden falatja örömet okoz.