
Ízletes bukta recept: Készítsd el otthon könnyen!
A házi sütemények készítése mindig is népszerű volt, hiszen a friss, otthon készült finomságok íze és illata megunhatatlan. A sütés folyamata nemcsak a végeredményről szól, hanem az élményről is, amely során a család vagy a barátok körében együtt készíthetjük el a különleges falatokat. Legyen szó ünnepekről vagy csak egy hétköznapi napról, a sütés mindig örömet hoz.
A bukták, ezek a puha, édes tésztából készült kis sütemények, különösen népszerűek a magyar konyhában. Az elkészítésük nemcsak egyszerű, hanem rendkívül változatos is, hiszen számtalan töltelékkel variálhatjuk őket. A bukták kitűnő választások reggelire, uzsonnára vagy akár desszertnek is. A gyümölcsös, túrós vagy kakaós töltelékek mellett a csokoládé és a nutella is sokak kedvence.
A bukták tésztája lágy és levegős, ami a megfelelő alapanyagok és az elkészítési technika kombinációjának köszönhető. A friss, házi készítésű bukták illata az otthon melegét idézi, és garantáltan mindenkit elvarázsol. Most nézzük meg, milyen hozzávalókra lesz szükségünk, és hogyan készíthetjük el ezt a finom süteményt lépésről lépésre.
Hozzávalók
A bukták elkészítéséhez az alábbi hozzávalók szükségesek:
– 500 g finomliszt
– 250 ml tej
– 100 g cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 1 tojás
– 50 g vaj (olvasztva)
– 25 g friss élesztő (vagy 7 g szárított élesztő)
– 1 csipet só
– Töltelék:
– 300 g túró (vagy lekvár, csokoládé, gyümölcs stb.)
– 1 tojás a kenéshez (opcionális)
– Porcukor a szóráshoz (opcionális)
A hozzávalók mennyisége változtatható a kívánt íz és eltérő töltelékek szerint. A túrós töltelékhez ízlés szerint egy kevés cukor és vanília is adható, hogy még édesebb legyen. A lekváros buktához használhatunk barack- vagy szilvalekvárt, míg a csokoládés változathoz a kedvenc csokoládénkat kell csak felkockázni.
Elkészítés
Az elkészítés folyamata egyszerű, és a lépéseket követve bárki sikeresen meg tudja sütni a buktát.
Első lépésként készítsük el az élesztőt. A friss élesztőt morzsoljuk egy tálba, majd öntsük rá a langyos tejet. Adjuk hozzá a cukor felét, és keverjük el. Hagyjuk állni körülbelül 10 percig, amíg az élesztő felfut. Ha szárított élesztőt használunk, akkor ezt a lépést kihagyhatjuk, és közvetlenül a liszthez adhatjuk.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot. Közepébe készítsünk egy mélyedést, ahová öntsük bele a felfuttatott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat.
Kezdjük el összegyúrni a tésztát. Eleinte egy villával vagy fakanállal keverjük össze, majd kézzel folytassuk a gyúrást. A tésztának simának és rugalmasnak kell lennie, ha szükséges, adjunk hozzá egy kis lisztet, ha ragad. A gyúrás körülbelül 10 percet vesz igénybe.
Miután a tésztát jól összegyúrtuk, formáljunk belőle egy golyót, majd helyezzük egy lisztezett tálba, és letakarva hagyjuk kelni egy meleg helyen körülbelül 1 órán át, vagy amíg a tészta duplájára nő.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 1 cm vastagságúra. Vágjuk fel négyzetekre, melyek oldalai körülbelül 8-10 cm hosszúak. Minden négyzet közepére tegyünk egy kanál tölteléket, majd a tészta sarkait hajtsuk a középre, és formázzunk belőle kis golyókat. Ügyeljünk arra, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A kész buktákat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ha szeretnénk, a tetejüket kenjük meg felvert tojással, hogy szép fényes színt kapjanak sütéskor. Hagyjuk őket kelni még 20-30 percig.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Amikor a bukták megkelték magukat, helyezzük be a tepsit a sütőbe, és süssük őket 20-25 percig, amíg aranybarnára sülnek.
Miután megsültek, vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt ízlés szerint szórhatunk rá porcukrot, ami még vonzóbbá és édesebbé teszi őket.
A bukták azonnal fogyaszthatók, de akár le is fagyaszthatók, így később is élvezhetjük a friss, házi sütemény ízét. Az elkészített bukták tökéletesek kávé vagy tea mellé, és garantáltan mindenki kedvencévé válnak majd.

