
Ínycsiklandó shepherd’s pie recept, amit imádni fogsz!
A hagyományos brit konyha egyik legismertebb ételének, a shepherd’s pie-nak a készítése nemcsak egyszerű, hanem rendkívül ízletes is. Ez az étel a gazdag ízek és a laktató összetevők tökéletes kombinációját képviseli. A shepherd’s pie alapvetően egy húsos pite, melynek tölteléke általában darált bárányhús, de sokan használják a marhahúst is. A tetején krémes, ízletes burgonyapüré található, ami a sütés során aranybarnára pirul.
Az étel nemcsak finom, hanem nagyon sokoldalú is: variálhatjuk az összetevőket, hogy az ízlésünknek és a rendelkezésre álló alapanyagoknak megfelelően készíthessük el. A shepherd’s pie népszerűsége nem véletlen, hiszen a hideg napokon felmelegíti a lelkünket, és remekül alkalmas arra is, hogy előre elkészítsük és később csak a sütőbe tegyük. Ezen kívül a maradékokat is remekül felhasználhatjuk, így a család apraja-nagyja elégedett lehet.
Most nézzük meg, milyen hozzávalókra van szükség ahhoz, hogy elkészíthessük ezt a klasszikus ételt, és lépésről lépésre bemutatjuk a készítési folyamatot.
Hozzávalók
A shepherd’s pie elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 500 g darált bárányhús (vagy darált marhahús)
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 közepes hagyma, finomra vágva
– 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
– 2 közepes sárgarépa, apróra vágva
– 1 zellerszár, apróra vágva
– 150 g zöldborsó (fagyasztott is lehet)
– 1 evőkanál paradicsompüré
– 200 ml húsleves
– 1 teáskanál Worcestershire szósz
– Só és bors ízlés szerint
– 800 g burgonya
– 100 ml tej
– 50 g vaj
– 100 g reszelt sajt (opcionális, a tetejére)
Ezek az alapanyagok biztosítják, hogy az étel gazdag és ízletes legyen. A zöldségek nemcsak a tápanyagok miatt fontosak, hanem az ízélményt is fokozzák. A burgonya pürésítése pedig egy krémes réteget ad, amely tökéletesen kiegészíti a húsos tölteléket.
Elkészítés
A shepherd’s pie elkészítése lépésről lépésre történik. Először is, készítsük elő a burgonyát. A burgonyát hámozzuk meg, majd kockázzuk fel egyenlő méretű darabokra, hogy egyenletesen főjön meg. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, és adjuk hozzá a burgonyát. Főzzük körülbelül 15-20 percig, amíg a burgonya megpuhul. Ezután szűrjük le és törjük össze egy krumplinyomóval. Adjuk hozzá a vajat és a tejet, majd keverjük simára. Ízesítsük sóval és borssal.
Miközben a burgonya fő, kezdjük el a húsos töltelék elkészítését. Egy nagy serpenyőben hevítsük az olívaolajat, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát. Pár percig pirítsuk, amíg üveges lesz. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, sárgarépát és zellerszárat, majd pirítsuk további 5 percig, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
Most jöhet a darált hús. Adjuk hozzá a serpenyőhöz, és folyamatosan kevergetve pirítsuk meg, amíg a hús teljesen átsül. Ezután adjuk hozzá a paradicsompürét, a húslevest és a Worcestershire szószt. Keverjük jól össze, majd ízesítsük sóval és borssal. Hagyjuk az egészet főzni körülbelül 10 percig, hogy az ízek összeérjenek és a szósz kissé besűrűsödjön. Végül keverjük bele a zöldborsót.
Most, hogy elkészült a töltelék, egy hőálló tálba öntsük bele a húsos keveréket, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. A burgonyapürét kanalazzuk a húsos réteg tetejére, és egy spatulával egyenletesen terítsük el. A végén, ha szeretnénk, reszeljünk egy kis sajtot a burgonyapürére, hogy szép, aranybarna teteje legyen.
Ezután előmelegített sütőben 200 °C-on süssük az ételt körülbelül 25-30 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul. Ha a sajt szépen megolvadt és a burgonya szépen megpirult, akkor készen is vagyunk!
Miután kivettük a sütőből, hagyjuk pihenni pár percig, majd szeleteljük fel, és tálaljuk melegen. A shepherd’s pie tökéletes választás lehet egy családi vacsorához, de remekül eltartható a hűtőben is, így a maradékot másnap is élvezhetjük.
Ez a recept nemcsak finom, hanem tápláló is, és garantáltan mindenki kedvence lesz az asztalnál. Bon appétit!

