Főétel receptek,  Gyors receptek

Ínycsiklandó halfasírt recept, amit imádni fogsz!

A halfasírt egyike azoknak az ételeknek, melyek nemcsak ízletesek, hanem rendkívül táplálóak is. Az elkészítése során a halak különböző fajtáit felhasználhatjuk, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének legjobban megfelelő változatot. Ezen kívül a halfasírt kitűnő alternatívát jelenthet a húsételek helyett, hiszen a hal gazdag omega-3 zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban.

A halfasírt sokféleképpen variálható, a fűszerezés és a köretek számos lehetőséget kínálnak. Lehet fűszeres, pikáns, vagy éppen ellenkezőleg, finom, lágy ízű. A megfelelő köret kiválasztásával pedig igazán különleges étkezést varázsolhatunk az asztalra. A halfasírt nemcsak főételként fogyasztható, hanem hideg előételként is megállja a helyét, remekül illik salátákhoz vagy mártogatósokhoz.

Bármennyire is egyszerű az elkészítése, a halfasírt megannyi emléket idézhet fel bennünk, hiszen sokan a családi összejövetelek, nyári grillezések vagy éppen ünnepi vacsorák elképzelésekor gondolunk rá. Most lássuk, milyen hozzávalókra lesz szükség a tökéletes halfasírthoz, és lépésről lépésre hogyan készíthetjük el ezt a finomságot!

Hozzávalók

A halfasírt elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 500 g friss halfilé (pl. hekk, tőkehal vagy lazac)
– 2 db közepes burgonya
– 1 db vöröshagyma
– 1-2 db tojás
– 100 g zsemlemorzsa
– 1-2 evőkanál friss petrezselyem (vagy egyéb fűszernövény)
– Só és bors
– 1 teáskanál pirospaprika (opcionális)
– Olaj a sütéshez

A halfasírt ízét nagyban befolyásolja a hal frissessége, ezért érdemes megbízható helyről beszerezni. A burgonya nemcsak az állagért felel, hanem a tápértékét is növeli, míg a hagyma kellemes ízt ad az ételnek. A tojás segít összefogni a masszát, míg a zsemlemorzsa a ropogós külsőt biztosítja. A fűszerek és zöldfűszerek pedig elengedhetetlenek a gazdag ízvilág megteremtéséhez.

Elkészítés

Az elkészítés első lépése a halfilé előkészítése. A halat alaposan meg kell mosni, majd szárazra törölni. Ha a filében vannak szálkák, ezeket érdemes eltávolítani, hogy a halfasírt élvezetesebbé váljon. A halat apró darabokra vághatjuk, ami segít a további feldolgozásban.

A következő lépés a burgonya főzése. A burgonyát hámozzuk meg, majd kockázva főzzük sós vízben, amíg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 percet vesz igénybe. A megfőtt burgonyát ezután szűrjük le, és hagyjuk kihűlni.

Miközben a burgonya fő, a vöröshagymát finomra vágjuk, és egy serpenyőben, kevés olajon üvegesre pároljuk. A sült hagyma aromája csodásan kiegészíti a hal ízét, így érdemes ezt a lépést sem kihagyni.

Ha a burgonya kihűlt, összetörjük egy villával vagy burgonyanyomóval. Az összetört burgonyát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a haldarabokat, a párolt hagymát, a tojást, a zsemlemorzsát, a finomra vágott petrezselymet, sót, borsot, és ha szeretjük, a pirospaprikát is.

A masszát alaposan összekeverjük, hogy minden hozzávaló egyenletesen eloszoljon. Ha a massza túl lágy lenne, a zsemlemorzsa mennyiségét növelhetjük, hogy megfelelő állagot kapjunk. A kész masszát pihentethetjük egy fél órát a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek, és a fasírt formázása is könnyebb legyen.

A következő lépés a fasírtok formázása. Nedves kézzel formáljunk a masszából kis gombócokat vagy lapos korongokat. A formázott halfasírtokat egy tálcán helyezzük el, míg a serpenyőben az olajat felforrósítjuk.

A halfasírtokat közepes lángon, 4-5 percig süssük, amíg szép aranybarna színt kapnak. Fontos, hogy ne zsúfoljuk tele a serpenyőt, különben nem sülnek meg egyenletesen. Amint kész, papírtörlőre helyezzük őket, hogy a felesleges olajat leitatjuk.

Az ínycsiklandó halfasírtot tálalhatjuk friss salátával, tartármártással, vagy akár egy szelet citrommal is. A köretként kínált párolt zöldségek és burgonya remekül kiegészítik ezt a fogást.

A halfasírt nemcsak ízletes, hanem egészséges választás is, így bármikor bátran elkészíthetjük. Kísérletezhetünk különböző fűszerekkel, zöldségekkel, vagy akár sajttal is, hogy még gazdagabb ízélményben legyen részünk. Bon appétit!