
Frissítő lencsesaláta recept: ízletes és tápláló!
A frissítő és ízletes ételek mindig nagy népszerűségnek örvendenek, különösen a nyári hónapokban, amikor a hőségben könnyedebb fogásokat keresünk. A saláták nemcsak finomak, hanem táplálóak is, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. A lencse, mint alapanyag, különösen értékes, hiszen gazdag fehérjében és élelmi rostban, így remek választás vegetáriánusok számára is.
A lencsesaláta tökéletes választás lehet egy könnyű ebédhez vagy vacsorához, de akár köretként is megállja a helyét. Az elkészítése rendkívül egyszerű és gyors, ráadásul a hozzávalók könnyen beszerezhetők. A saláta ízletes és tápláló, és a különböző zöldségek és fűszerek kombinációjával igazán változatos ízélményt nyújt. A lencse nem csak ízletes, de fokozza az étkezések tápláló értékét is.
Ne felejtsük el, hogy a saláták remekül variálhatók. A különböző zöldségek, fűszerek és öntetek használatával mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb ízvilágot. Most nézzük meg, hogyan készíthetjük el a lencsesalátát, hogy az igazi ínycsiklandó fogás legyen!
Hozzávalók
A lencsesaláta elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 250 g lencse (száraz, előfőzött)
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 1 közepes sárgarépa
– 1 piros paprika
– 1 uborka
– 150 g koktélparadicsom
– 50 g petrezselyemzöld
– 4 evőkanál olívaolaj
– 2 evőkanál citromlé
– 1 teáskanál mustár
– Só ízlés szerint
– Bors ízlés szerint
A hozzávalók mennyisége természetesen variálható, attól függően, hogy hány főre készítjük a salátát. A lencse szuper tápláló alapanyaga ennek a receptnek, ezért érdemes azt előre előkészíteni. A zöldségeket ízlés szerint variálhatjuk, így a saláta mindig új ízeket kínálhat.
Elkészítés
A lencsesaláta elkészítése néhány egyszerű lépésből áll, amelyeket könnyedén követhetünk.
Első lépésként a lencsét alaposan megmossuk hideg víz alatt. Ezután egy nagy lábasba öntjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje. Az edényt közepes lángra helyezzük, és felforraljuk. Amikor a víz felforrt, csökkentjük a hőmérsékletet, és a lencsét körülbelül 20-25 percig főzzük, amíg megpuhul, de ne főzzük túl, mert akkor pépes lesz.
A lencse főzése közben előkészítjük a zöldségeket. A vöröshagymát finomra vágjuk, a sárgarépát pedig kis kockákra aprítjuk. A piros paprikát, az uborkát és a koktélparadicsomot is felkockázzuk. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk, hogy ízletes és friss ízt adjon a salátának.
Amikor a lencse megfőtt, leszűrjük, és hideg víz alatt leöblítjük, hogy megállítsuk a főzési folyamatot. Ezután egy nagy tálba öntjük a lencsét, és hozzáadjuk a felaprított zöldségeket.
A saláta öntetéhez egy kis tálban összekeverjük az olívaolajat, a citromlevet, a mustárt, valamint sót és borsot ízlés szerint. Az öntetet alaposan összekeverjük, majd ráöntjük a salátára. Az egészet alaposan összeforgatjuk, hogy az öntet egyenletesen bevonja a zöldségeket és a lencsét.
A salátát legalább 30 percig állni hagyjuk a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt még egyszer érdemes megkóstolni, és ha szükséges, ízesíthetjük még egy kis citromlével vagy sóval.
A lencsesaláta frissen, hidegen a legfinomabb, és remekül passzol egy szelet kenyérhez vagy pirítóshoz. Ezen kívül tökéletes köret lehet grillezett húsok mellé is, így igazán sokoldalú étel.
A saláta tápláló, ízletes és színes, így akár vendégváró ételnek is kiváló választás lehet. Kísérletezhetünk a zöldségekkel, fűszerekkel, vagy akár különböző öntetekkel is, hogy mindenki megtalálja a kedvenc változatát. Önmagában, köretként vagy akár egy könnyű vacsoraként is megállja a helyét, így biztosan érdemes kipróbálni!

