
Eredeti scone recept, amit érdemes kipróbálni!
A scone, vagy más néven skón, egy klasszikus brit sütemény, amely a teázás elengedhetetlen része. Eredetileg Skóciából származik, és az elmúlt évszázadok során világszerte népszerűvé vált. Az íze és a textúrája egyedülálló, hiszen kívül ropogós, belül pedig puha és levegős. A scone tökéletes reggelire, uzsonnára vagy akár desszertként is fogyasztható. Különböző ízesítésekkel és töltelékekkel variálható, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót.
A scone készítése nemcsak egyszerű, hanem rendkívül szórakoztató is. Az alapreceptet könnyen variálhatjuk különböző gyümölcsökkel, például áfonyával vagy málnával, de készíthetjük csokoládéval vagy akár fűszerekkel is. A scone titka a megfelelő arányú hozzávalókban és a kíméletes keverésben rejlik. Ha először próbálkozunk vele, fontos, hogy betartsuk a recept lépéseit, és ne hagyjuk ki a pihenési időt sem, mert ez a titok a tökéletes állag eléréséhez.
A scone hagyományosan tejszínnel és lekvárral tálalva a legfinomabb. A különböző ízesítési lehetőségek és a változatos tálalás miatt érdemes kísérletezni. A következő részben bemutatjuk a klasszikus scone recept hozzávalóit és elkészítési lépéseit, hogy mindenki otthon is elkészíthesse ezt az ínycsiklandó finomságot.
Hozzávalók
A scone elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 250 g búzaliszt
– 75 g vaj
– 50 g cukor
– 1 evőkanál sütőpor
– 1 csipet só
– 150 ml tej vagy tejszín
– 1 tojás (a kenéshez)
– Opcionálisan: 100 g aszalt gyümölcs (pl. mazsola, áfonya) vagy csokoládé darabok
A hozzávalók pontos mennyisége kulcsfontosságú a scone sikeréhez. A liszt a scone alapját adja, míg a vaj biztosítja a finom, omlós textúrát. A cukor édesíti a tésztát, a sütőpor pedig gondoskodik arról, hogy a scone szépen megemelkedjen a sütés során. A só kiemeli az ízeket, míg a tej vagy tejszín a tészta nedvességét biztosítja.
Ha szeretnénk, hogy a scone ízletesebb legyen, különböző ízeket adhatunk hozzá, mint például aszalt gyümölcsök vagy csokoládé. Ezek nemcsak az ízt, hanem a tészta textúráját is gazdagítják. Az aszalt gyümölcsök édes ízt adnak, míg a csokoládé darabok egy kis édességet csempésznek a scone-ba. Válasszuk ki a hozzávalókat ízlésünk szerint, és készüljünk fel a sütésre!
Elkészítés
A scone elkészítése lépésről lépésre haladva könnyen megvalósítható. Először is, készítsük elő a sütőt, és melegítsük elő 220 °C-ra. Közben egy nagy tálba szitáljuk bele a búzalisztet, majd adjuk hozzá a sütőport, a cukrot és a sót. Ezeket jól keverjük össze, hogy a száraz hozzávalók egyenletesen eloszlanak.
Ezután a vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Kézzel, vagy egy péksüteményes villával morzsoljuk el a vajat a liszttel, amíg a keverék homokos állagú nem lesz. Ez a lépés nagyon fontos, mert itt alakul ki a scone omlós textúrája.
Most következik a nedves hozzávalók hozzáadása. A tejet vagy tejszínt fokozatosan öntsük a morzsás keverékhez, és óvatosan keverjük össze. Ne keverjük túl, csak annyira, hogy a tészta összeálljon. Ha szeretnénk, most adhatjuk hozzá az aszalt gyümölcsöket vagy csokoládé darabokat is.
Amikor a tészta összeállt, lisztezett felületen gyúrjuk át egy kicsit, hogy sima felületet kapjunk. Ezután formázzunk belőle egy kb. 2-3 cm vastag korongot, majd egy éles késsel vágjuk fel nyolc egyenlő részre. A szeleteket helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg a felvert tojással a szép szín eléréséhez.
Most már csak annyira van szükség, hogy a scone-t betoljuk a sütőbe, és 12-15 percig süssük, amíg a teteje aranybarnára sül. Amikor kész, vegyük ki a tepsit a sütőből, és hagyjuk egy kicsit hűlni.
A scone-t még melegen, tejszínhabbal és lekvárral tálalva a legfinomabb. A klasszikus ízélményhez érdemes kipróbálni eperlekvárt vagy clotted cream-et. Élvezzük ezt az ínycsiklandó süteményt egy csésze tea társaságában, és tapasztaljuk meg a scone igazi varázsát!

