Desszert receptek,  Ünnepi receptek

Diós kosárka recept – Kényeztetés egy falatban!

A sütemények világa mindig is lenyűgözött minket. Az édességek nem csupán finomak, de sok esetben érzelmeket is ébresztenek bennünk. Gondoljunk csak egy szép, ünnepi alkalomra, ahol az asztalon feldíszített sütemények sorakoznak. A diós kosárka egy igazi klasszikus, amely nemcsak a megjelenésével, hanem ízével is elvarázsolja a kóstolókat.

Ez a kis édesség a diós töltelékével és a ropogós tésztájával egyedülálló élményt nyújt. A diós kosárka nemcsak a családi összejövetelek, hanem a baráti találkozók és az ünnepi alkalmak elengedhetetlen része. Akár egy kávézás mellé, akár desszertként szolgáljuk fel, mindig mosolyt csal az arcokra.

A diós kosárka elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, így bárki könnyedén megpróbálkozhat vele. A megfelelő hozzávalók kiválasztása és a pontos lépések betartása a siker kulcsa. Fedezzük fel együtt a diós kosárka világát, és készítsük el ezt a mennyei finomságot, ami garantáltan mindenkit elkápráztat!

Hozzávalók

A diós kosárka elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

**A tésztához:**
– 250 g liszt
– 125 g vaj (vagy margarin)
– 70 g porcukor
– 1 db tojás
– 1 csipet só
– 1/2 csomag sütőpor

**A töltelékhez:**
– 200 g darált dió
– 100 g cukor
– 2 db tojásfehérje
– 1 teáskanál vanília kivonat
– 1 evőkanál citromlé
– 1 csipet só

**A díszítéshez (opcionális):**
– Porcukor a szóráshoz
– Dióbél a tetejére

Ezek a hozzávalók tökéletes alapot adnak a diós kosárka elkészítéséhez, biztosítva a gazdag ízeket és a ropogós tésztát. Az összes hozzávaló könnyen hozzáférhető, így nem kell sokat keresgélni a boltban. A tésztához használt vaj vagy margarin alapvetően befolyásolja a kosárka állagát, ezért érdemes jó minőségű zsiradékot választani. A dió frissessége szintén fontos, mivel a diós töltelék ízét nagyban meghatározza.

Elkészítés

A diós kosárka elkészítése egyszerű, és a következő lépéseken keresztül könnyedén végigvihetjük a folyamatot.

**1. lépés: A tészta előkészítése**

Első lépésként a tészta elkészítésével kezdjük. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a porcukrot, a sütőport és a csipet sót. Ezután adjuk hozzá a puha vajat vagy margarint, majd kézzel vagy egy tésztakeverő géppel dolgozzuk össze a száraz hozzávalókkal.

Amikor a tészta morzsás állagú lesz, adjuk hozzá a tojást, és formáljunk belőle homogén tésztát. Ha túl száraznak tűnik, egy kis hideg vízzel segíthetünk rajta. A tésztát ezután fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe legalább 30 percre, hogy pihenjen és könnyebben kezelhető legyen.

**2. lépés: A töltelék elkészítése**

Miközben a tészta pihen, elkészíthetjük a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a darált diót, a cukrot, a tojásfehérjéket, a vanília kivonatot, a citromlevet és a csipet sót. Az összes hozzávalót alaposan keverjük össze, amíg sima állagú masszát kapunk.

**3. lépés: A kosárkák formázása**

A pihentetett tésztát vegyük ki a hűtőből, és lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3-5 mm vastagságúra. Ezután egy felnőtt tenyér méretű köröket szaggatunk ki a tésztából. A köröket helyezzük egy muffinformába vagy kosárkaformába, ügyelve arra, hogy a tészta szélei is jól fedjék a formát.

**4. lépés: A töltelék beletöltése**

Most jön a legizgalmasabb rész: a töltelék beletöltése! A diótölteléket kanalazzuk a tésztába, ügyelve arra, hogy ne töltsük túl, mert a sütés során a töltelék megemelkedik.

**5. lépés: Sütés**

A kosárkákat előmelegített sütőben 180 °C-on süssük körülbelül 20-25 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára pirul. Figyeljünk arra, hogy a töltelék ne égjen meg. Amikor kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk őket kihűlni a formában.

**6. lépés: Díszítés és tálalás**

A kihűlt diós kosárkákat opcionálisan porcukorral megszórhatjuk, vagy diószeletekkel díszíthetjük. Tálaljuk őket egy szép tálcán, és élvezzük a családunk és barátaink mosolygó arcát, ahogy falatoznak a finomságból.

A diós kosárkák nemcsak ízletesek, de látványosak is, így tökéletes választás bármilyen alkalomra. Készítsük el együtt, és élvezzük a sütés örömét!