Főétel receptek,  Gyors receptek

Csirkés arrabiata recept: Ínycsiklandó tésztaétel gyorsan!

A tésztaételek világa mindig is népszerű helyet foglalt el a gasztronómiai kultúrában. Az olasz konyha különösen gazdag és változatos, számos ízletes receptet kínál, amelyek könnyen elkészíthetők otthon. A tészták sokfélesége mellett a szószok és a hozzávalók kombinációja adja meg az étel karakterét, amelyet sokan kedvelnek. A tésztaételek nemcsak gyorsan elkészíthetők, hanem remekül variálhatók is, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő változatot.

A csirkés arrabiata különösen izgalmas választás, hiszen a csirkehús és a fűszeres paradicsomszósz kombinációja igazán ínycsiklandó élményt nyújt. Az arrabiata szósz pikáns ízvilágával a tésztát egy új dimenzióba emeli, miközben a csirke omlós állaga tökéletesen kiegészíti az ételt. Ez a recept ideális választás lehet egy gyors hétköznapi vacsorához, de akár ünnepi alkalmakra is kiválóan illeszkedik. Az elkészítése nem igényel különösebb szakmai tudást, így bárki könnyedén megpróbálkozhat vele.

A következő szakaszokban részletesen bemutatjuk a szükséges hozzávalókat és az elkészítési lépéseket, hogy mindenki könnyen elkészíthesse ezt a finom ételt otthon.

Hozzávalók

A csirkés arrabiata elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 300 g tészta (például penne vagy spagetti)
– 400 g csirkemell filé
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 3-4 gerezd fokhagyma
– 400 g konzerv darabolt paradicsom
– 1-2 friss chili paprika (ízlés szerint)
– 1 teáskanál szárított oregano
– 1 teáskanál só
– 1/2 teáskanál frissen őrölt bors
– 50 g reszelt parmezán sajt (tálaláshoz)
– Friss bazsalikom levelek (tálaláshoz, opcionális)

A hozzávalók mennyisége természetesen rugalmas, attól függően, hogy hány főre szeretnénk készíteni az ételt. A tészták típusát is szabadon választhatjuk, hiszen a legjobban illő ízeket keresve könnyedén variálhatjuk a receptet. Az olívaolaj nemcsak az ízét fokozza, hanem segít a csirke és a zöldségek pirításában is. A chili paprika mennyiségét igényeink szerint állíthatjuk be, hiszen nem mindenki kedveli a csípős ételeket. Az oregano és a fokhagyma pedig elengedhetetlen elemei az olaszos ízvilágnak.

Elkészítés

Az elkészítés első lépéseként kezdjük a tészta főzésével. Egy nagy lábasban forraljunk fel bő sós vizet. Amikor a víz felforrt, adjuk hozzá a tésztát, és főzzük a csomagoláson található utasítás szerint. A tésztát al dente állagúra főzzük, majd szűrjük le, de ne öntsük el a főzővizet, mert később még szükségünk lehet rá.

Miközben a tészta fő, készítsük el a szószt. A csirkemell filét vágjuk fel kockákra, és egy serpenyőben, közepes lángon, forrósítsuk fel az olívaolajat. Amikor az olaj már meleg, adjuk hozzá a csirkekockákat, és pirítsuk őket aranybarnára. Ez körülbelül 5-7 percet vesz igénybe. A megsült csirkét vegyük ki a serpenyőből, és tegyük félre.

A serpenyőben, amiben a csirke sült, adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a chili paprikát, és folytassuk a pirítást még egy-két percig. A fokhagyma gyorsan megéghet, ezért érdemes figyelni rá.

Ezután öntsük a serpenyőbe a konzerv darabolt paradicsomot, és fűszerezzük sóval és borssal. Az oreganót is adjuk hozzá, és keverjük alaposan össze. Hagyjuk a szószt felforrni, majd csökkentsük a lángot, és főzzük 10-15 percig, hogy az ízek jól összefonódjanak. Ha a szósz túlságosan sűrűnek tűnik, egy kevés tésztavizet adhatunk hozzá.

Amikor a szósz kellően fűszeres és ízletes, vegyük vissza a pirított csirkét a serpenyőbe, és keverjük össze a szósszal. Ezután adjuk hozzá a leszűrt tésztát, és alaposan keverjük össze, hogy a tészta minden része be legyen vonva a finom szósszal.

Az ételt tálalás előtt ízlés szerint reszelt parmezán sajttal és friss bazsalikom levelekkel díszíthetjük. Az elkészült csirkés arrabiatát azonnal tálaljuk, hogy a tészta és a szósz friss, ízletes és forró maradjon.

Az étel elkészítése során nemcsak a hagyományos olasz ízeket élvezhetjük, hanem a gyors és egyszerű elkészítési módnak köszönhetően az étkezés örömteli pillanatát is megélhetjük. Az ilyen ételek nemcsak a családi vacsorák, hanem a baráti összejövetelek kedvencei is lehetnek, hiszen mindenki számára ízletes és laktató fogásokat kínál.