
Burgonyás lángos recept: Ínycsiklandó kalóriafák!
A lángos a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele, amely a street food kultúrájának is megkerülhetetlen részévé vált. Az ízletes, ropogós külsejű és puha belsejű tésztát számos módon lehet variálni, de a burgonyás változat különösen népszerű. A lángos nemcsak a nyári fesztiválok és vásárok elengedhetetlen része, hanem a családi összejövetelek és baráti találkozók ékköve is. Az elkészítése egyszerű, és a végeredmény mindig lenyűgöző.
A lángos készítése során a burgonya adja meg azt az egyedi ízt és puhaságot, amely megkülönbözteti ezt a változatot a hagyományos, egyszerű tésztás lángostól. Ezen kívül a burgonyás lángos tökéletesen illik a különböző feltétekhez, legyen szó sajtról, fokhagymás tejfölről vagy éppen csak egy egyszerű sózásról. Mint sok más hagyományos étel, a lángos is generációról generációra öröklődik, így minden családnak megvan a saját titkos receptje, amelyet büszkén osztanak meg egymással.
A lángos készítése nemcsak tápláló, hanem szórakoztató is, különösen, ha a családtagok vagy barátok is részt vesznek benne. Különböző variációkkal lehet kísérletezni, így a recept sosem válik unalmassá. Az ízek kombinálása és a tálalás kreatív lehetőségei végtelenek, ezért érdemes belevágni a burgonyás lángos elkészítésébe.
Hozzávalók
A burgonyás lángos elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 500 g burgonya
– 300 g liszt (plusz a nyújtáshoz)
– 1 dl tej
– 1 db tojás
– 1 csomag élesztő (száraz vagy friss)
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál só
– Olaj a sütéshez
– Fokhagyma (ízlés szerint)
– Tejföl és reszelt sajt (tálaláshoz, opcionális)
A hozzávalók mennyisége természetesen változhat attól függően, hogy hány főre készítjük el a lángost. A burgonya kiválasztásakor érdemes a lisztesebb fajtákat választani, mivel ezek jobban megfelelnek a lángos textúrájának. A tej mennyisége is eltérhet, attól függően, hogy mennyire szeretnénk lágyabbá tenni a tésztát. Az élesztő és a cukor segít abban, hogy a lángos szépen megkeljen, így ropogós és puha legyen egyaránt.
Elkészítés
A burgonyás lángos elkészítése egy izgalmas folyamat, amelyhez először is a burgonyát kell megfőzni. A burgonyát alaposan megmossuk, meghámozzuk, majd felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük. Amikor a burgonya megfőtt, leöntjük róla a vizet, és jól áttörjük, hogy pürét kapjunk. Ezt követően hagyjuk kihűlni.
Míg a burgonya hűl, érdemes előkészíteni a tésztát. Egy kis tálban a tejet langyosra melegítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, és hagyjuk felfutni körülbelül 10 percig. Ezután a felfuttatott élesztőt egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a burgonyapürét, a tojást és a sót.
Ezeket az alapanyagokat alaposan összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet. A tésztát jól kidolgozzuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha a tészta túl ragacsos, akkor nyugodtan adhatunk hozzá még egy kis lisztet, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túlságosan száraz.
Miután a tésztát jól kidolgoztuk, letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen körülbelül 30-40 percig kelesztjük, amíg a tészta duplájára nő. Ekkor érdemes előkészíteni az olajat is a sütéshez. Egy mély serpenyőben bő olajat melegítünk, hogy a lángosokat szép aranybarnára tudjuk sütni.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen a tésztát kis gombócokra osztjuk, majd egyes gombócokat kinyújtunk vagy kézzel lapítunk, hogy kerek formát kapjunk. A lapított tésztát óvatosan a forró olajba helyezzük, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ez körülbelül 2-3 percet vesz igénybe oldalanként.
A sült lángosokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat eltávolítsuk. Tálaláskor ízlés szerint fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal kínáljuk. A fokhagyma ízesítése egy remek módja annak, hogy még ízletesebbé tegyük a lángost, így érdemes egy-egy gerezd fokhagymát a tejfölhöz keverni.
A burgonyás lángos egyszerű és gyors recept, amely garantáltan elnyeri a család és a barátok tetszését. Az elkészítése közben a konyhát betölti az ínycsiklandó illatok, és a végeredmény egy olyan étel, amely mindenki kedvence lesz. Az elkészült lángosokat tálalhatjuk önálló ételként, vagy akár egy nagyobb étkezés részeként is, hiszen mindenki örömmel falatozik belőle.

