Főétel receptek,  Gyors receptek

Ízletes csicseri borsó recept, ami elvarázsol!

A csicseriborsó az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a gasztronómiában, nemcsak tápláló és ízletes, hanem rendkívül sokoldalú alapanyag is. Az egészséges táplálkozás iránti növekvő érdeklődés révén a csicseriborsó különösen kedvelt hozzávaló lett a vegetáriánus és vegán ételekben, de a húsevők is örömmel használják különféle fogásokban, köszönhetően gazdag ízének és tápláló értékeinek.

A csicseriborsó gazdag fehérjében, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, így tökéletes választás a mindennapi étkezésekhez. Az ételekben való felhasználása rendkívül változatos, hiszen készíthetünk belőle krémeket, salátákat, leveseket, pörkölteket, sőt, még édességeket is. Az íze kellemesen diós, ami lehetővé teszi, hogy könnyen kombináljuk különböző fűszerekkel és zöldségekkel.

A csicseriborsó elkészítése nem bonyolult, viszont érdemes néhány tippet és trükköt megfogadni a legjobb eredmény elérése érdekében. Az alábbiakban bemutatott recept nemcsak ízletes, hanem tápláló is, így tökéletes választás lehet a hétköznapi étkezésekhez vagy akár egy különleges alkalomra is.

Hozzávalók

A recept elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 250 g csicseriborsó (száraz)
– 1 közepes fej hagyma
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 1 közepes sárgarépa
– 1 piros kaliforniai paprika
– 1 konzerv paradicsom (kb. 400 g)
– 1 evőkanál olívaolaj
– 1 teáskanál kömény
– 1 teáskanál paprika (édes)
– Só és bors ízlés szerint
– Friss petrezselyem (díszítéshez)
– 1 liter zöldségalaplé (vagy víz)

Ezen kívül a tálaláshoz ajánlott:

– Friss citrom (szeletekre vágva)
– Extra olívaolaj a tálaláshoz

A csicseriborsó előkészítése érdekében érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, hogy megpuhuljon, de ha időszűkében vagy, használhatsz konzerv csicseriborsót is, ami már elő van készítve. A zöldségek frissessége és íze szintén hozzájárul az étel ízvilágához, ezért érdemes a legjobb minőségű hozzávalókat választani.

Elkészítés

Első lépésként a csicseriborsót alaposan öblítsd le, majd áztasd be hideg vízbe legalább 8 órára, vagy akár egy éjszakára. Ha konzerv csicseriborsót használsz, akkor ezt a lépést kihagyhatod, de érdemes leöblíteni a konzerv levét is.

Miután a csicseriborsó megpuhult, szűrd le, és tedd félre. Készítsd elő a zöldségeket: a hagymát és a fokhagymát apróra vágd, a sárgarépát és a kaliforniai paprikát pedig kockázd fel.

Egy nagyobb lábasban forrósítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsd üvegesre. Ezután add hozzá a fokhagymát, és pirítsd azt is egy-két percig, amíg illatos nem lesz.

Most jöhet a sárgarépa és a kaliforniai paprika. Keverd őket a hagymához, és párold néhány percig, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak. Ezután add hozzá a köményt és az édes paprikát, és keverj rajta egyet, hogy a fűszerek jól eloszoljanak a zöldségek között.

A következő lépés a konzerv paradicsom hozzáadása. Öntsd bele a lábasba, és jól keverd össze a zöldségekkel. Öntsd hozzá a zöldségalaplevet (vagy vizet), majd add hozzá a leöblített csicseriborsót is. Sózd és borsozd ízlés szerint.

Főzd az ételt közepes lángon, amíg a csicseriborsó meg nem puhul. Ez körülbelül 30-40 percet vesz igénybe, ha előzőleg beáztattad. Ha konzerv csicseriborsót használsz, akkor elegendő 10-15 perc főzés is, hogy az ízek összeérjenek.

Amikor az étel elkészült, ízlés szerint állíthatod be a fűszerezést, és tálald friss petrezselyemmel díszítve. A citromszeleteket külön tálalhatod, hogy mindenki ízlés szerint ízesíthesse az ételt.

Ez az ízletes csicseriborsó étel tökéletes választás lehet egy könnyű vacsorához vagy akár ebédhez is. Az elkészítése pedig egyszerű, így bátran ajánlom mindenkinek, aki valami különlegesre vágyik a hétköznapokban.