
Bolognai pizza recept: Ínycsiklandó ízek egy tányéron
A bolognai pizza egy olyan étel, amely egyszerre kínál tradicionális olasz ízeket és a pizza kedvelőinek örömet. Az ízek harmóniája, a gazdag húsos feltét és a ropogós tészta kombinációja teszi ezt az ételt különösen vonzóvá. Az ételek elkészítése során mindig fontos a friss és minőségi hozzávalók használata, hiszen ezek adják meg az étel igazi karakterét.
A bolognai pizza nemcsak ízletes, hanem rendkívül laktató is, így tökéletes választás lehet családi összejövetelekre vagy baráti találkozókra. A házi készítés pedig lehetőséget ad arra, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelően variálja a feltéteket. Ezen kívül a bolognai pizza elkészítése remek lehetőség arra, hogy a főzés örömét megosszuk másokkal, és közösen élvezzük az étkezést.
Az ízletes bolognai szósz elkészítése és a pizza tészta megformálása közben számos élményt szerezhetünk, amelyek emlékezetessé teszik az étkezést. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a bolognai pizza elkészítésének folyamatát, hogy otthon is megpróbálhassuk ezt az ínycsiklandó ételt.
Hozzávalók
A bolognai pizza elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
**Pizza tészta:**
– 500 g liszt ( lehetőleg finom búzaliszt)
– 300 ml langyos víz
– 1 csomag szárított élesztő (vagy 25 g friss élesztő)
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál só
**Bolognai szósz:**
– 500 g darált marhahús
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 sárgarépa
– 1 zellerszár
– 400 g konzerv paradicsom (vagy friss paradicsom)
– 2 evőkanál paradicsompüré
– 1 teáskanál oregánó
– 1 teáskanál bazsalikom
– Só és bors ízlés szerint
– Olívaolaj a sütéshez
**Tetejére:**
– 200 g reszelt mozzarella sajt
– Friss bazsalikom levelek a díszítéshez
Ezek az alapvető hozzávalók biztosítják, hogy a bolognai pizza íze igazán autentikus és gazdag legyen. A friss zöldségek és a fűszerek hozzáadásával még ízletesebbé tehetjük ezt az ételt. A hozzávalók mennyisége természetesen igény szerint módosítható, így a saját ízlésünkhöz igazíthatjuk a pizzát.
Elkészítés
A bolognai pizza elkészítése lépésről lépésre történik, így akár kezdő szakácsok is bátran nekifoghatnak. Az első lépés a pizza tészta elkészítése, amelyhez először is a langyos vizet egy tálba öntjük, majd hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt. Ezt követően hagyjuk állni körülbelül 10 percig, amíg az élesztő aktiválódik és habosodni kezd.
Ezután egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a sóval, majd a közepébe egy mélyedést készítünk, ahová beleöntjük az élesztős vizet és az olívaolajat. A hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd gyúrással egy sima, rugalmas tésztát formálunk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még lisztet vagy vizet, hogy a tészta megfelelő állagú legyen.
A kész tésztát letakarva, meleg helyen körülbelül 1 órán át kelesztjük, amíg a duplájára nő. Ez idő alatt elkészíthetjük a bolognai szószt. A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a sárgarépát és a zellerszárat pedig apró kockákra vágjuk.
Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk olívaolajat, majd először a hagymát, majd a fokhagymát pirítsuk meg. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és folyamatosan kevergetve süssük, amíg meg nem barnul. Amikor a hús már átsült, hozzáadjuk a sárgarépát és a zellert, majd további 5 percig pirítjuk.
A következő lépés a paradicsom hozzáadása. A konzerv paradicsomot (vagy az apróra vágott friss paradicsomot) öntsük a serpenyőbe, majd keverjük hozzá a paradicsompürét, az oregánót és a bazsalikomot. Ízesítsük sóval és borssal, majd alacsony lángon főzzük a szószt körülbelül 20-30 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és az ízek jól összeérnek.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki a kívánt vastagságúra. A kinyújtott tésztát helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd a bolognai szósszal egyenletesen kenjük meg a tetejét. Végül szórjuk meg a reszelt mozzarella sajttal.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra, majd a pizzát körülbelül 15-20 percig sütjük, amíg a sajt szépen megolvad és a szélek aranybarnára sülnek. Amikor a pizza elkészült, vegyük ki a sütőből, és díszítsük friss bazsalikomlevelekkel.
Az elkészült bolognai pizzát szeleteljük fel és tálaljuk melegen. Ha szeretnénk, kínálhatunk mellé friss salátát vagy mártogatósokat, hogy még gazdagabbá tegyük az étkezést. Az ízek harmóniája, a ropogós tészta és a gazdag bolognai szósz mindenkit elvarázsol, így garantáltan emlékezetes élményben lesz részünk. Az elkészített pizza nemcsak finom, de a család és barátok körében is remek választás egy közös étkezéshez.

