Főétel receptek,  Köret receptek

Fedezd fel a nyers céklát: ízletes recept ötletek!

A nyers céklát sokan nem ismerik, pedig rendkívül ízletes és tápláló zöldség, amely nemcsak színével, hanem ízével is feldobja ételeinket. A cékla gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, így nemcsak finom, hanem egészséges választás is. A nyers cékla fogyasztása során megőrizhetjük a benne található tápanyagokat, hiszen hőkezelés nélkül készítjük el az ételeket.

Ezen kívül a nyers céklát rendkívül sokféleképpen felhasználhatjuk: salátákban, turmixokban, szendvicsekben vagy akár önálló köretként is megállja a helyét. Emellett a céklának különleges íze van, amely jól párosítható más zöldségekkel, gyümölcsökkel és különféle fűszerekkel. A következőkben bemutatok egy ízletes receptet, amely a nyers céklára épít, és remek lehetőség arra, hogy a hétköznapi ételeinket feldobjuk egy kis kreativitással.

Hozzávalók

A recept elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 2 közepes méretű nyers cékla
– 1 közepes sárgarépa
– 1 alma (lehetőleg savanykás)
– 1 citrom leve
– 2 evőkanál olívaolaj
– Só ízlés szerint
– Bors ízlés szerint
– Friss petrezselyem vagy koriander a tálaláshoz (opcionális)
– 50 g feta sajt (opcionális)

Ezek az alapanyagok könnyen beszerezhetők a helyi boltban vagy piacon. A nyers céklás saláta ízét a friss zöldségek és a gyümölcsök sokszínűsége adja, míg az öntet felfrissíti az ízeket. A színes zöldségek és gyümölcsök nemcsak ízletesek, hanem vizuálisan is vonzóvá teszik az ételt, így nemcsak a gyomrot, hanem a szemet is kényeztetik.

Elkészítés

Első lépésként a céklát és a sárgarépát alaposan meg kell mosni. Mivel a zöldségek héja is sok tápanyagot tartalmaz, érdemes bio terméket választani, hogy elkerüljük a vegyszereket. Ha megvagyunk a mosással, a céklát és a sárgarépát lereszeljük. A reszelés során figyeljünk arra, hogy a cékla színe erősen pigmentálja a kezeinket, ezért érdemes kesztyűt viselni, hogy elkerüljük a foltokat.

A reszelt céklát és sárgarépát egy nagy tálba tesszük. Ezután következik az alma, amelyet szintén meg kell mosni, majd hámozni, és apró kockákra vágni. Az alma savanykás íze remekül kiegészíti a cékla édes ízét, így érdemes figyelni, hogy friss és ízletes gyümölcsöt válasszunk.

Miután a zöldségek és a gyümölcsök is a tálban vannak, készítsük el az öntetet. Egy kis tálban keverjük össze az olívaolajat, a citrom levét, sót és borsot. Az öntet frissességet és ízt ad az ételnek, és segít összekötni az összes hozzávalót.

Az öntetet öntsük a salátára, majd alaposan keverjük össze, hogy minden hozzávaló jól átjárja az ízeket. Ha szeretnénk, hogy a saláta még gazdagabb ízvilágú legyen, morzsoljunk rá feta sajtot, amely sós ízével remekül kiegészíti a nyers zöldségek édességét.

Az elkészült salátát tálalhatjuk azonnal, de érdemes hagyni, hogy legalább 20-30 percet álljon, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor szórhatunk a tetejére friss petrezselymet vagy koriandert, amely szép színt és kellemes aromát ad az ételnek.

Ez a nyers céklás saláta nemcsak ízletes, hanem tápláló is, hiszen tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Remek választás lehet egy könnyű ebédhez, vacsorához, vagy akár egy piknikre is. Próbáljátok ki ezt az egyszerű és gyors receptet, és fedezzétek fel a nyers céklában rejlő ízeket!