Desszert receptek,  Péksütemény receptek

Meggyes pite recept, amit imádni fogsz!

A sütemények világa tele van ínycsiklandó ízekkel és textúrákkal, amelyek nemcsak a gyomrunkat, hanem a lelkünket is boldoggá teszik. Az édességek készítése egyfajta művészet, ahol a hozzávalók és az elkészítési mód együttesen varázsolják elénk a tökéletes desszertet. A sütemények között kiemelkedően népszerűek a gyümölcsös változatok, amelyek frissességet és zamatos ízt hoznak az asztalra.

A gyümölcsök, legyenek azok friss, konzerv vagy fagyasztott formában, mindig különleges ízt adnak a sütiknek. A meggy például nemcsak savanykás ízével, hanem gyönyörű színével is feldobja a süteményeket. A meggyes pite egy klasszikus desszert, amelyet sokan szeretnek, hiszen egyszerűen elkészíthető és a család minden tagjának kedvence lehet. A pite alapja omlós, míg a töltelék édes és gyümölcsös, így igazi élvezetet nyújt.

Most nézzük meg, hogyan készíthetjük el ezt a finomságot lépésről lépésre!

Hozzávalók

A meggyes pite elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 300 g liszt
– 150 g vaj (hideg)
– 100 g cukor
– 1 tojás
– 1 teáskanál vanília kivonat
– 1/2 teáskanál só
– 1/2 teáskanál sütőpor
– 500 g meggy (friss vagy fagyasztott)
– 100 g cukor (a töltelékhez)
– 1 evőkanál keményítő
– 1 evőkanál citromlé
– 1 tojás (a kenéshez)

A liszt és a vaj kombinációja adja meg a pite omlós tésztáját, amely a sütemény alapját képezi. A cukor édesíti a tésztát, míg a tojás és a vanília kivonat ízletesebbé teszi. A sütőpor segít a tészta levegőssé tételében, míg a só kiemeli az ízeket.

A meggy adja a pite fő ízét, és érdemes frissen vagy fagyasztottan használni, attól függően, hogy mi áll rendelkezésre. A keményítő a töltelék sűrűségéért felelős, míg a citromlé frissességet és egy kis savasságot ad a meggyekhez.

Elkészítés

Az elkészítés folyamata lépésről lépésre követhető, és nem igényel különösebb sütési tapasztalatot. Kezdjük a tészta elkészítésével.

Első lépésként a lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport egy nagy tálba öntjük. Ezt követően a hideg vajat kockákra vágjuk, és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Az ujjainkkal morzsoljuk össze a vajat a liszttel, amíg finom morzsás állagot nem kapunk.

Ezután hozzáadjuk a tojást és a vanília kivonatot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ha a tészta összeállt, formáljunk belőle egy korongot, majd fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Ez idő alatt a tészta megpuhul, és könnyebben kezelhető lesz.

Miközben a tészta pihen, készítsük el a meggytölteléket. A meggyeket alaposan mossuk meg, ha frissen használjuk, majd magozzuk ki őket. Ha fagyasztott meggyet használunk, akkor előtte érdemes kicsit kiengedni. A meggyeket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a 100 g cukrot, a keményítőt és a citromlevet. Keverjük össze alaposan, hogy a meggyek jól befedjék a tölteléket.

Amikor a tészta letelt a hűtőben, vegyük elő és lisztezett felületen nyújtsuk ki. A kinyújtott tésztát egy piteformába helyezzük, ügyeljünk arra, hogy a szélekre is jusson.

Ezután öntsük a meggytölteléket a tésztára, és egyenletesen osszuk el. A maradék tésztát kinyújthatjuk, és csíkokat vághatunk belőle, amelyeket a pite tetejére helyezhetünk, így rácsos formát kapunk. A tészta széleit nyomkodjuk le, hogy a töltelék ne folyjon ki.

Végül verjünk fel egy tojást, és kenjük meg vele a tészta tetejét, hogy szép aranybarnára sülhessen. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük a pitét körülbelül 30-40 percig, amíg a tészta szép színt kap.

Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt érdemes egy kicsit pihentetni, hogy a töltelék jól összeálljon.

A meggyes pite fantasztikus desszert, amely minden alkalomra tökéletes választás. Friss gyümölcsök, édes tészta és egy csipetnyi szeretet teszi igazán különlegessé. Tálaljuk vaníliafagyival vagy tejszínnel, és biztosak lehetünk benne, hogy mindenki imádni fogja!