Desszert receptek,  Ünnepi receptek

Mézes krémes nagymama receptje – ínycsiklandó desszert!

A desszertek világában a mézes krémes egy különleges helyet foglal el. Sokak számára nosztalgikus emlékeket idéz, hiszen gyermekként sokan a nagymama konyhájából ismerték meg ezt az ínycsiklandó édességet. A mézes krémes nemcsak az ízével, hanem a látványával is elvarázsol minket. A sűrű, krémes töltelék és a mézes lapok kombinációja egy olyan harmóniát teremt, amelyre senki sem tud ellenállni.

A mézes krémes elkészítése nemcsak a sütésről szól, hanem egy igazi családi program lehet. A gyerekek szívesen segítenek a keverésben, míg a felnőttek az alapanyagok előkészítésében. Az illatok, amelyek a sütés során terjengenek a konyhában, már önmagukban is örömet okoznak. Ez a recept igazi összefoglalása a hagyományos magyar cukrászatnak, amely generációkon átívelő tudást és szeretetet hordoz magában. Különleges alkalmakra, ünnepekre, vagy akár csak egy hétvégi desszertként is megállja a helyét.

Most pedig nézzük meg, milyen hozzávalókra lesz szükségünk a mézes krémes elkészítéséhez!

Hozzávalók

A mézes krémes elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

**A tésztához:**
– 4 tojás
– 200 g méz
– 200 g cukor
– 100 g vaj
– 500 g liszt
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 1 teáskanál fahéj (opcionális)

**A krémhez:**
– 1 liter tej
– 200 g cukor
– 100 g vaníliás pudingpor
– 200 g vaj
– 1 teáskanál vanília kivonat

**A díszítéshez:**
– Porcukor (opcionális)
– Kakaópor (opcionális)

A mézes krémes elkészítése során fontos, hogy a hozzávalók friss és jó minőségű legyen, hiszen ezek alapvetően befolyásolják az édesség ízét és állagát. A tojásoknak szobahőmérsékletűnek kell lenniük, hogy könnyebben habosodjanak, a vajat pedig érdemes előre kivenni a hűtőből, hogy puha legyen. A méz íze és minősége is jelentős hatással van a végeredményre, így érdemes természetes mézet választani.

Elkészítés

A mézes krémes elkészítése lépésről lépésre következik. Az első lépés a tészta előkészítése. Egy közepes méretű tálban verjük fel a tojásokat a cukorral és a mézzel. A tojások és a cukor habosításakor érdemes addig keverni, amíg a massza világos és krémes állagú nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a puha vajat, és keverjük tovább, amíg az is teljesen elvegyül.

A következő lépésben szitáljuk bele a lisztet, a szódabikarbónát és a fahéjat, majd alaposan keverjük össze a tésztát. A tésztának sűrű, de még formázható állagúnak kell lennie. Ha kész, osszuk a tésztát négy egyenlő részre, és fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben körülbelül 30 percig.

Miközben a tészta pihen, nekiláthatunk a krém elkészítésének. A tejet egy lábasban melegítsük fel, majd a cukrot és a pudingport folyamatos keverés mellett adjuk hozzá. Folyamatosan keverjük, amíg a krém sűrűsödni kezd. Miután elérte a kívánt állagot, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a vajat és a vanília kivonatot. Hagyjuk kihűlni.

A pihent tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd egyenként süssük meg a lapokat 180 fokon, körülbelül 10-12 perc alatt. A lapoknak aranybarnának kell lenniük. Amikor megsültek, hagyjuk őket teljesen kihűlni.

Miután minden lap és a krém is kihűlt, jöhet a rétegezés. Az első lapot helyezzük egy tálcára, kenjük meg a krém egyharmadával, majd jöhet a következő lap. Ezt ismételjük meg, míg el nem fogy a tészta és a krém. Az utolsó lapra is kerüljön krém, majd díszíthetjük porcukorral vagy kakaóporral a tetejét.

A mézes krémes elkészítése után érdemes hűtőben pihentetni legalább 4 órán át, de még jobb, ha egy éjszakát állni hagyjuk. Így az ízek igazán összeérnek, és a tészta is megpuhul, ami még élvezetesebbé teszi az édességet.

A mézes krémes egy igazi klasszikus desszert, amely mindig megállja a helyét. Reméljük, hogy ez a recept segít Önnek elkészíteni ezt a finomságot, és hogy annyira ízleni fog, mint a nagymama konyhájában!