Főétel receptek,  Gyors receptek

Zöldséges Pad Thai recept: Egészséges ízek egy tányéron

A thai konyha varázslatos világába egyre többen beleszeretnek, hiszen az ételek gazdag ízvilága és színes megjelenése nemcsak a látványt, hanem az ízeket is elvarázsolja. A különleges fűszerek és friss alapanyagok használata egyedi karaktert ad a fogásoknak. Az ázsiai ízek kedvelői számára a pad thai a legnépszerűbb ételek közé tartozik, amely általában rizstésztából, zöldségekből, tofuval vagy hússal, valamint különféle szószokkal készül.

A pad thai nemcsak tápláló, hanem gyorsan elkészíthető fogás is, így ideális választás lehet egy hosszú nap után, amikor az időnk szűkös. A hagyományos recept számos változatban létezik, de most egy különleges zöldséges változatot mutatunk be, amely mindenki számára elérhető és ízletes alternatíva lehet. A friss zöldségek és ízletes fűszerek kombinációja nemcsak finom ételt eredményez, hanem tápláló és egészséges választás is, ami a vegetáriánusok és vegánok számára is megfelelő. Merüljünk el a zöldséges pad thai elkészítésének titkaiban!

Hozzávalók

A zöldséges pad thai elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükség:

– 200 g rizstészta
– 2 evőkanál földimogyoró olaj
– 1 közepes hagyma, vékonyra szeletelve
– 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
– 1 piros kaliforniai paprika, csíkokra vágva
– 1 sárga kaliforniai paprika, csíkokra vágva
– 100 g brokkoli, rózsáira szedve
– 100 g sárgarépa, vékony csíkokra vágva
– 100 g cukorborsó, végüket levágva
– 2 tojás (opcionális, vegán verzió esetén kihagyható)
– 4 evőkanál szójaszósz
– 2 evőkanál tamarind paszta (vagy lime lé)
– 1 evőkanál barna cukor
– 1 evőkanál halszósz (opcionális)
– Friss koriander a tálaláshoz
– Földimogyoró, durvára vágva a tálaláshoz
– Lime szeletek a tálaláshoz

Ez a hozzávalólista elegendő egy 2-3 személyes adag elkészítéséhez. A zöldségek kiválasztásánál bátran használhatunk más zöldségeket is, attól függően, hogy mi található éppen a hűtőnkben. A pad thai remekül variálható, így szinte bármilyen kedvenc zöldségünket beépíthetjük a receptbe.

Elkészítés

A zöldséges pad thai elkészítése nemcsak egyszerű, hanem gyors is, így ideális választás egy fárasztó nap végén. Az első lépés a rizstészta előkészítése: forralj fel egy nagy lábas vizet, majd tedd bele a rizstésztát, és főzd 3-5 percig, amíg megpuhul. Ezután szűrd le, és öblítsd le hideg vízzel, hogy megakadályozd a ragadását.

Amíg a tészta fő, készítsd elő a zöldségeket. A hagymát és fokhagymát aprítsd fel, a paprikát, sárgarépát és a brokkolit csíkozd fel. A cukorborsót csak egyszerűen mosd meg. A zöldségeket ízlés szerint variálhatod, de fontos, hogy mindegyik friss legyen, hiszen a pad thai egyik fő eleme a roppanós állag.

Most jöhet a sütés! Egy nagy serpenyőben vagy wokban hevítsd fel a földimogyoró olajat közepes hőfokon. Először add hozzá a hagymát és a fokhagymát, és pirítsd 1-2 percig, amíg illatos és üveges lesz. Ezután jöhetnek a zöldségek: először a sárgarépa és a brokkoli, majd a kaliforniai paprikák és cukorborsó. Pirítsd őket körülbelül 5-7 percig, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak, de még roppanósak maradnak.

Ha tojást is használsz, most add hozzá a serpenyőhöz, és keverd össze a zöldségekkel. Keverd meg jól, hogy a tojás egyenletesen eloszoljon, és egy-két percig süsd, amíg a tojás megszilárdul.

Ezt követően jöhet a rizstészta. Tedd a serpenyőbe a tésztát, és alaposan keverd össze a zöldségekkel. Ezután adj hozzá szójaszószt, tamarind pasztát (vagy lime levet) és barna cukrot. Mindezeket alaposan keverd össze, hogy a tészta jól átjárja az ízeket. Ha használsz halszószt, azt is ekkor tedd bele.

A pad thai elkészült! Tálald az ételt tányérokra, és szórd meg friss korianderrel, durvára vágott földimogyoróval, valamint lime szeletekkel. A lime frissessége csodálatosan kiegészíti a fogás ízét, érdemes ne hagyni ki.

Ez a zöldséges pad thai nemcsak ízletes, hanem tápláló is, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az elkészítése során a zöldségek frissessége és a fűszerek harmóniája egy olyan ételt eredményez, amit bármikor élvezhetsz.

Kísérletezz bátran a hozzávalókkal, hiszen a pad thai egy rendkívül sokoldalú étel, amely mindig új ízeket és élményeket kínál. Bon appétit!