Főétel receptek,  Péksütemény receptek

Marhahúsos pogácsa recept, amit imádni fogsz!

A marhahúsos pogácsa egy igazi különlegesség, amelyet nemcsak az ínycsiklandó íze, hanem a gazdag állaga is megkülönböztet a hagyományos péksüteményektől. Ez a pogácsa tökéletes választás lehet egy baráti összejövetelre, családi ünnepségre vagy akár csak egy hétvégi nassolásra is. Az elkészítése nem bonyolult, és a végeredmény mindig lenyűgözi a vendégeket. A marhahús gazdag íze és a tészta omlós állaga együtt egy igazi ízbombát alkotnak, aminek senki sem tud ellenállni.

A pogácsa tésztája sokféleképpen variálható, azonban a marhahúsos változat különösen népszerű, mivel a hús íze tökéletesen harmonizál a tészta könnyedségével. Ezen felül a pogácsa töltelékét is ízlés szerint variálhatjuk, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Az elkészítés folyamata izgalmas, hiszen a tészta nyújtása és hajtogatása során szinte művészi tevékenységgé válik a főzés.

Az alábbiakban bemutatásra kerülnek a hozzávalók és a részletes elkészítési folyamat, hogy Te is otthon elkészíthesd ezt a finom pogácsát!

Hozzávalók

A marhahúsos pogácsa elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:

– 500 g marhahús (lehetőleg lapocka vagy hátszín)
– 300 g liszt
– 100 g vaj
– 1 tojás
– 200 ml tej
– 1 csomag élesztő (7 g)
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál só
– Bors ízlés szerint
– 1 közepes hagyma
– 1 teáskanál pirospaprika
– 1 evőkanál olaj a sütéshez

Ezen kívül érdemes készenlétben tartani egy kevés lisztet a gyúrás és nyújtás során. A marhahús választásánál érdemes figyelembe venni, hogy a hús friss és jó minőségű legyen, mivel ez alapvetően befolyásolja a pogácsa ízét. A tészta elkészítéséhez fontos, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen, így könnyebben el tudjuk dolgozni a liszttel. A tojás és a tej szintén szobahőmérsékletű legyen, hogy a tészta egyenletesen összeálljon.

A hagyma ízesítése segít abban, hogy a töltelék még ízletesebb legyen, így ne sajnáljuk belőle! A pirospaprika pedig egy kis színt és ízt ad a húsos töltelékhez. Ezek az alapanyagok együtt egy igazi kulináris élményt nyújtanak, amelyet érdemes kipróbálni.

Elkészítés

Az elkészítés folyamata izgalmas és szórakoztató, hiszen a tészta és a töltelék együttes munkálkodása igazi élvezetet nyújt. Első lépésként a marhahúst alaposan megmossuk, majd kockákra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk.

Egy serpenyőben az olajat felmelegítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst, és magas lángon megpirítjuk. Amikor a hús már szépen megpirult, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, és alacsony hőmérsékleten, lefedve pároljuk, amíg a hús megpuhul.

Miközben a hús párolódik, készítsük el a tésztát. Egy nagy tálban a lisztet összekeverjük a sóval, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a langyos tejet, amelybe előzőleg belemorzsoltuk az élesztőt és a cukrot. Hagyjuk állni néhány percig, amíg az élesztő felfut. Ezután hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és a tojást, majd alaposan összegyúrjuk. A tészta akkor jó, ha sima és rugalmas állagú lesz.

A tésztát letakarva pihentetjük kb. 30 percig, míg a hús elkészül. Amikor a hús megpuhult, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen kinyújtjuk, majd a húsos tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta. A tésztát feltekerjük, mint egy kalácsot, majd 1-2 cm vastag szeletekre vágjuk.

A pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd tojással megkenjük a tetejüket. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük, amíg aranybarna színt kapnak.

A kész pogácsákat tálalhatjuk melegen, de hidegen is ízletesek, így bármikor jól jöhetnek. Tálaláskor érdemes friss zöldségekkel, salátával vagy akár egy finom mártogatóssal kínálni, hogy még teljesebbé tegyük az élményt.

Ezek a marhahúsos pogácsák nemcsak ízletesek, hanem a család minden tagja számára örömet okoznak. Készítsd el őket, és élvezd a vele töltött pillanatokat!