Főétel receptek,  Gyors receptek

Filézett csirkecomb recept: Ínycsiklandó étel otthonra

A csirke a világ egyik legnépszerűbb és legkedveltebb húsfajtája, amely számos kultúrában megtalálható. Az ízletes és változatos fogások alapanyaga, amely nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem a tápláló értékeivel is hozzájárul étrendünkhöz. A csirkehús előnye, hogy gyorsan elkészíthető, sokféle módon ízesíthető, és jól párosítható különböző köretekkel. Ezen kívül a csirkecomb különösen népszerű választás, mivel gazdag ízével és szaftos állagával sokak kedvence.

A filézett csirkecombok elkészítése során a hús ízét és textúráját kiemelhetjük különféle fűszerekkel és marinádokkal. Az alábbiakban bemutatott recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó fogást kínál, amely ideális választás lehet családi vacsorákra, baráti összejövetelekre vagy akár hétköznapi étkezésekhez is. Az étel elkészítése során a főzés öröme és a konyhai kreativitás egyaránt megvalósulhat, hiszen a fűszerezés és a köretek variálásával mindenki saját ízlésének megfelelő ételt készíthet.

Most pedig lássuk, milyen hozzávalókra lesz szükség a tökéletes filézett csirkecomb elkészítéséhez!

Hozzávalók

Az alábbi hozzávalók segítségével elkészítheted a filézett csirkecomb receptet. Az arányok és mennyiségek változtathatók a család létszámának és ízlésének megfelelően.

– 4 db filézett csirkecomb
– 3 evőkanál olívaolaj
– 2 teáskanál só
– 1 teáskanál frissen őrölt bors
– 1 teáskanál füstölt paprika
– 2 teáskanál fokhagymapor
– 1 teáskanál szárított oregánó
– 1 teáskanál szárított bazsalikom
– 1 citrom leve
– 1 evőkanál méz (opcionális)
– 300 g zöldség (pl. brokkoli, sárgarépa, cukkini)
– friss petrezselyem a tálaláshoz

A filézett csirkecomboknál fontos, hogy a hús friss legyen, így a legjobb, ha megbízható forrásból szerezzük be. A fűszerek nagyban befolyásolják az étel ízét, ezért érdemes minőségi alapanyagokat választani. Az olívaolaj nemcsak ízt ad, hanem segít a hús szaftosságának megőrzésében is. A zöldségek tálaláskor színesítik az ételt, és egészséges köretként szolgálnak.

Elkészítés

Az elkészítés folyamata viszonylag egyszerű, és nem igényel különösebb szakmai tudást. Első lépésként készítsük elő a csirkecombokat. Ha nem vásároltunk filézett combokat, akkor a csirkecombokat le kell bontani, majd a csontokat eltávolítani. Ezután alaposan öblítsük le a húst folyó víz alatt, majd papírtörlővel itassuk le róla a felesleges nedvességet.

Ezt követően készítsük el a fűszerkeveréket. Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a sót, a borsot, a füstölt paprikát, a fokhagymaport, az oregánót, a bazsalikomot és a citrom levét. Ha szeretnénk, adhatunk hozzá egy evőkanál mézet is, ami édes ízt ad az ételnek, és remekül kiemeli a fűszerek ízét.

A csirkecombokat forgassuk meg a fűszerkeverékben, hogy mindenhol jól befedje a hús felületét. Hagyjuk állni legalább 30 percig, hogy az ízek jól összeérjenek. Ha van időnk, érdemes akár egy éjszakára is a hűtőbe tenni marinálódni.

Miközben a hús marinálódik, készítsük elő a zöldségeket. A brokkolit rózsáira szedjük, a sárgarépát karikákra, a cukkinit pedig félkarikákra vágjuk. A zöldségeket egy nagyobb tálban keverjük össze, majd egy tepsibe vagy sütőedénybe helyezzük őket.

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Ha a csirkecombok kellően marinálódtak, helyezzük őket a zöldségek tetejére a tepsiben. A hús és a zöldségek közé öntsünk egy kevés olívaolajat, hogy a zöldségek is megpuhuljanak és ízletesek legyenek.

Az ételt 30-40 percig sütjük, amíg a csirkecombok szépen megpirulnak, és a zöldségek megpuhulnak. Érdemes 20 perc elteltével a csirkecombokat megfordítani, hogy minden oldaluk egyenletesen süljön. A sütési idő végén ellenőrizzük a hús készenlétét: ha a hús leve tiszta, és a bőre szépen megpirult, akkor elkészült az étel.

A kész csirkecombokat friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk, ami nemcsak szép színt ad az ételnek, hanem friss ízt is kölcsönöz neki. A filézett csirkecombok mellé kínálhatunk friss salátát, főtt rizst vagy akár krumplipürét is, az ízlésünknek megfelelően.

Az elkészített étel ízletes és tápláló, tökéletes választás lehet bármilyen alkalomra. Kísérletezzünk a fűszerezéssel és a köretekkel, hogy minden alkalommal egy új ízélményben legyen részünk!