Főétel receptek,  Gyors receptek

Eredeti szezámmagos csirke recept, amit imádni fogsz!

A szezámmagos csirke egy igazi ínycsiklandó fogás, amely nemcsak az ázsiai konyha kedvelőinek kedvence, hanem bárki számára, aki szereti a különleges ízeket. Az ételek világában a szezámmag különleges helyet foglal el, hiszen nemcsak ízletes, hanem tápláló is. Gazdag fehérjében, ásványi anyagokban, és antioxidánsokban, így nemcsak a főzéshez, hanem a napi étrendhez is kiváló választás.

A szezámmagos csirke elkészítése során a csirkehús puhasága és a szezámmag ropogóssága olyan harmonikus párost alkot, amely minden falatban élvezhető. A fogás elkészítése viszonylag egyszerű, és a legtöbb hozzávaló könnyen beszerezhető. A különleges ízeket a szójaszósz és a méz kombinációja adja, amely tökéletesen kiegészíti a csirke ízét. A szezámmag nemcsak dekorációs elemként szolgál, hanem karakteres ízével valóban különlegessé teszi az ételt.

A következőkben bemutatjuk, hogyan készíthetjük el ezt a remek fogást otthon, lépésről lépésre. A recept könnyen követhető, és a végeredmény mindenkit el fog varázsolni. Induljunk hát el a hozzávalók listájával!

Hozzávalók

A szezámmagos csirke elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 500 g csirkemell filé
– 3 evőkanál szójaszósz
– 2 evőkanál méz
– 1 evőkanál szezámolaj
– 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
– 1 teáskanál gyömbér (friss, reszelt)
– 3 evőkanál liszt
– 2 tojás
– 100 g szezámmag
– 1 evőkanál étolaj (sütéshez)
– Só és bors ízlés szerint
– Friss zöldhagyma (díszítéshez)

A hozzávalók mennyisége változtatható az étkezők számának függvényében. A csirkemell filé helyett használhatunk csirkecombot is, amely még ízletesebb, de a recept eredeti változatában a csirkemell a főszereplő. A szójaszósz és a méz kombinációja adja meg a fogás édes-savanyú ízét, amely tökéletesen harmonizál a ropogós szezámmaggal. A fokhagyma és a gyömbér pedig fűszeressé teszi az ételt, még gazdagabbá téve az ízeket.

A szezámmag nemcsak ízletes, hanem a tápláló összetevője is az ételnek, hiszen tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal és egészséges zsírokkal. A liszt és a tojás keveréke biztosítja, hogy a csirke kívül ropogós, belül pedig szaftos legyen. A friss zöldhagyma a tálaláskor igazán feldobja az ételt, így érdemes azt sem kihagyni.

Elkészítés

Az elkészítés folyamata viszonylag egyszerű, de érdemes figyelni a részletekre, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Kezdjük az alapanyagok előkészítésével.

Első lépésként a csirkemell filét vágjuk kis kockákra vagy csíkokra. Ezután egy tálban keverjük össze a szójaszószt, a mézet, a szezámolajat, az apróra vágott fokhagymát és a reszelt gyömbért. Ez a keverék adja meg az étel ízét, így érdemes alaposan összekeverni, hogy a fűszerek jól eloszoljanak.

A csirkehúst adjuk hozzá a páchoz, és jól forgassuk össze, hogy minden darab jól bevonódjon. Hagyjuk pácolódni legalább 30 percig, de ha van rá időnk, akár egy órát is pihentethetjük a hűtőben. Ez idő alatt a csirke magába szívja a fűszerek ízét.

Miközben a csirke pácolódik, készítsük elő a panírozáshoz szükséges hozzávalókat. Egy tálban verjük fel a tojásokat, egy másik tálba pedig tegyük a lisztet. Az utolsó lépéshez készítsük elő a szezámmagot is. Ha a csirke leülepedett a pácban, vegyük elő a darabokat, és először a lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a szezámmagba forgassuk őket. A szezámmag nagyon fontos, hiszen ez adja meg a ropogós állagot.

Most már csak annyira van szükség, hogy a megfelelő hőmérsékletre melegítsük az étolajat egy serpenyőben. Ha az olaj forró, óvatosan tegyük bele a panírozott csirkedarabokat. Sütés közben figyeljünk arra, hogy ne rakjunk túl sok húst egyszerre a serpenyőbe, mert így az olaj lehűlhet, és a csirke nem sül meg egyenletesen.

A csirkét mindkét oldalán aranybarnára süssük, ez körülbelül 4-5 percet vesz igénybe darabonként. Amikor elkészült, szedjük ki egy szűrőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.

Végül tálaljuk a szezámmagos csirkét friss, apróra vágott zöldhagymával megszórva. Önmagában, vagy rizzsel, esetleg friss salátával tálalva is remek választás. Az étel ízletes, ropogós és nagyon laktató. Minden falatban ott van a jól megválasztott hozzávalók harmóniája, ami egy különleges élményt nyújt.

A szezámmagos csirke egy igazi klasszikus, amely könnyen elkészíthető, és garantáltan nagy sikert arat minden családi vacsorán vagy baráti összejövetelen. Kísérletezzünk a hozzáadott zöldségekkel és köretekkel, hogy még gazdagabbá tegyük az ízélményt!