Előétel receptek,  Gyors receptek

Eredeti sajtos tallér recept, amit imádni fogsz!

A sajtos tallér egy igazi klasszikus a magyar konyhában, amely nemcsak az ízével, hanem a ropogós állagával is elvarázsol. Tökéletes választás lehet egy baráti összejövetelre, családi vacsorára, vagy akár csak egy könnyed nassolásra, amikor valami sósra vágyunk. A tallérok elkészítése nemcsak egyszerű, hanem gyors is, így bármikor belevághatunk.

A sajtos tallér titka a megfelelő sajt kiválasztásában rejlik. A legtöbb receptben használt sajtok közül a trappista és a füstölt sajtok a legnépszerűbbek, de bátran kísérletezhetünk más ízekkel is. Az ízesített sajtok használata, mint például a fokhagymás vagy a csípős, különleges ízélményt nyújthat.

Ezenkívül a tallérok tálalásához sokféle lehetőség kínálkozik. Tálalhatjuk őket önállóan, vagy kínálhatunk melléjük különféle dip szószokat, mint például joghurtos öntetet vagy salsa szószt. A ropogós tallérok és a krémes szószok tökéletes párosítást alkotnak, így még élvezetesebbé téve az étkezést. Most nézzük meg, milyen hozzávalókra lesz szükség, és hogyan készíthetjük el ezt a finom falatot!

Hozzávalók

A sajtos tallér elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 250 g trappista sajt (reszelve)
– 150 g liszt
– 100 g vaj (puha)
– 1 tojás
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál sütőpor
– 1/2 teáskanál őrölt bors
– 100 g füstölt sajt (opcionális, reszelve)
– 1 evőkanál tej (opcionális)

Ezek a hozzávalók elegendőek ahhoz, hogy egy nagy tálca ropogós sajtos tallért készítsünk. A trappista sajt adja meg a klasszikus ízt, míg a füstölt sajt egy kis pikantériát csempész a tallérokba. A vaj és tojás krémes állagot biztosít, míg a liszt és sütőpor gondoskodik a kívánt ropogósságról. Az őrölt bors a fűszerezést szolgálja, ami még izgalmasabbá teszi az ízeket.

Érdemes megjegyezni, hogy a hozzávalók mennyisége a kívánt mennyiségtől függően változtatható. Ha nagyobb adagot szeretnénk készíteni, egyszerűen duplázhatjuk a hozzávalókat. A tallérok tehát könnyen variálhatóak, ami lehetőséget ad arra, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő változatot.

Elkészítés

Az elkészítés folyamata rendkívül egyszerű, és mindössze néhány lépésből áll.

Első lépésként előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Míg a sütő melegszik, előkészítjük a tésztát. Egy nagy tálban keverjük össze a puha vajat és a tojást, amíg sima és krémes állagú nem lesz. Ezután adjuk hozzá a reszelt trappista sajtot, és alaposan keverjük össze, hogy a sajt egyenletesen eloszoljon a masszában.

Következő lépésben szitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót egy külön tálba. Ezt a száraz keveréket fokozatosan adjuk hozzá a vajas-tojásos keverékhez. Keverjük jól össze, amíg a tészta összeáll. Ha szeretnénk, most adjuk hozzá a reszelt füstölt sajtot is, és keverjük el.

Amikor a tészta már homogén, készítsünk belőle kis golyókat, majd lapítsuk le őket egyenletes korongokká. A korongokat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, ügyelve arra, hogy legyen közöttük elegendő távolság, mert a sütés során kissé megnőnek.

A tallérokat 15-20 percig süssük, amíg szép aranybarnára sülnek. Amint kész, vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Érdemes még melegen tálalni őket, hiszen akkor a legropogósabbak és ízletesebbek.

A sajtos tallérok tálalásakor bátran kínálhatunk melléjük különféle szószokat, vagy egyszerűen csak önállóan is fogyaszthatjuk. Az elkészítés folyamata nemcsak gyors és egyszerű, hanem a végeredmény is garantáltan ízletes és laktató. Érdemes kipróbálni, és akár a családunk kedvencévé tenni ezeket a finom ropogós falatokat!