Gyors receptek,  Péksütemény receptek

Vizes zsemle recept tojás nélkül: egyszerű és ízletes!

A friss, meleg péksütemények illata képes bárkit magával ragadni. Nincs is annál szebb élmény, mint amikor a konyhában sütve készül egy ízletes zsemle. A zsemle nemcsak önállóan, hanem szendvicsek alapjaként is megállja a helyét, és a reggeli, uzsonna vagy vacsora tökéletes kísérője lehet. Az utóbbi években egyre többen keresnek olyan recepteket, amelyek tojásmentesek, így lehetőség nyílik arra, hogy mindenki élvezhesse ezt a finomságot, függetlenül az étkezési szokásaiktól.

A vizes zsemle egy különleges péksütemény, amelynek az elkészítése nem igényel bonyolult hozzávalókat vagy hosszú előkészületeket. A vizes zsemle lényege abban rejlik, hogy a tésztája puha és könnyű, miközben a külseje ropogósra sül. A tojás nélküli változata különösen népszerű, hiszen sokan keresnek alternatívákat, amelyek mentesek az állati eredetű alapanyagoktól. A recept egyszerűségének köszönhetően gyorsan elkészíthető, így akár a reggeli rohanás közben is bevethető.

A következőkben bemutatjuk a szükséges hozzávalókat és az elkészítési folyamatot, amelynek révén mindenki otthon is könnyedén elkészítheti ezt a finom péksüteményt.

Hozzávalók

A vizes zsemle elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 500 g finomliszt
– 300 ml langyos víz
– 1 csomag (7 g) szárított élesztő
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál só
– 2 evőkanál olívaolaj (vagy más növényi olaj)
– 1 teáskanál sütőpor (opcionális, a tészta könnyítéséhez)
– További liszt a gyúráshoz

A liszt a zsemle alapját képezi, ezért érdemes jó minőségű, finomlisztet választani, amelyből a legjobban sikerül a tészta. A víz hőmérséklete kulcsfontosságú, hiszen a langyos víz segíti az élesztő aktiválódását. A szárított élesztő praktikus választás, hiszen hosszabb ideig eltartható, és azonnal használható. A cukor segít az élesztő gyorsabb működésében, míg a só az ízét fokozza. Az olívaolaj nemcsak ízletesebbé teszi a zsemlét, hanem a tészta állagát is javítja. Opcióként a sütőpor hozzáadása segíthet a zsemle könnyűségének fokozásában, de elhagyható is.

Elkészítés

Az elkészítési folyamat nagyon egyszerű és gyors. Első lépésként egy nagy tálban keverjük össze a langyos vízben a szárított élesztőt és a cukrot. Hagyjuk állni körülbelül 5-10 percig, amíg az élesztő felfakad, és buborékok képződnek a felszínen. Ez a lépés biztosítja, hogy az élesztő aktív legyen, és a tészta jól megkeljen.

Eközben egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a sütőport (ha használunk). Miután az élesztő felfakadt, öntsük hozzá az olívaolajat, majd a lisztes keveréket fokozatosan adjuk hozzá. Keverjük össze egy kanállal, amíg a tészta összeáll.

Amikor a tészta már nehezen keverhető, kezdjük el gyúrni. Lisztezett felületen gyúrjuk a tésztát körülbelül 10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha a tészta túl ragacsos, adjunk hozzá egy kevés lisztet, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl száraz sem.

Miután a tésztát jól meggyúrtuk, formáljuk egy labdává, és tegyük egy lisztezett tálba. Fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, vagy amíg a tészta duplájára nem nő.

A kelesztés után borítsuk ki a tésztát a lisztezett felületre, és osszuk 8-10 egyenlő részre. Formáljunk belőlük kis gombócokat, majd helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. A gombócokat hagyjuk kelni további 30 percig, amíg ismét meg nem nőnek.

Ezután előmelegítjük a sütőt 220 °C-ra (gázsütőnél 7-es fokozatra). A zsemlék tetejét éles késsel vágjuk be, hogy a sütés során szép alakot kapjanak. A sütőbe helyezve a zsemléket 15-20 percig süssük, amíg aranybarnára sülnek.

Ha kész, vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk őket hűlni egy rácson. A vizes zsemle kívül ropogós, belül pedig puha és könnyű, ideális kísérője lehet bármely étkezésnek.

Próbálja ki ezt a tojás nélküli vizes zsemle receptet, és élvezze a friss péksütemények ízét otthon!