Desszert receptek,  Péksütemény receptek

Vargabéles recept leveles tésztából – egyszerű és finom!

A vargabéles egy igazi klasszikus magyar édesség, amelyet sokan ismernek és szeretnek. A régi időkben a nagymamák konyhájában készült, és az otthoni sütések egyik kedvenc darabja volt. A vargabéles az édes túróval töltött leveles tészta, amelynek íze és állaga minden falatnál nosztalgikus emlékeket idéz fel.

A leveles tészta könnyed, ropogós rétegei és a krémes, édes túró töltelék tökéletes kombinációt alkotnak, amelyet akár desszertként, akár uzsonnaként is fogyaszthatunk. Az elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, így akár kezdő háziasszonyok is bátran nekiláthatnak a készítésének.

A vargabéles igazi sokoldalú sütemény, hiszen ízesíthetjük különböző gyümölcsökkel, mint például mazsolával vagy citromhéjjal, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő változatot. A következőekben bemutatjuk a vargabéles elkészítésének hozzávalóit és lépéseit, hogy te is könnyedén elkészíthesd ezt a finomságot otthon.

Hozzávalók

A vargabéles elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:

– 500 g leveles tészta
– 500 g túró (lehet tehéntúró vagy juhtúró, ízlés szerint)
– 3 tojás
– 150 g cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 200 ml tejföl
– 1 citrom reszelt héja
– 1 csipet só
– 50 g vaj (a tészta kenéséhez)
– 100 g mazsola (opcionális)
– Porcukor a szóráshoz

A hozzávalók között megtalálható leveles tészta adja a sütemény alapját, míg a túró és a tojás az ízletes töltelékhez szükségesek. A cukor és a vaníliás cukor édesíti meg a masszát, míg a tejföl krémessé teszi azt. A citromhéj friss, üde ízt ad, a mazsola pedig egy kis extra édességet és textúrát biztosít.

Elkészítés

Az elkészítés első lépése a leveles tészta előkészítése. Ha fagyasztott tésztát használsz, akkor először is hagyd a tésztát szobahőmérsékleten kiolvadni. Amikor a tészta már kezelhető állapotú, lisztezett felületen nyújtsd ki 2-3 mm vastagságúra.

Közben a túrót egy tálba helyezd, és villával törd össze. Add hozzá a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a citrom reszelt héját és a csipet sót. Keverd alaposan össze, hogy a massza sima és homogén legyen. Ha szeretnéd, akkor most is adhatod hozzá a mazsolát, amely extra ízt ad a tölteléknek.

A következő lépés a tészta formázása. Vágj le egy darabot a kinyújtott tésztából, és helyezd egy kivajazott, közepes méretű tepsibe. A tésztát úgy helyezd el, hogy az alja és az oldala is jól fedett legyen. A tészta széleit hajtsd be, hogy a töltelék ne folyjon ki.

Most jöhet a töltelék. Öntsd a túrós masszát a tésztára, majd nyújtsd ki a maradék tésztát, és borítsd be vele a tölteléket. A tetejét is kenheted egy kis vajjal, amely segít, hogy szép aranybarnára süljön.

Az előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-45 percig süsd a vargabélest. Ne felejtsd el figyelni, hogy a teteje szépen megpiruljon. Amikor kész, vedd ki a sütőből, és hagyd kicsit hűlni.

A sütemény tálalásakor szórd meg porcukorral, hogy még vonzóbbá tedd. A vargabéles melegen és hidegen is finom, így bármikor élvezheted ezt az ízletes édességet.

Reméljük, hogy ez a recept inspirálni fog, és kedvet kapsz a vargabéles elkészítéséhez. Az otthoni sütés öröme mindig felejthetetlen élmény, és a családtagok, barátok örömmel fogják fogyasztani az általad készített finomságot.