
Tökéletes töltött padlizsán recept, amit imádni fogsz!
A töltött padlizsán egy igazi mediterrán étel, amely nemcsak ízletes, hanem tápláló is. Az étel nem csak vegetáriánusok, hanem a húsimádók számára is vonzó alternatívát kínál. A padlizsán, mint alapanyag, különleges íze miatt sokféleképpen elkészíthető, és a töltelék variálhatósága végtelen lehetőségeket rejt magában.
A padlizsán nemcsak ízletes, hanem tápanyagdús is, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Különösen kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, emellett segíti a fogyást is, mivel alacsony kalóriatartalmú. Az étel elkészítése során a töltelék ízének és állagának kombinálása adja a legnagyobb élményt, hiszen a padlizsán húsos része remekül harmonizál a különböző fűszerekkel és egyéb hozzávalókkal.
A töltött padlizsán nem csupán egy hétköznapi étkezés része lehet, hanem tökéletes választás lehet a családi összejövetelekre, baráti találkozókra, vagy akár ünnepi alkalmakra is. Az elkészítése során érdemes figyelni a friss alapanyagok használatára, hiszen a minőség meghatározza az étel ízét.
Hozzávalók
A töltött padlizsán elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 2 nagy padlizsán
– 300 g darált hús (marha vagy pulyka)
– 1 közepes hagyma
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 1 piros kaliforniai paprika
– 200 g paradicsom (friss vagy konzerv)
– 150 g rizs
– 1 teáskanál köménymag
– 1 teáskanál paprika (édes)
– 1/2 teáskanál cayenne bors (opcionális)
– 100 g reszelt sajt (pl. mozzarella vagy cheddar)
– Olívaolaj
– Só, bors ízlés szerint
– Friss petrezselyem vagy bazsalikom a díszítéshez
Ezek az alapanyagok tökéletesen kiegészítik egymást, és egy ízletes, tartalmas ételt eredményeznek. A padlizsán húsos része és a fűszeres darált hús kombinációja igazi ízélményt nyújt, míg a sajt a tetején ropogós és ízletes kérget biztosít.
A rizs nemcsak a töltelék állagát javítja, hanem segít abban is, hogy az étel laktatóbb legyen. A paprika és a fokhagyma pedig nemcsak ízt ad, hanem színt is visz az ételbe. Az ízek harmóniája és a különböző textúrák miatt a töltött padlizsán mindenki kedvence lehet.
Elkészítés
Az elkészítés első lépése a padlizsán előkészítése. A padlizsánokat alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe hosszában. A belsejüket egy kanál segítségével óvatosan vájjuk ki, ügyelve arra, hogy a héj ne sérüljön. A kivájt padlizsán húsát apróra vágjuk, és félretesszük.
A következő lépés a töltelék elkészítése. Egy nagyobb serpenyőben, közepes lángon, öntsünk egy kevés olívaolajat, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát. Pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a felkockázott kaliforniai paprikát. Pirítsuk további 5 percig, amíg a paprika megpuhul.
Ezután adjuk hozzá a darált húst a serpenyőhöz. Folyamatosan kevergetve pirítsuk, amíg a hús meg nem barnul. Ekkor jöhet a felkockázott padlizsán belseje, amit szintén adjunk hozzá. Fűszerezzük a köménnyel, édes paprikával, sóval, borssal, és ha szeretjük a csípőset, egy csipet cayenne borssal is. Keverjük alaposan össze, majd öntsük hozzá a rizst és a paradicsomot. A paradicsomot előzetesen érdemes felkockázni, ha frisset használunk.
A tölteléket pároljuk 10-15 percig, amíg a rizs megpuhul és felszívja a folyadékot. Ha a töltelék kész, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük bele a reszelt sajtot.
Most jöhet a padlizsánok töltése. A kivájt padlizsán héját helyezzük egy tepsibe, és töltsük meg a fűszeres darált húsos keverékkel. A tetejére szórjunk még egy kis sajtot, hogy szépen megpiruljon a sütés során.
A kész töltött padlizsánokat 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 30-35 percig, amíg a padlizsán megpuhul és a sajt szépen megpirul. A sütés közben érdemes ellenőrizni, hogy ne égjenek le.
Tálalás előtt díszítsük friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal, és máris készen áll a csodás töltött padlizsánunk!
Ez az étel nemcsak ízletes, hanem szemet gyönyörködtető is, így biztosan mindenki el lesz ragadtatva tőle. A töltött padlizsán remek választás lehet vacsorára, de akár vendégváró falatként is megállja a helyét. Az elkészítése nem túl bonyolult, így akár kezdők is bátran nekivághatnak. Bon appétit!

