Főétel receptek,  Gyors receptek

Tepsis pulykamell recept – ínycsiklandó és könnyen elkészíthető!

A pulykahús népszerűsége az egészséges táplálkozásra való törekvésnek köszönhetően folyamatosan növekszik. Magas fehérjetartalmának és alacsony zsírtartalmának köszönhetően sokan választják ezt a húsfajtát, mint alternatívát a vörös húsokkal szemben. Emellett a pulyka rendkívül sokoldalú alapanyag, amit számos módon elkészíthetünk. A pulykamell különösen kedvelt, hiszen könnyen, gyorsan és változatosan ízesíthető, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő elkészítési módot.

A tepsiben sütött pulykamell nemcsak ízletes, hanem rendkívül praktikus is. Az ilyen típusú étkezések során nemcsak a hús, hanem a köret is egyben sül, így a készítési idő és a mosogatás is minimalizálható. A tepsizés során a pulykamell megőrzi szaftosságát, míg a fűszerek és zöldségek ízei együttesen gazdagítják az ételt. Akár hétköznapi vacsorára, akár ünnepi asztalra szánjuk, a tepsis pulykamell mindig jó választás.

A következőkben bemutatjuk a szükséges hozzávalókat és a lépésről lépésre történő elkészítést, hogy bárki könnyedén elkészíthesse ezt az ízletes ételt.

Hozzávalók

A tepsis pulykamell elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 1 kg pulykamellfilé
– 3-4 evőkanál olívaolaj
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál bors
– 1 teáskanál fokhagymapor
– 1 teáskanál paprika (édes vagy csípős, ízlés szerint)
– 1 teáskanál oregánó
– 2 közepes fej vöröshagyma
– 2-3 közepes sárgarépa
– 1-2 közepes cukkini (opcionális)
– 3-4 közepes burgonya
– 500 ml zöldségalaplé vagy víz
– Friss petrezselyem a tálaláshoz (opcionális)

Ezek a hozzávalók nemcsak ízletesek, hanem táplálóak is, így egy egészséges és kiadós étkezést varázsolhatunk az asztalra. A zöldségek variálásával még inkább személyre szabhatjuk az ételt, így bátran kísérletezhetünk más zöldségekkel is, mint például kaliforniai paprika vagy brokkoli.

Elkészítés

Az elkészítés folyamata egyszerű, és nem igényel különösebb konyhai jártasságot. Első lépésként a pulykamellfilét alaposan megmossuk, majd papírtörlővel áttöröljük, hogy megszabaduljunk a felesleges nedvességtől. Ezt követően egy tálban keverjük össze az olívaolajat, sót, borsot, fokhagymaport, paprikát és oregánót. Az így kapott pácba forgatjuk a pulykahúst, hogy minden oldalát jól befedje a fűszeres olaj.

Miközben a pulyka pácolódik, előkészítjük a zöldségeket. A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, a sárgarépát és burgonyát pedig kockákra. Ha cukkinit is használunk, azt is felkarikázzuk. A zöldségeket egy tepsibe helyezzük, és egy kevés sóval, borssal ízesítjük. A zöldségek közé a pácolt pulykamellfilét helyezzük, majd a maradék pácot is ráöntjük.

A tepsit ezután 180-200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül 40-50 percig sütjük. Érdemes időnként megforgatni a zöldségeket, hogy egyenletesen süljenek. A sütés végén, ha szeretnénk, a húst pár percre megpiríthatjuk a sütő grillfunkciójával, hogy szép aranybarna színt kapjon.

Amikor a pulykamell elkészült, vegyük ki a tepsit a sütőből, és hagyjuk pihenni néhány percig, mielőtt felszeleteljük. A pihenési idő alatt a hús szaftosabbá válik, így az ízek is jobban összeérnek. Tálaláskor friss, felaprított petrezselyemmel szórhatjuk meg az ételt, ami nemcsak ízletesebbé, hanem látványosabbá is teszi.

A tepsis pulykamell nemcsak ízletes, hanem egészséges választás is. Gazdag fehérjében és vitaminokban, amelyek a zöldségekből származnak, így egy igazán tápláló étkezést kínál. Különösen ajánlott családi összejövetelekre vagy baráti vacsorákra, ahol mindenki kedvére válogathat a köretekkel és zöldségekkel.

Az elkészítés során amennyiben maradékunk akad, a pulykamell és a zöldségek egyaránt jól tárolhatóak a hűtőben, így másnap is élvezhetjük az ételt. Tálalhatjuk hidegen szendvicsben vagy salátákban is, így a tepsis pulykamell egy igazán sokoldalú étel, amely mindig megállja a helyét.