Főétel receptek,  Gyors receptek

Tepsis csirkemáj recept: ínycsiklandó fogás otthonra

A csirkemáj egy különleges alapanyag, amely nemcsak ízletes, hanem tápláló is. Sokak számára a csirkemáj íze nosztalgikus emlékeket idéz, hiszen gyermekkorunkban sokszor találkozhattunk vele a családi asztalon. A csirkemáj gazdag vasban, B-vitaminokban és különféle ásványi anyagokban, így remek választás lehet, ha egy egészséges és tápláló ételt szeretnénk az asztalra varázsolni.

A csirkemáj sokoldalúan felhasználható, akár pástétomként, sült formában vagy éppen tepsiben, zöldségekkel együtt elkészítve. A tepsiben sütés nemcsak egyszerű, de az ízeket is csodálatosan összehozza. A fűszerek és a zöldségek harmonikusan kiegészítik a csirkemáj karakteres ízét, így egy ínycsiklandó ételt kapunk, amelyet baráti összejövetelekre vagy családi vacsorákra is bátran készíthetünk.

A recept egyszerűsége és gyors elkészítése miatt ideális választás a hétköznapokra, de ünnepi alkalmakra is tökéletes lehet. A csirkemáj készítése során külön figyelmet érdemes fordítani a megfelelő fűszerezésre, hiszen ez az étel ízének alapja. Érdemes kipróbálni különböző fűszereket és zöldségeket, hogy megtaláljuk a számunkra legfinomabb kombinációkat. Most nézzük meg, milyen hozzávalókra van szükség és hogyan készíthetjük el ezt az ízletes fogást.

Hozzávalók

A tepsis csirkemáj elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 500 g csirkemáj
– 2 közepes hagyma
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 2-3 közepes sárgarépa
– 1-2 közepes paprika (színét ízlés szerint válasszuk)
– 200 g gomba (friss vagy konzerv)
– 100 ml tejszín
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 evőkanál vaj
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál bors
– 1 teáskanál pirospaprika
– 1 teáskanál majoránna
– 1 teáskanál kakukkfű
– friss petrezselyem (a tálaláshoz)

A fenti hozzávalók az alaprecepthez szükségesek. Természetesen ízlésünk szerint variálhatjuk a zöldségeket, például cukkinit, padlizsánt vagy brokkolit is adhatunk hozzá, hogy még színesebb és táplálóbb fogást készíthessünk. A fűszereknél is bátran kísérletezhetünk, hiszen a csirkemáj jól illik a különböző ízekhez.

Elkészítés

Az elkészítés menete viszonylag egyszerű, és még a kezdő szakácsok számára is könnyen követhető. Először is, a csirkemájat alaposan megmossuk, majd egy tiszta konyhai törölköző segítségével leitatjuk róla a felesleges vizet. Ezt követően vágjuk le a zsíros részeket és az érdes részeket, hogy a végén egy szép, tiszta májat kapjunk.

A zöldségeket is elő kell készítenünk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A sárgarépát karikákra, a paprikát csíkokra, a gombát pedig szeletekre vágjuk. Ezeket az alapanyagokat előre felkészítve jelentősen megkönnyítjük az elkészítést.

Ezután egy nagyobb tepsit vagy tűzálló edényt előmelegítünk a sütőben 180 °C-ra. Amikor a tepsi már meleg, öntsük bele az olívaolajat és a vajat. A hagymát és a fokhagymát a forró olajra szórjuk, és üvegesre pároljuk. Ezután adjuk hozzá a sárgarépát, a paprikát és a gombát, és pároljuk őket 5-7 percig, hogy kissé megpuhuljanak.

Most következik a csirkemáj. A párolt zöldségekhez adjuk hozzá a csirkemájat, és keverjük össze alaposan. Fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, majoránnával és kakukkfűvel. Az ízeket alaposan összekeverjük, hogy a fűszerek mindenhová eljussanak.

A tepsibe öntjük a tejszínt, amely gazdagítja az ételt, és egy szaftos, krémes állagot ad neki. Az egészet jól összekeverjük, majd a tepsit lefedjük alufóliával, hogy a sütés során a gőz benne maradjon, és a csirkemáj ne száradjon ki.

A tepsit ezután betesszük a sütőbe, és kb. 25-30 percig sütjük. Az utolsó 10 percre vegyük le a fóliát, hogy a máj és a zöldségek szépen megpiruljanak. Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk egy kicsit pihenni.

Tálalás előtt szórjunk a tetejére friss petrezselymet, hogy egy kis színt és frissességet adjunk az ételhez. A tepsis csirkemáj köretként kiválóan illik főtt rizshez, burgonyapüréhez vagy friss salátához.

Ez a recept nemcsak ízletes, hanem gyorsan elkészíthető, így tökéletes választás lehet egy fárasztó nap után. Élvezzük az ízek harmóniáját, és varázsoljunk az asztalra egy igazán különleges fogást!