Desszert receptek,  Péksütemény receptek

Stangli recept: Ínycsiklandó és egyszerű finomságok!

A stangli, azaz a sós, ropogós péksütemény, egy igazi klasszikus a magyar konyhában. Kiválóan illik a reggelihez, de akár uzsonnára vagy vendégváró falatként is megállja a helyét. A stangli különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre édes és sós ízeket hordoz magában, miközben könnyed textúrája és ropogós külseje minden falatnál elvarázsolja az ínycsiklandó falatok kedvelőit.

Az alaprecept rendkívül egyszerű, így bárki könnyedén elkészítheti otthon. A stangli készítése során használható különböző fűszerek és ízesítők lehetővé teszik, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelően variálja a receptet. Az elkészítési idő is viszonylag rövid, így akár az utolsó pillanatban is gyorsan összeüthető egy ínycsiklandó falat.

A stangli nemcsak ízletes, de a külseje is vonzó, hiszen a ropogós, aranybarna réteg felett a fűszerek és a szezámmag csillogása igazi étvágygerjesztő látványt nyújt. A következő lépésekben bemutatjuk, hogyan készíthető el ez a finomság otthon, így nemcsak a család, hanem a barátok is örömmel fogyaszthatják a frissen sült stanglit.

Hozzávalók

A stangli elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 500 g liszt
– 250 g vaj (vagy margarin)
– 200 ml tej
– 1 csomag élesztő (7 g)
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor
– 1 tojás (a kenéshez)
– Szezámmag vagy mák (a díszítéshez)
– 1 teáskanál paprika (opcionális, a fűszerezéshez)
– 1 teáskanál őrölt bors (opcionális, a fűszerezéshez)

Ezek az alapvető hozzávalók, amelyek segítségével a stangli ízletes és ropogós lesz. Fontos, hogy a vajat vagy margarint hidegen használjuk, mivel ez hozzájárul a tésztánk könnyedségéhez. A tej hőmérséklete is kulcsszerepet játszik; érdemes langyosra melegíteni, hogy aktiválja az élesztőt, de nem szabad forrón használni, mert az elpusztíthatja az élesztőt.

A fűszerek mint a paprika vagy a bors opcionálisak, de remekül feldobják a stangli ízét, így érdemes kísérletezni velük. A szezámmag vagy a mák a tetején nemcsak szép díszítést ad, hanem extra ízt is kölcsönöz a süteménynek. Ha valaki különleges ízvilágra vágyik, akár sajtot is reszelhet a tésztához, így a stangli még ízletesebb lesz.

Elkészítés

A stangli elkészítése viszonylag egyszerű, és a következő lépéseket követve könnyedén sikerülhet. Először is, kezdjük a tészta elkészítésével. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot. A só és a cukor aránya segít a tészta ízének kiemelésében, így fontos, hogy ezt a lépést ne hagyjuk ki.

Ezt követően a hideg vajat (vagy margarint) kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. Az ujjaival vagy egy villával morzsoljuk össze a vajat a liszttel, amíg a keverék homokos állagú nem lesz. Ez a lépés segít abban, hogy a stangli tésztája könnyed és levegős legyen.

A következő lépés a tej és az élesztő előkészítése. Langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk állni körülbelül 5-10 percig, amíg az élesztő felfut. Ezt követően az élesztős tejet hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd alaposan összegyúrjuk a tésztát.

Ha a tészta összeállt, letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk kelni szobahőmérsékleten körülbelül 30-40 percig. Ez idő alatt a tészta megemelkedik, és levegőssé válik.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 1 cm vastagságúra. Ezután vágjunk belőle csíkokat, körülbelül 2-3 cm széleseket. A csíkokat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

A stanglik tetejét megkenjük felvert tojással, majd megszórjuk szezámmaggal vagy mákkal. Ezt követően előmelegített sütőben 180 °C-on süssük körülbelül 20-25 percig, amíg aranybarna színt nem kapnak.

Amint a stanglik megsültek, vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Tálalhatjuk önállóan, vagy akár különféle mártogatósokkal is, így még ízletesebbé válik a falatozás.

A megfelelően elkészített stangli kívül ropogós, míg belül puha és ízletes lesz. Kiváló snack vagy aperitif, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését. Az elkészült stanglit tárolhatjuk légmentesen záródó edényben is, így akár több napig is frissen tartható.

Ezzel a recepttel bármikor elkészíthetjük ezt a klasszikus magyar péksüteményt, és biztosak lehetünk benne, hogy mindenki kedvence lesz!