Főétel receptek,  Gyors receptek

Sós galette recept: Egyszerű és ízletes alternatíva!

A sós galette egy különleges és ízletes alternatíva a mindennapi étkezésekhez. Az egyszerű, de nagyszerű tésztájával és sokféle töltelékkel könnyen variálható, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő változatát. A galette francia eredetű étel, amely hagyományosan lapos, kerek formában készül. A sós verziója remek választás lehet egy könnyű vacsorához, vendégséghez, vagy akár egy piknikre is.

A tészta alapja a liszt, amelyhez általában vajat és vizet adunk. Emellett a galette töltelékét különböző zöldségekből, sajtokból vagy akár húsfélékből készíthetjük. Az ízek és a textúrák sokszínűsége teszi lehetővé, hogy mindenki a saját ízlése szerint alakítsa ki a végső ételt. A galette nemcsak finom, hanem szemet gyönyörködtető is, hiszen a szabadon formálható tészta és a színes töltelékek egy gyönyörű látványt nyújtanak az asztalon.

A következő részben bemutatjuk a sós galette hozzávalóit, majd lépésről lépésre elmagyarázzuk az elkészítés folyamatát.

Hozzávalók

A sós galette elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 250 g finomliszt
– 125 g vaj (hideg)
– 1 teáskanál só
– 5-6 evőkanál hideg víz
– 200 g friss spenót (vagy más zöldség)
– 150 g ricotta sajt (vagy más krémes sajt)
– 100 g reszelt sajt (pl. cheddar vagy mozzarella)
– 1 tojás (a kenéshez)
– Fűszerek ízlés szerint (pl. bors, szerecsendió, fokhagyma)

A tésztához a liszt, a só és a hideg vaj szükséges, amelyeket egy tálban összegyúrunk, amíg morzsás állagú nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a hideg vizet, és gyúrjuk tovább, amíg a tészta összeáll. A töltelékhez a spenótot először meg kell párolni, majd kinyomkodni, hogy megszabaduljunk a felesleges nedvességtől. A ricottát egy tálban összekeverjük a reszelt sajttal, fűszerezzük, majd hozzáadjuk a spenótot. Ezt a keveréket használjuk majd a galette töltésére.

Elkészítés

Az első lépés a tészta előkészítése. A hideg vajat kockákra vágjuk, majd a liszttel és a sóval együtt egy nagy tálba helyezzük. Az ujjainkkal vagy egy villával addig keverjük, amíg a keverék morzsás állagúvá válik. Ezután fokozatosan hozzáadjuk a hideg vizet, egy evőkanállal, és alaposan összegyúrjuk a tésztát. Amint a tészta összeállt, formáljunk belőle golyót, és burkoljuk be folpackba. Hagyjuk a tésztát a hűtőben pihenni körülbelül 30 percig.

Míg a tészta pihen, elkészíthetjük a tölteléket. A spenótot egy serpenyőben, kis lángon, egy pici olívaolajjal pároljuk, amíg meg nem fonnyad. Ezt követően kinyomkodjuk a spenót levegőjét, hogy a töltelék ne legyen túl vizes. Egy tálban keverjük össze a ricottát és a reszelt sajtot, majd fűszerezzük ízlés szerint. A spenótot hozzáadjuk a sajtos keverékhez, és alaposan összekeverjük.

Ezután vegyük ki a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 3 mm vastagságúra. A tésztát egy kerek formára alakítjuk, majd a közepére halmozzuk a tölteléket. Fontos, hogy a tészta szélét szabadon hagyjuk, mert ezt majd fel kell hajtani. A tészta szélét hajtsuk rá a töltelékre, és ügyeljünk arra, hogy a középső rész szabadon maradjon.

A galette szélét egy felvert tojással kenjük meg, ami szép aranyszínt ad majd a sütés során. A kész galette-t előmelegített sütőben 200 °C-on süssük körülbelül 30-35 percig, amíg a tészta széle ropogós és aranybarna nem lesz. Miután kisült, hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel.

A sós galette nemcsak ízletes, hanem könnyen variálható is. Különböző zöldségekkel, sajtokkal vagy akár húsokkal is készíthetjük. Kísérletezzünk bátran, és találjuk meg a számunkra legkedvesebb kombinációt. A galette nemcsak egy egyszerű étel, hanem egy olyan fogás is, ami bármelyik asztalon megállja a helyét, legyen szó hétköznapokról vagy ünnepi alkalmakról.