Főétel receptek,  Gyors receptek

Sajtos csirkemell recept, ami mindenkit elvarázsol!

A csirkemell a konyhák egyik legnépszerűbb alapanyaga, hiszen rendkívül sokoldalú és könnyen elkészíthető. Az egészséges táplálkozás egyik alappillére, mivel gazdag fehérjében és alacsony zsírtartalmú. Az íze pedig szinte minden ételben jól megállja a helyét. Az ételek közé sorolva a csirkemell mindig is kedvelt választás volt, mivel számtalan módon variálható.

A sajtos csirkemell egy különösen ízletes variáció, amely a szaftos hús és a krémes sajt találkozásával egy igazán felejthetetlen fogást eredményez. A sajttal készült ételek nemcsak ízletesek, de látványosak is, így tökéletesek lehetnek akár egy hétköznapi vacsorához, akár egy különleges alkalomra.

A következő sorokban bemutatjuk, hogyan készíthetjük el ezt a finom ételt, amely minden családi vacsora sztárja lehet. Akár kezdő szakács vagy, akár tapasztaltabb, ez a recept garantáltan elnyeri majd a tetszésedet.

Hozzávalók

A sajtos csirkemell elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:

– 4 db csirkemellfilé
– 200 g reszelt sajt (pl. mozzarella vagy cheddar)
– 100 g tejföl
– 2 db tojás
– 100 g zsemlemorzsa
– 2 evőkanál liszt
– 1 teáskanál só
– 1/2 teáskanál bors
– 1 teáskanál fokhagymapor (opcionális)
– 2 evőkanál olívaolaj vagy vaj (sütéshez)
– Friss petrezselyem (díszítéshez)

Ezek a hozzávalók elegendőek ahhoz, hogy egy négyfős család számára bőséges mennyiségű sajtos csirkemellet készítsünk. Az alapanyagok könnyen beszerezhetők, és a legtöbbjük már megtalálható a konyhánkban is.

Az ízeket tovább fokozhatjuk különböző fűszerekkel és zöldségekkel, például paprika, hagyma vagy akár gomba hozzáadásával. A sajtos csirkemell így még változatosabbá és gazdagabbá válik, és mindenki kedvencévé válhat az asztalnál.

Elkészítés

Az elkészítés első lépése a csirkemellfilék előkészítése. A csirkemelleket alaposan mossuk meg, majd papírtörlővel itassuk le róluk a felesleges nedvességet. Ezután egy klopfoló segítségével óvatosan klopfoljuk ki a húst, hogy egyenletes vastagságú legyen. Ez segít a sütés során a hús egyenletes átsülésében.

A következő lépés a panírozás. Készítsünk elő három tálat: az elsőbe öntsük a lisztet, a másodikba a felvert tojásokat, a harmadikba pedig a zsemlemorzsát. A zsemlemorzsához ízlés szerint adhatunk fokhagymaport és borsot, hogy még ízletesebb legyen.

A csirkemellfiléket először forgassuk meg a lisztben, majd a tojásban, végül pedig a zsemlemorzsában. Ügyeljünk arra, hogy a panírozás alapos legyen, így a sajt nem fog kifolyni sütés közben.

Most, hogy a csirkemellek panírozva vannak, melegítsük fel az olívaolajat vagy a vajat egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékleten. Amikor az olaj forró, helyezzük bele a panírozott csirkemelleket, és süssük őket 5-7 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára nem sülnek.

Miközben a csirkemellek sülnek, készítsük el a sajtos keveréket. Egy tálban keverjük össze a reszelt sajtot és a tejfölt, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal. Ez a krémes keverék lesz a csirkemell tetején.

Amikor a csirkemellek szépen megpirultak, vegyük le őket a serpenyőről, és helyezzük egy tepsibe. A sajtos keveréket egyenletesen oszlassuk el a csirkemellek tetején.

Ezután előmelegített sütőben, 180 °C-on süssük a csirkemelleket további 10-15 percig, amíg a sajt szépen megolvad és aranybarnára sül. A sütés végén érdemes figyelni, hogy a sajt ne égjen meg, így érdemes a sütési időt ellenőrizni.

Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Tálalás előtt friss petrezselyemmel díszíthetjük az ételt, ami szép színt és ízt ad neki.

A sajtos csirkemell remekül illik köretként főtt rizshez, salátához vagy akár sült zöldségekhez is. Az ízek és a textúrák harmóniája minden falatban érezhető lesz, és biztosan elnyeri majd a család és a barátok tetszését egyaránt.

Tippek és trükkök

A sajtos csirkemell elkészítése során számos apró trükk segíthet abban, hogy az étel még ízletesebb és látványosabb legyen.

Először is, a csirkemell helyett használhatunk pulykamellet is, amely szintén remek választás lehet. Ezen kívül, ha valaki a fűszeresebb ízeket kedveli, érdemes a sajtos keverékhez jalapeño paprikát vagy más csípős hozzávalót adni.

A panírozás során kísérletezhetünk különböző típusú zsemlemorzsákkal is. Például a teljes kiőrlésű zsemlemorzsa vagy a kukoricaliszt használata különleges textúrát és ízt adhat az ételnek.

A sütési folyamat során, ha szeretnénk, hogy a csirke még szaftosabb maradjon, a sütőben lévő csirkemellek mellé tehetünk egy kis víz vagy húsleveset. Ez segít megőrizni a nedvességet, és még ízletesebbé teszi az ételt.

Ha a sajtos csirkemellet előre elkészítjük, érdemes lefedni a tepsit alufóliával, így a hús nem szárad ki sütés közben. Tálalás előtt vegyük le a fóliát, hogy a sajt szépen megpirulhasson.

Végezetül, a sajtos csirkemell tökéletesen illik különböző köretekhez, így érdemes kísérletezni a salátákkal, rizsekkel vagy akár burgonyával. Ezzel a recepttel garantáltan mindenki asztalán ott lesz a finom ízek harmóniája!