Főétel receptek,  Gyors receptek

Római tál recept: Ízletes és laktató fogás!

A római tál, ahogy a neve is sugallja, egy igazi klasszikus étel, amely a hagyományos magyar konyha egyik gyöngyszeme. Az ételek készítésekor a római tál előnye, hogy a hozzávalók egytálétel formájában elkészíthetők, így nemcsak ízletes, de rendkívül laktató fogást is kapunk. Az elkészítési módja rendkívül egyszerű, és a végeredmény ízletes, zamatos étel, amely mindenki tetszését elnyeri.

A római tál nemcsak a családi ebédek, hanem baráti összejövetelek tökéletes kísérője is. A tálalás során az étel szépen, egyben kerül az asztalra, és mindenkinek kedvére való változatos ízeket kínál. A tálban található hozzávalók együttesen gazdag ízvilágot alkotnak, és a hosszú sütési idő alatt minden íz harmonikusan összeérik.

Az elkészítési folyamata során nemcsak az ízek, hanem az illatok is varázslatosan terjengenek a konyhában, így a családtagok és a vendégek izgatottan várják, hogy végre megérkezzen az étel. Most nézzük meg, hogyan készíthetjük el ezt a különleges fogást otthon!

Hozzávalók

A római tál elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükség:

– 1 kg csirkecomb (vagy csirkemell)
– 500 g burgonya
– 300 g sárgarépa
– 300 g vöröshagyma
– 2-3 dl tejföl
– 200 g reszelt sajt (pl. trappista)
– 2-3 evőkanál olívaolaj
– 1 evőkanál fűszerpaprika
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál bors
– 1 evőkanál majoránna
– 1 evőkanál fokhagymapor (vagy 2-3 gerezd friss fokhagyma)
– 1-2 db zöldpaprika (opcionális)
– 1-2 db paradicsom (opcionális)

Ezek a hozzávalók garantálják, hogy az étel ízletes és laktató legyen. A csirkecombok, mint fő alapanyag, különösen jól sülnek a római tálban, így a hús omlós és ízletes marad. A zöldségek, mint a burgonya és a sárgarépa, tökéletesen kiegészítik az ételt, míg a tejföl és a reszelt sajt krémes állagot kölcsönöz. A fűszerek pedig az ízek harmóniáját biztosítják.

Elkészítés

A római tál elkészítése során érdemes először a zöldségeket és a húst előkészíteni. A csirkecombokat alaposan mossuk meg, majd papírtörlővel töröljük szárazra. Ezután dörzsöljük be a combokat a sóval, borssal, fűszerpaprikával, majoránnával és fokhagymaporral. Ha friss fokhagymát használunk, apróra vágva adjuk hozzá a fűszerekhez.

A burgonyát és a sárgarépát hámozzuk meg, majd vágjuk fel őket hasábokra vagy karikákra. A vöröshagymát szeleteljük fel, a zöldpaprikát és a paradicsomot pedig kockázzuk fel. Ezek a zöldségek nemcsak ízt adnak az ételnek, hanem gazdagítják az összképet is.

Ezután egy nagyobb római tálat vagy más, hőálló edényt olívaolajjal kenjünk ki. Az aljára először a felvágott zöldségeket helyezzük el. A burgonya és a sárgarépa kerül az alapra, majd erre jöhetnek a fűszerezett csirkecombok. A rétegezés során ügyeljünk arra, hogy a zöldségek és a hús egyenletesen eloszoljanak.

Ha minden hozzávaló a tálban van, a tejfölt simítsuk el a húsrétegen, majd szórjuk meg a reszelt sajttal. Ez az utolsó lépés nemcsak ízletes, de a sütés során egy finom, ropogós kérget is ad az ételnek.

Most jöhet a sütés! A római tálat fedjük le alufóliával, majd előmelegített sütőben 180-200 °C-on süssük körülbelül 1,5-2 órán keresztül. Az első 1 órában érdemes a tálat lefedve sütni, hogy a hús omlós és szaftos maradjon. Az utolsó 30-40 percben vegyük le a fóliát, hogy a sajt szépen megpiruljon.

Amikor az étel elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk egy kicsit pihenni, mielőtt tálalnánk. A római tálat friss, ropogós kenyérrel vagy salátával kínálhatjuk, hogy még ízletesebbé tegyük az étkezést.

Ez a recept egyszerű, mégis rendkívül ízletes és laktató, így bármilyen alkalomra remek választás. A római tál tökéletes módja annak, hogy a családot vagy a barátokat egy finom, házias étellel kényeztessük.