
Passata recept: Ízletes házi paradicsomszósz készítése
A házi készítésű ételek iránti szenvedély egyre növekvő népszerűségnek örvend. Az emberek egyre inkább felismerik, hogy a saját konyhájukban elkészített fogások nemcsak ízletesebbek, hanem egészségesebbek is, hiszen pontosan tudják, hogy mit tartalmaznak. A friss alapanyagok felhasználása és a saját ízlés szerint történő fűszerezés lehetősége új dimenziókat nyit meg a főzés világában.
A házi paradicsomszósz, vagyis passata készítése különösen kedvelt tevékenység, hiszen a paradicsom a nyár egyik legfinomabb és legédesebb gyümölcse. Az ízek gazdagsága, a színek szépsége és az elkészítés folyamata mind hozzájárul ahhoz, hogy egy olyan alapanyagot készíthessünk, amely számos étel alapjául szolgálhat. A passata nemcsak tésztákhoz, hanem pizzákhoz, pörköltekhez és egyéb ételekhez is kiválóan felhasználható.
Az elkészítés során nemcsak a friss paradicsom ízét élvezhetjük, hanem a saját magunk által választott fűszereket és hozzávalókat is. A házi paradicsomszósz nemcsak ízletes, hanem tartósítószer-mentes, így egészségesebb alternatívát kínál a boltban kapható változatokhoz képest. Lássuk tehát, hogyan készíthetjük el ezt a csodás szószt otthon, lépésről lépésre!
Hozzávalók
A házi paradicsomszósz elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükség:
– 2 kg érett paradicsom (lehetőleg bőrszínű, édes fajták)
– 1 nagy fej vöröshagyma
– 4-5 gerezd fokhagyma
– 1-2 evőkanál olívaolaj
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor (opcionális, a paradicsom édességétől függően)
– Friss bazsalikom (vagy 1 teáskanál szárított bazsalikom)
– Friss oregánó (vagy 1 teáskanál szárított oregánó)
– Fekete bors ízlés szerint
A fenti hozzávalók elegendőek egy nagyobb adag passata elkészítéséhez, amelyet akár üvegekben is eltarthatunk a téli hónapokra. Az érett paradicsom kiválasztása különösen fontos, hiszen a szósz íze nagymértékben függ az alapanyagok minőségétől. Minél édesebb és zamatosabb a paradicsom, annál finomabb lesz a végeredmény. Az olívaolaj nemcsak ízesít, hanem segít a szósz állagának simábbá tételében is.
Elkészítés
Az elkészítés folyamata viszonylag egyszerű, és bárki számára könnyen követhető. Első lépésként alaposan mossuk meg a paradicsomokat, majd vágjuk fel őket nagyobb darabokra. A héjukat nem szükséges eltávolítani, mivel a főzés során a szósz állaga sima lesz. Ha különösen sima állagú szószt szeretnénk, akkor a paradicsomokat először lehet blansírozni, azaz forró vízbe mártani, majd hideg vízbe tenni, így könnyen eltávolítható a héjuk.
Ezt követően egy nagyobb lábasban melegítsük az olívaolajat, majd adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát. Pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a felaprított fokhagymát is. A fokhagyma gyorsan megpirul, ezért fontos, hogy ne hagyjuk túl sokáig a tűzön, különben megéghet.
Amint a hagyma és a fokhagyma megpirult, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot. Keverjük jól össze, majd fűszerezzük sóval, borssal és szükség esetén cukorral. A cukor segít ellensúlyozni a paradicsom savasságát, így ha az gyümölcs nem elég édes, érdemes egy kicsit hozzáadni.
Főzzük a paradicsomot alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve, körülbelül 30-40 percig. Ez idő alatt a paradicsomok el fognak főni, és a szósz sűrűsödni fog. Ha a szósz túlságosan sűrű lenne, egy kis vizet is adhatunk hozzá.
Miután a főzés ideje letelt, vegyük le a lábast a tűzről, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Ezután használjunk botmixert vagy turmixgépet a szósz simára keveréséhez. Az így kapott sűrű állagú passata az ideális alapja a különféle ételeknek.
Végül adjuk hozzá a friss fűszernövényeket, mint a bazsalikom és az oregánó. Ezek fűszeres aromája fantasztikusan feldobja a szószt, így érdemes bőségesen használni belőlük. A kész szószt üvegekbe töltjük, amelyeket légmentesen zárunk le, majd száraz dunsztban tárolunk, hogy hosszabb ideig eltartható legyen.
A házi paradicsomszósz tehát nemcsak ízletes, hanem rendkívül sokoldalú is, hiszen számos étel alapjául szolgálhat. Akár pizzához, tésztákhoz, vagy pörköltekhez használjuk, a saját kezünkkel készült szósz mindig különleges ízt ad az ételeinknek.

