Főétel receptek,  Gyors receptek

Paradicsomos csirkemell recept: ínycsiklandó fogások!

A főzés művészete mindig is lenyűgözte az embereket, hiszen nem csupán táplálékot biztosít, hanem közösségi élményeket és emlékeket is teremt. A gasztronómia világában számos különféle étel vár felfedezésre, és a paradicsomos ételek a legkedveltebbek közé tartoznak. A paradicsom nemcsak színével és ízével varázsol el minket, hanem rendkívül sokoldalú alapanyag is, amely számos fogásban megjelenhet.

A csirkemell pedig az egyik legnépszerűbb húsfajta, amely könnyen elkészíthető és rendkívül ízletes. Összekapcsolva a paradicsom frissességével, egy igazán ínycsiklandó fogás születik, amely nemcsak a család, hanem a barátok körében is nagy sikert arat. Az étel nem csupán tápláló, de a színek és ízek harmonikus egyensúlya miatt is különleges élményt nyújt. Az elkészítése során különféle fűszerek és hozzávalók kombinációival varázsolhatunk igazi ínycsiklandó ételt, amely mindenki ízlését elnyeri.

Most pedig nézzük meg, hogyan készíthetjük el ezt a finom paradicsomos csirkemellet, amely garantáltan elvarázsolja az ízlelőbimbóinkat, és örömet szerez a vacsoránk során.

Hozzávalók

A paradicsomos csirkemell elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 500 g csirkemell filé
– 400 g konzerv paradicsom (vagy friss, érett paradicsom)
– 1 közepes fej hagyma
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 1 teáskanál cukor
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 teáskanál szárított oregano
– 1 teáskanál bazsalikom (friss vagy szárított)
– Só és bors ízlés szerint
– 100 g reszelt sajt (pl. mozzarella vagy parmezán)
– Friss petrezselyem a tálaláshoz

Ezek az alapanyagok nemcsak könnyen beszerezhetők, hanem a legtöbb háztartásban már megtalálhatók. A friss zöldfűszerek, mint a bazsalikom és az oregano, különösen feldobják az étel ízét, de ha ezek nem állnak rendelkezésre, a szárított változatok is tökéletesen megteszik. A sajt hozzáadása pedig nemcsak az ízélményt fokozza, hanem egy különleges, krémes állagot is kölcsönöz a fogásnak.

Elkészítés

Az elkészítés folyamata egyszerű és gyors, így ideális választás egy hétköznapi vacsorához is.

Első lépésként a csirkemellet alaposan megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. A húst kisebb falatokra vagy csíkokra vágjuk, hogy a sütés során gyorsabban átsüljön. A vágás előtt érdemes a csirkemellet kicsit megklopfolni, hogy egyenletesebb legyen a sütési idő.

Ezután a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A hagymát egy serpenyőben, olívaolajon, közepes lángon üvegesre pároljuk. Amikor a hagyma már üveges, hozzáadjuk a fokhagymát is, és egy-két percig tovább pirítjuk, ügyelve arra, hogy ne égjen meg.

A következő lépésben a felkockázott csirkemellet a serpenyőbe tesszük, és minden oldalát szép aranybarnára sütjük. Ez körülbelül 5-7 percet vesz igénybe. A hús sütése közben sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.

Ha a csirkemell átsült, hozzáadjuk a konzerv paradicsomot (vagy a felkockázott friss paradicsomot) a serpenyőhöz. A paradicsomhoz hozzáadjuk a cukrot, az oreganót és a bazsalikomot is. A cukor segít kiemelni a paradicsom természetes édességét, így az étel íze harmonikusabb lesz.

A keveréket alacsony lángon, takarékon főzzük, amíg a paradicsom mártás sűrűsödni nem kezd, ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. Időnként érdemes megkeverni, hogy az étel ne égjen le.

Amikor a mártás már kellően sűrű, és a csirkemell is teljesen átsült, levesszük a tűzről. A serpenyő tartalmát egy tűzálló tálba öntjük, majd a tetejére reszelt sajtot szórunk. A tálat ezután előmelegített sütőbe helyezzük, és 180°C-on addig sütjük, amíg a sajt szépen meg nem olvad és aranybarnára nem sül, ez körülbelül 10-15 perc.

Amikor kész, friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk. A paradicsomos csirkemell kiválóan illik köretként rizshez, tésztához vagy friss salátához is. Az étel nemcsak ízletes, hanem színes és látványos is, így remek választás lehet akár ünnepi alkalmakra is.

Az elkészítése során tapasztalt ízek és illatok garantáltan mindenkit elvarázsolnak, és a paradicsomos csirkemell hamarosan a hétköznapi étkezések kedvencévé válik. Érdemes kipróbálni ezt az egyszerű, mégis nagyszerű receptet, amely nemcsak finom, de egészséges is!