
Meggyes piskóta recept 6 tojásból: egyszerű és finom!
A sütemények és édességek világa mindig is vonzó volt, hiszen a finom ízek és illatok, valamint a szemet gyönyörködtető megjelenés mindenkit elbűvöl. A piskóta, mint az egyik alapvető süteményfajta, rengeteg variációban elkészíthető, és a gyümölcsök hozzáadásával még különlegesebbé tehető. A meggy, ennek az ízletes, savanykás gyümölcsnek a felhasználása nemcsak a sütemény ízét gazdagítja, hanem színével és állagával is feldobja azt.
A meggyes piskóta receptje nemcsak az ínycsiklandó ízek miatt népszerű, hanem az egyszerű elkészítési módja miatt is. Akár egy családi összejövetelre, akár egy baráti találkozóra készítjük, ez a sütemény mindig sikert arat. A puha piskótát a meggy savanykás íze és a vanília édes aromája tökéletesen kiegészíti. Az elkészítése nem igényel különleges sütési tapasztalatot, így bárki könnyedén megvalósíthatja ezt az ínycsiklandó édességet.
A következőkben bemutatjuk a meggyes piskóta elkészítéséhez szükséges hozzávalókat és lépésről-lépésre útmutatót adunk az elkészítéshez. Készüljünk fel a sütésre, hiszen egy finom sütemény mindig jókedvre derít!
Hozzávalók
A meggyes piskóta elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 6 db tojás
– 180 g cukor
– 180 g liszt
– 1 teáskanál vaníliakivonat
– 1 teáskanál sütőpor
– 100 g vaj (olvasztva)
– 300 g magozott meggy (friss vagy fagyasztott)
– csipet só
Ezek az alapanyagok elegendőek ahhoz, hogy egy ízletes, puha piskótát készítsünk, amely tökéletesen harmonizál a meggy savanykás ízével. Fontos, hogy a tojások szobahőmérsékleten legyenek, hogy könnyebben felverhetők legyenek, valamint a vajat is érdemes előre olvasztani, hogy ne kelljen várni a sütés előtt.
Ha friss meggyet használunk, érdemes azt alaposan megmosni és megmagozni. Fagyasztott meggy esetén a használat előtt elég csak kivenni a mélyhűtőből, és hagyni egy kicsit felolvadni. Az alábbiakban a recept elkészítésének részleteit mutatjuk be.
Elkészítés
Az elkészítés első lépése a tojások és a cukor összevegyítése. A tojásokat egy nagyobb tálba törjük, majd hozzáadjuk a cukrot. Egy habverő vagy mixelő segítségével a tojásokat és a cukrot jól összedolgozzuk, amíg a massza világos és habos állagú nem lesz. Ez a lépés rendkívül fontos, mert a tojás és cukor keverékének jó állaga biztosítja a piskóta könnyedségét.
Miután a tojásos massza elkészült, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd néhány másodpercig tovább verjük. Ezután jöhet a liszt és a sütőpor. A lisztet érdemes átszitálni, így elkerülhetjük a csomósodást. A sütőport is szitálva adjuk a masszához, majd óvatosan, fakanállal vagy spatulával, alulról felfelé haladva elkezdjük összekeverni. Fontos, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát, mert akkor a piskóta kemény lehet.
Ezután jöhet az olvasztott vaj. A vajat lassan, folyamatos keverés mellett adjuk a masszához, így biztosítva, hogy a tészta egyenletesen eloszlassa a zsírt. Amint a vaj is jól belekeveredett, a piskótatészta kész is van.
A következő lépés a meggy előkészítése. Ha friss meggyet használunk, akkor azokat megmossuk és megmagozzuk. Fagyasztott meggy esetén egyszerűen csak ki kell venni a mélyhűtőből. A meggyeket óvatosan beleforgatjuk a tésztába, hogy ne törjük össze őket, de a tészta se legyen túl folyós.
Most már csak annyira van szükség, hogy a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és a piskótát körülbelül 30-35 percig sütjük. A sütési idő elteltével érdemes egy tűpróbát végezni: ha a tű tisztán jön ki, a piskóta elkészült. Ha nem, akkor még pár percig sütjük tovább.
Miután a piskóta elkészült, hagyjuk kihűlni a tepsiben, majd óvatosan kivesszük, és rácsra helyezzük, hogy teljesen kihűljön. Tálalás előtt érdemes a süteményt porcukorral megszórni, ami nemcsak ízletes, hanem esztétikus is.
A meggyes piskóta tökéletes választás, ha valami édes és frissítő édességet szeretnénk készíteni. Mivel a meggy savanykás íze jól kiegészíti a piskóta édes ízét, ez a sütemény garantáltan elnyeri mindenki tetszését. Kellemes sütést kívánunk!

