
Kuszkusz csirkemellel: ínycsiklandó recept minden alkalomra
A kuszkusz és a csirkemell egy igazán ízletes és tápláló párosítás, amely nemcsak a hétköznapokban, hanem ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét. A kuszkusz, mint köret, rendkívül sokoldalú, gyorsan elkészíthető és szinte bármilyen ételhez jól illik. A csirkemell pedig a fehérjében gazdag, sovány húsok közé tartozik, így ideális választás a tudatos táplálkozás híveinek.
A kuszkusz elkészítése rendkívül egyszerű, és a legtöbb esetben mindössze forró víz vagy alaplé használatával készíthető. Az ízesítési lehetőségek szinte végtelenek: zöldségek, fűszerek, gyümölcsök és különböző szószok kombinálásával számos különböző ízvilágot hozhatunk létre. A csirkemell pedig könnyen pácolható, sütve, grillezve vagy akár főzve is elkészíthető, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő változatot.
Ez a recept tökéletes választás, ha egy könnyed, mégis laktató ételt szeretnénk készíteni, ami egészséges és tápláló. A kész étel nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem ízletes is, így garantáltan elnyeri majd a család és a barátok tetszését. Most nézzük meg a szükséges hozzávalókat és az elkészítés lépéseit!
Hozzávalók
A kuszkusz csirkemellel elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 300 g kuszkusz
– 400 g csirkemellfilé
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 piros kaliforniai paprika
– 1 sárga kaliforniai paprika
– 1 cukkini
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál fekete bors
– 1 teáskanál paprika (édes vagy csípős, ízlés szerint)
– 1 teáskanál szárított oregánó
– 1 teáskanál citromlé
– 500 ml zöldségalaplé (vagy víz)
– Friss petrezselyem (díszítéshez)
Ezek az alapvető hozzávalók biztosítják a fogás gazdag ízét és színét. A zöldségek színkavalkádja nemcsak esztétikai, hanem táplálkozási szempontból is előnyös, hiszen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Az olívaolaj nemcsak az ízét emeli ki az ételnek, hanem egészséges zsírokat is tartalmaz, amelyektől még táplálóbbá válik az étel.
Elkészítés
Az elkészítés folyamata viszonylag egyszerű, és nem igényel különösebb szakmai tudást. Első lépésként a csirkemellfilét alaposan megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. Ezután kockákra vágjuk, majd egy tálban összekeverjük a sót, borsot, paprikát, oregánót és a citromlevet. A csirkét ebben a pácban legalább 30 percig érdemes hagyni, hogy az ízek jól átjárják a húst.
Közben előkészítjük a zöldségeket. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a kaliforniai paprikákat csíkokra, a cukkinit pedig karikákra vágjuk. Ezt követően egy nagyobb serpenyőt felhevítünk, és 2 evőkanál olívaolajat öntünk bele. Amint az olaj felforrósodott, hozzáadjuk a vöröshagymát. Közepes lángon pár percig pirítjuk, amíg üvegesedni nem kezd. Ekkor hozzátesszük a fokhagymát és a paprikákat, majd további 5 percig sütjük.
Ezután következik a csirkemell, amit a serpenyőbe teszünk. A húst addig sütjük, amíg szép aranybarna színt nem kap, és átsül. Ez körülbelül 10 percet vesz igénybe, attól függően, hogy mekkora kockákra vágtuk a húst. Amint a csirkemell elkészült, a cukkinit is hozzáadjuk, és további 5 percig pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak, de még roppanósak maradnak.
A következő lépés a kuszkusz elkészítése. Ehhez a zöldségalaplevet (vagy vizet) felforraljuk egy lábasban, majd hozzáadjuk a kuszkuszt. Az edényt lefedjük, és 5-10 percig állni hagyjuk, amíg a kuszkusz felszívja a folyadékot. Miután elkészült, villával fellazítjuk, hogy a szemek ne tapadjanak össze.
Végül a kuszkuszt tálalóedénybe halmozzuk, majd a zöldséges csirkemellet a tetejére helyezzük. Díszítésként friss petrezselymet szórunk a tetejére, amely nemcsak széppé varázsolja az ételt, hanem extra ízt is ad neki.
Ez a kuszkusz csirkemellel étel nem csupán tápláló és ízletes, de a készítés folyamata is élvezetes, hiszen a színek és illatok harmóniája már az előkészületek során magával ragad. Az elkészült fogás tökéletesen illik egy könnyű ebédhez vagy vacsorához, de akár vendégváró ételnek is megállja a helyét. Élvezzük hát az ízeket, és tálaljuk szeretettel!

