Főétel receptek,  Péksütemény receptek

Krumplis kenyérlángos recept, amit imádni fogsz!

A kenyérlángos egy igazán különleges és ízletes étel, amely a magyar konyha egyik különlegessége. A lángos hagyományosan mély sütésben készül, azonban a krumplis változata egy új dimenziót ad az élménynek. A krumpli nemcsak ízletes, hanem puhává és szaftossá is teszi a tésztát, így minden falat egy igazi élvezetet nyújt.

Az elkészítése nem bonyolult, és a hozzávalók is könnyen beszerezhetők. A lángos sokak kedvence, és a krumplis változata különösen népszerű, hiszen a krumpli édes íze és a fűszerek kombinációja felejthetetlenné teszi. Akár egy családi találkozóra, akár egy baráti összejövetelre készítjük, biztosan nagy sikert aratunk vele.

A krumplis kenyérlángos nemcsak önálló ételként, hanem akár előételként vagy snack-ként is megállja a helyét. A recept egyszerű, és a végeredmény egy pihe-puha, ízletes kenyérlángos, ami mindenki tetszését elnyeri. Most nézzük meg, milyen hozzávalókra lesz szükség, és lépésről lépésre, hogyan készíthetjük el ezt a finomságot!

Hozzávalók

A krumplis kenyérlángos elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:

– 500 g krumpli
– 500 g liszt (fehér búzaliszt)
– 2,5 dl langyos víz
– 25 g friss élesztő (vagy 7 g szárított élesztő)
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál só
– 2 evőkanál olaj (plusz a sütéshez)
– 1 teáskanál majoránna (opcionális)
– Fűszerek ízlés szerint (pl. bors, paprika)

Ezek az alapvető hozzávalók, amelyek segítségével a tésztát és a lángost elkészíthetjük. A krumpli adja meg az édességet és a puhaságot, míg a liszt és az élesztő gondoskodik a tészta állagáról. A só és a fűszerek pedig ízesítik a lángost, így a végeredmény egy ízletes falat lesz, amely mindenki kedvence lehet.

A krumpli főzése és a tészta elkészítése viszonylag gyorsan megy, így akár egy hétköznapi vacsorához is gyorsan hozzáláthatunk. Figyeljünk arra, hogy minden hozzávalót előkészítsünk, hiszen a jó szervezettség sokat segít a folyamat során.

Elkészítés

A krumplis kenyérlángos elkészítése lépésről lépésre haladva nagyon egyszerű. Első lépésként kezdjük a krumpli előkészítésével. A krumplit hámozzuk meg, majd kockázzuk fel, és egy lábasban sós vízben főzzük meg, amíg teljesen megpuhul. Ez általában körülbelül 20-25 percet vesz igénybe. Amikor a krumpli megfőtt, szűrjük le, és hagyjuk hűlni.

Miközben a krumpli hűl, készítsük el a tésztát. Egy nagy tálban morzsoljuk el a friss élesztőt a langyos vízben, majd adjuk hozzá a cukrot és a sót. Keverjük jól össze, majd hagyjuk állni körülbelül 5-10 percig, amíg az élesztő felfut. Ekkor adjuk hozzá az olajat és a főtt, hűlt krumplit. A krumplit villával törjük össze, hogy egy sima masszát kapjunk.

Ezután kezdjük el fokozatosan hozzáadni a lisztet. Keverjük addig, amíg a tészta összeáll, majd gyúrjuk meg alaposan kézzel, körülbelül 10 percig, amíg a tészta sima és elasztikus lesz. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis lisztet, hogy a tészta ne ragadjon.

Miután a tészta elkészült, formáljunk belőle egy gömböt, majd tegyük egy lisztezett tálba. Fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a tészta megduplázódik.

Kelt tésztát követően lisztezett felületen osszuk 8-10 egyenlő részre. A részeket formáljuk lapos korongokká, körülbelül 1 cm vastagon. A korongokat ismét hagyjuk egy kicsit pihenni, amíg a sütő olajat felmelegítjük.

A sütéshez egy mély serpenyőbe öntsünk olajat, és forrósítsuk fel. Amikor az olaj már forró, óvatosan helyezzük bele a korongokat, és süssük mindkét oldalukat aranybarnára, körülbelül 2-3 percig. A kész kenyérlángosokat szedjük ki, majd helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitatjuk róluk.

A krumplis kenyérlángos tálalható önálló ételként, de ízlés szerint feltétekkel is gazdagíthatjuk, mint például tejföl, reszelt sajt, fokhagymás öntet vagy akár friss zöldségek. Az ízek varázslatos kombinációja minden falatban megjelenik, és garantáltan elcsábítja az ízlelőbimbókat.

A krumplis kenyérlángos tehát nemcsak egy egyszerű étel, hanem egy igazi kulináris élvezet, amelyet bárki könnyen elkészíthet otthon. Élvezzük a sütést, és osztozzunk az élményben a családunkkal és barátainkkal!