
Kevert szilvás lepény recept – ínycsiklandó finomság!
A szilva egy igazi őszi kincs, amely nemcsak ízletes, hanem egészséges is. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így érdemes beépíteni a mindennapi étrendünkbe. A szilvás ételek különösen népszerűek, hiszen a gyümölcs édes-savanykás íze tökéletesen harmonizál a különböző tésztákkal és sütikkel. A szilvás desszertek között a kevert lepények különleges helyet foglalnak el, hiszen könnyen és gyorsan elkészíthetők, és szinte bárki sikerrel járhat velük a konyhában.
A kevert szilvás lepény nemcsak a szilva ízét hozza előtérbe, hanem a tészta egyszerűségével és változatos variációs lehetőségeivel is örömet szerez. A recept rendkívül rugalmas, így a hozzávalók könnyen variálhatók az ízlés és az elérhetőség függvényében. Az elkészítési idő viszonylag rövid, így akár hétköznap is belevághatunk, ha egy kis édességre vágyunk.
Egy ilyen lepény nemcsak a családi délutánok éke lehet, hanem tökéletes választás lehet bármilyen összejövetelre is. A szilva zamatos íze mellett a tészta puhasága és a sült gyümölcsök összeérő aromái mindenkit elkápráztatnak. Tálaláskor egy kis porcukorral vagy vaníliafagylalttal megbolondítva igazán különleges élményt nyújt.
Hozzávalók
A kevert szilvás lepényhez szükségünk lesz a következő hozzávalókra:
– 3 db tojás
– 200 g cukor
– 300 g liszt
– 1 csomag sütőpor
– 1 dl tej
– 1 dl olaj
– 500 g friss szilva (vagy befőtt)
– 1 csipet só
– Vaníliaesszencia (opcionális)
– Porcukor a tálaláshoz
A hozzávalók listája viszonylag egyszerű, és könnyen beszerezhető. A tojások és a cukor alkotják az alapot, míg a liszt és a sütőpor biztosítják a lepény könnyű és levegős állagát. A tej és az olaj keveréke adja meg a tészta nedvességét, míg a szilva a fő ízforrást jelenti. Ha vaníliaesszenciát is használunk, az még különlegesebbé teheti a végső ízélményt.
A szilvát frissen is felhasználhatjuk, de ha éppen nem áll rendelkezésre, akkor a befőtt is kiváló alternatíva. Fontos, hogy a szilvát jól lecsöpögtessük, ha befőttet használunk, hogy ne vízesedjen el a tészta. Ezen kívül a porcukor a tálalás során ad egy édes csavart a desszertnek, így érdemes mindig készleten tartani.
Elkészítés
A kevert szilvás lepény elkészítése egyszerű és gyors folyamat, amelyet bárki könnyedén megvalósíthat.
Első lépésként előkészítjük a sütőt, amelyet 180 °C-ra előmelegítünk. Közben egy közepes méretű tálba törjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a cukrot. Ezeket a hozzávalókat egy habverő segítségével jól összekeverjük, amíg világos és habos állagú masszát nem kapunk. Ez a lépés kulcsfontosságú, hiszen itt alakul ki a tészta alapja.
Ezután következik a száraz hozzávalók hozzáadása. A lisztet és a sütőport egy külön tálban összekeverjük, majd a tojásos keverékhez adjuk. A tészta állagának javítása érdekében a tejet és az olajat is hozzáadjuk. Az egészet alaposan összekeverjük, hogy sima, csomómentes tésztát kapjunk. Ha szeretnénk, egy kevés vaníliaesszenciát is csepegtethetünk bele, hogy az ízét még különlegesebbé tegyük.
A következő lépésben előkészítjük a szilvát. A friss szilvákat megmossuk, majd félbe vágjuk és eltávolítjuk a magokat. Ha befőttet használunk, akkor jól lecsöpögtetjük. A szilvák felét a tésztába keverjük, míg a másik felét később a lepény tetejére helyezzük.
A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd a maradék szilvát egyenletesen elosztjuk a tészta tetején. Egy kanál segítségével finoman belenyomkodhatjuk a gyümölcsöket, hogy a sütés során szépen összeérjenek.
Az előmelegített sütőben körülbelül 30-40 percig sütjük, amíg a lepény szépen megemelkedik és aranybarnára sül. A sütési idő elteltével érdemes tűpróbát végezni: ha a tű szárazon jön ki, akkor elkészült a lepény.
Miután kivettük a sütőből, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd megszórhatjuk porcukorral, és már tálalhatjuk is. Az ízletes kevert szilvás lepény mindenkit elvarázsol, és garantáltan sikert arat az asztalnál.
Egy kis tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal tálalva még különlegesebbé tehetjük ezt az egyszerű, de nagyszerű desszertet. A kevert szilvás lepény nem csupán egy édesség, hanem egy igazi élmény, amelyet mindenki örömmel fogyaszt!

