
Ínycsiklandó sajtos pogácsa recept, amit imádni fogsz!
A sajt mindig is különleges helyet foglalt el a konyhákban, hiszen sokoldalúságának köszönhetően a legkülönbözőbb ételekben megjelenhet. Az íze, állaga és tápanyagtartalma miatt sokan kedvelik, és számos étkezés elengedhetetlen része. A sajtot sokféleképpen felhasználhatjuk: készíthetünk belőle szendvicseket, salátákat, de remekül illik süteményekhez és sós falatokhoz is. A sajtos pogácsa klasszikus péksütemény, amely mindenki szívét elnyeri. Az illatos, friss, ropogós tésztája és a benne található sajtos töltelék igazi ínycsiklandó élvezetet nyújt.
A pogácsa nemcsak vendégvárónak, hanem hétköznapi nassolnivalónak is kiváló, és bármilyen alkalomra elkészíthető. Legyen szó születésnapról, ünnepi étkezésről vagy egyszerű hétvégi családi összejövetelről, a sajtos pogácsa mindig megállja a helyét. Az elkészítése pedig nemcsak gyors, hanem kifejezetten egyszerű is, így akár kezdő háziasszonyok is bátran nekiláthatnak. Az illata, amely a sütőből árad, mindenkit azonnal a konyhába vonz, ahol alig várják, hogy az első falatot megkóstolják.
A következő részben bemutatjuk a sajtos pogácsa elkészítéséhez szükséges hozzávalókat, majd pedig részletes útmutatót adunk az elkészítéshez, hogy senki ne maradjon le a tökéletes pogácsáról.
Hozzávalók
A sajtos pogácsa elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 500 g finomliszt
– 250 g vaj vagy margarin
– 200 g reszelt sajt (pl. trappista vagy edami)
– 200 ml tejföl
– 1 db tojás
– 1 csomag sütőpor (kb. 10 g)
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor
– 1 tojás a kenéshez
– Továbbá ízlés szerint: őrölt bors, köménymag vagy más fűszerek
Ezek az alapanyagok egy igazi ízletes sajtos pogácsa elkészítéséhez szükségesek. A liszt és a sütőpor biztosítja a tészta könnyedségét, míg a vaj vagy margarin gazdag ízt és puhaságot kölcsönöz a pogácsának. A reszelt sajt nemcsak ízletes töltelékként funkcionál, hanem a tésztát is ízesíti, ráadásul a sütés során szépen megolvad, így extra ízélményt nyújt.
A tejföl segít a tészta szaftosságában, így a pogácsák ne lesznek szárazak. A tojás nemcsak a tészta állagához szükséges, hanem a kenéshez is, amely csodás, aranybarna színt kölcsönöz a kész pogácsáknak. Végül, a só és a cukor kiemeli a többi hozzávaló ízét, és egy kis extra fűszer, mint például bors vagy köménymag, szintén remekül feldobja a végeredményt.
Elkészítés
A sajtos pogácsa elkészítése egyszerű, és a lépéseket könnyen követhetjük. Első lépésként készítsük elő a hozzávalókat. A lisztet és a sütőport egy tálban alaposan keverjük össze. A vajat vagy margarint kockákra vágjuk, majd adjuk hozzá a lisztes keverékhez. A keveréket kézzel, vagy egy villával dolgozzuk össze, amíg morzsás állagú nem lesz.
Ezután jöhet a reszelt sajt. A sajtot is keverjük a tésztához, ügyelve arra, hogy egyenletesen eloszlassa. A következő lépés a tejföl és a tojás hozzáadása. A tojást üssük bele egy külön tálba, és verjük fel. Ezután a felvert tojást és a tejfölt öntsük a lisztes keverékhez. A tésztát ezután alaposan gyúrjuk össze, amíg sima és homogén nem lesz. Ha szükséges, ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal.
Amikor a tészta elkészült, formázzunk belőle gombócokat, vagy nyújtsuk ki kb. 1-2 cm vastagságúra, majd szaggassuk ki a pogácsákat egy pogácsaszaggatóval. A kiszaggatott pogácsákat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejüket kenjük meg a felvert tojással, hogy szép fényes és aranybarna színt kapjanak sütés közben.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd a pogácsákat 15-20 percig sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek. Figyeljünk rá, hogy ne süssük túl, mert akkor a pogácsák kiszáradhatnak. Amikor elkészültek, vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt tálalnánk.
A friss, illatos sajtos pogácsákat önállóan, vagy akár egy finom leves vagy saláta mellé is kínálhatjuk. Az elkészült pogácsák íze mindenkit elvarázsol, és garantáltan nem marad belőlük egy darab sem!
A sajtos pogácsa tehát egy nagyszerű választás bármilyen alkalomra, és a fentiek alapján könnyedén elkészíthető otthon. Kísérletezzünk bátran különböző sajtokkal vagy fűszerekkel, hogy megtaláljuk a saját, egyedi ízvilágunkat!

