
Ínycsiklandó lasagne recept darált hússal: egyszerűen!
A lasagne egy különleges étel, amely az olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása. A rétegezett tészta, gazdag ízletes töltelékekkel és krémes szósszal kombinálva nemcsak ínycsiklandó, hanem tápláló is. Az elkészítése sokak számára kihívást jelenthet, de a megfelelő recepttel és némi gyakorlattal egy igazán finom ételt varázsolhatunk az asztalra.
A lasagne sokféleképpen variálható, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő változatot. A darált húsos változat különösen népszerű, hiszen a hús gazdag íze és a fűszerek kombinációja tökéletes harmóniát teremt. A lasagne elkészítése során fontos, hogy a hozzávalók frissek és minőségiek legyenek, így a végeredmény garantáltan ízletes lesz.
Ha már megvan a kedvenc receptünk, a legnagyobb kihívás általában az időzítés és a rétegezés pontos kivitelezése. A megfelelő arányok betartásával és a figyelmes sütéssel egy olyan ételt készíthetünk, amely mindenki tetszését elnyeri. Ezen kívül a lasagne remek választás lehet családi összejövetelekhez, ünnepekre vagy akár hétköznapi vacsorákra is.
Hozzávalók
A lasagne elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 500 g darált marhahús
– 250 g lasagne tészta
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 400 g konzerv paradicsom (vagy friss paradicsom)
– 200 g reszelt sajt (pl. mozzarella vagy parmezán)
– 400 ml tejszín
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 teáskanál szárított oregánó
– 1 teáskanál szárított bazsalikom
– Só és bors ízlés szerint
– 50 g reszelt parmezán a tetejére
Ezek a hozzávalók elegendőek ahhoz, hogy egy ízletes, laktató lasagnét készítsünk. A darált hús adja az étel alapját, míg a paradicsom és a fűszerek a gazdag ízekért felelnek. A tészta és a sajt pedig a rétegezéshez elengedhetetlen. A tejszín használata segít abban, hogy az étel krémes és szaftos legyen, így minden falat igazi élvezetet nyújt.
Elkészítés
Az elkészítés első lépése a húsos ragu elkészítése. Egy nagyobb serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Pirítsuk őket üvegesre, majd tegyük hozzá a darált húst. Közepes lángon süssük, amíg a hús meg nem barnul.
Amikor a hús már szépen megpirult, öntsük hozzá a konzerv paradicsomot. Ha friss paradicsomot használunk, előtte érdemes őket lehúzni és felkockázni. Keverjük jól össze, majd fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal. Hagyjuk a ragut főzni kb. 15-20 percig alacsony lángon, hogy az ízek összeérjenek.
Miközben a ragu fő, készítsük el a besamel szószt. Egy külön lábasban olvasszunk fel egy evőkanál olívaolajat, majd adjunk hozzá egy evőkanál lisztet. Keverjük simára, majd fokozatosan öntsük hozzá a tejszínt, miközben folyamatosan kevergetjük, hogy ne csomósodjon össze. A besamel szósznak sűrűnek és krémesnek kell lennie. Ízesítsük sóval és borssal.
Most jöhet a lasagne rétegezése. Egy hőálló tál aljára öntsünk egy vékony réteg húsos ragut, majd tegyünk rá egy réteg lasagne tésztát. Ezután következik a besamel szósz, majd egy réteg reszelt sajt. Ismételjük meg ezt a folyamatot, amíg a hozzávalók el nem fogynak, a tetejére pedig mindig tésztát, besamel szószt és sajtot tegyünk.
A legfelső réteg legyen sajt, amely szép aranybarnára sül a sütőben. Az elkészült lasagnét előmelegített sütőben süssük 180 °C-on kb. 30-40 percig. Amikor a sajt szépen megpirult és a szósz buborékolni kezd, vegyük ki a sütőből. Hagyjuk pihenni 10-15 percig, hogy a rétegek összeálljanak, majd szeleteljük fel.
A friss, illatos lasagne tálalásához érdemes egy kis friss salátát adni, így még teltebb élményt nyújt az étkezés. Az elkészült lasagne nemcsak a családot, hanem a vendégeket is lenyűgözi majd, hiszen a látvány és az ízek egyaránt magával ragadók.
A lasagne egy olyan étel, amely mindig megéri a fáradságot, és garantáltan emlékezetes élményt nyújt minden alkalommal. Kísérletezzünk bátran a fűszerekkel és a hozzávalókkal, hogy megtaláljuk a számunkra legfinomabb verziót. Bon appétit!

