
Húsos pite recept, amit imádni fogsz!
A házias ételek világában a piték különleges helyet foglalnak el. Ezek a finomságok nemcsak ízletesek, hanem sokoldalúak is, hiszen rengeteg variációban elkészíthetők. A pite lényege, hogy egy ízletes tölteléket rejt a tésztában, amely lehet édes vagy sós, attól függően, hogy éppen milyen kedvünk van. A húsos pite különösen népszerű választás, hiszen a hús és a fűszerek kombinációja egy igazán ízletes és laktató ételt eredményez.
A pite elkészítése során nemcsak a hozzávalók fontosak, hanem a tészta elkészítési módja is. A jó pite titka a ropogós és ízletes tészta, amely tökéletesen kiegészíti a húsos tölteléket. A pite egy remek választás családi összejövetelekre, baráti találkozókra vagy akár egy egyszerű hétköznapi vacsorára is. Az elkészítése viszonylag egyszerű, és a végeredmény garantáltan örömet fog okozni mindenkinek az asztalnál.
Most pedig nézzük meg, hogyan készíthetjük el ezt a finom húsos pitét, kezdve a szükséges hozzávalókkal.
Hozzávalók
A húsos pite elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 500 g darált hús (marha vagy sertés)
– 1 nagy fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 közepes sárgarépa
– 100 g zöldborsó (fagyasztott vagy friss)
– 2 evőkanál olívaolaj
– 2 evőkanál paradicsom püré
– 1 teáskanál őrölt paprika
– 1 teáskanál só
– 1/2 teáskanál bors
– 1 teáskanál kakukkfű
– 1 teáskanál majoránna
– 1 csipet cayenne bors (opcionális, ha csípősebbre szeretnéd)
– 300 g leveles tészta (vagy házi tészta)
– 1 tojás (a kenéshez)
Ezek a hozzávalók elegendőek ahhoz, hogy egy ízletes és laktató pitét készíthessünk. A darált hús a főszereplő, de a zöldségek és fűszerek teszik igazán különlegessé az ételt. A tészta pedig adja a pite alapját, amely egyaránt lehet bolti vagy házilag készített. A hozzávalók mennyisége természetesen ízlés szerint variálható, és más zöldségeket is hozzáadhatunk, ha szeretnénk gazdagítani a tölteléket.
Elkészítés
A húsos pite elkészítése néhány egyszerű lépésben történik. Első lépésként készítsük el a tölteléket. Ehhez egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat közepes lángon. Amint az olaj felforrósodott, adjuk hozzá a felkockázott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pár percig pároljuk együtt, amíg az illatok összeérnek.
Következő lépésként reszeljük le a sárgarépát, és adjuk hozzá a hagymás keverékhez. A sárgarépa édes íze remekül kiegészíti a hús ízét. Amikor a répa megpuhult, jöhet a darált hús. Alaposan keverjük össze a zöldségekkel, és pirítsuk, amíg a hús megváltoztatja a színét. Ekkor adjuk hozzá a paradicsom pürét, az őrölt paprikát, a sót, borsot, kakukkfüvet és majoránnát. Ha szeretnénk, egy csipet cayenne borssal is feldobhatjuk a tölteléket a csípősebb ízvilág kedvéért.
Miután a fűszerek és a hús jól összekeveredtek, adjuk hozzá a zöldborsót is. Ha friss borsót használunk, érdemes azt előbb megfőzni. A tölteléket főzzük még pár percig, amíg minden hozzávaló egyenletesen átmelegedik, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni.
Közben készítsük el a tésztát. Ha bolti leveles tésztát használunk, akkor egyszerűen csak ki kell nyújtani. Ha viszont házi tésztát készítünk, akkor a lisztet, tojást, sót és vizet alaposan gyúrjuk össze, majd pihentessük 30 percig. A tészet nyújtsuk ki vékonyra, és vágjunk ki belőle egy nagyobb kört, amely elég nagy ahhoz, hogy a pite formájába illeszkedjen.
A tészta felét béleljük ki a piteformával, majd kanalazzuk bele a húsos tölteléket. A maradék tésztát vágjuk ki a pite tetejére. A tésztát óvatosan nyomkodjuk össze a széleken, hogy jól záródjon, majd vágjunk a tetejére néhány kis lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben. Végül kenjük le a pite tetejét felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A már előmelegített sütőben 180 °C-on süssük a pitét körülbelül 30-40 percig, vagy amíg a tészta szép aranybarna nem lesz. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk egy kicsit hűlni, mielőtt felszeleteljük.
A húsos pite tökéletes választás egy kiadós családi vacsorához, és mivel könnyen előkészíthető, akár előző nap is elkészíthetjük. A tálalása során friss salátával vagy savanyúsággal kínálhatjuk, hogy még ízletesebb legyen az élmény.
Ezzel a recepttel garantáltan egy ízletes és laktató ételt varázsolhatunk az asztalra, amely mindenki kedvence lesz. Bon appétit!

