
Hagyományos sós stangli recept, amit imádni fogsz!
A sós stangli a magyar konyha egyik klasszikus finomsága, amely bármilyen alkalomra tökéletes választás. Legyen szó családi összejövetelről, születésnapi buliról, vagy csak egy egyszerű délutáni nassolásról, a sós stangli mindig megállja a helyét. A ropogós, ízletes falatok nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek kedvencei is, hiszen könnyen fogyaszthatóak, és remekül illenek egy pohár limonádé vagy üdítő mellé.
A sós stangli készítése nem bonyolult folyamat, ám annál több örömet okoz. Az alapanyagok egyszerűek és könnyen beszerezhetőek, így bárki nekiláthat a recept megvalósításának. Különösen élvezetes lehet, ha a családtagokkal együtt készítjük el, hiszen a közös munka mindig közelebb hozza egymáshoz az embereket. A stangli tésztájának elkészítése során a gyerekek is részt vehetnek, hiszen a gyúrás és a formázás szórakoztató tevékenység.
A sós stangli nemcsak frissen, hanem másnap is ízletes, így érdemes nagyobb adagot készíteni belőle. Az elkészült falatok könnyen tárolhatók, és akár uzsonnára, akár vendégségbe is magunkkal vihetjük őket. Most pedig nézzük meg, milyen hozzávalókra lesz szükségünk a hagyományos sós stangli elkészítéséhez!
Hozzávalók
A sós stangli elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 500 g finomliszt
– 250 g vaj vagy margarin
– 200 ml tejföl
– 1 db tojás
– 1 evőkanál só
– 1 teáskanál cukor
– 1 csomag sütőpor
– 100 g reszelt sajt (pl. trappista)
– 1 tojás a kenéshez
– Szezámmag vagy mák a szóráshoz (opcionális)
Ezek az alapanyagok garantálják, hogy a stangli ropogós és ízletes legyen. A liszt és a zsiradék alapvető fontosságúak, hiszen ezek adják a tészta alapját. A tejföl krémes állaga és zsírtartalma segít, hogy a stangli puha maradjon, míg a tojás és a sütőpor biztosítják a tészta levegősségét. A só és a cukor az ízek harmóniáját fokozza, míg a sajt adja a stangli különleges, sós ízét. A szezámmag vagy mák használata opcionális, de remekül feldobja a kinézetét és ízét.
Elkészítés
Az elkészítés folyamata egyszerű és gyors, így akár egy délutáni programnak is tökéletes. Első lépésként készítsük elő a hozzávalókat, és mérjük ki a szükséges mennyiségeket. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, hogy a stangli sütése alatt megfelelő hőmérséklet biztosított legyen.
Kezdjük el a tészta elkészítését! Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot. Ezután adjuk hozzá a vajat vagy margarint, amelyet előzőleg kockákra vágtunk. A zsiradékot a lisztes keverékhez morzsoljuk, amíg a tészta szemcsés állagú nem lesz. Ez a lépés segít abban, hogy a stangli ropogós legyen.
Ezután jöhet a tejföl és a tojás. A tésztát alaposan gyúrjuk össze, amíg sima és homogén állagú nem lesz. Ha a tészta túl ragadós, egy kevés lisztet adhatunk hozzá, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl száraz sem. Ha kész a tészta, formáljunk belőle egy gombócot, majd takarjuk le fóliával, és pihentessük 20-30 percig a hűtőben. Ez a lépés segít, hogy a tészta könnyebben kezelhető legyen a formázás során.
Miután letelt a pihentetés ideje, lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5 cm vastagságúra. A tésztát ezután vágjuk fel csíkokra, amelyek a stangli formáját adják. A stanglik hosszúsága és szélessége ízlés szerint variálható, de általában 1-2 cm széles és 10-15 cm hosszú csíkok a legelterjedtebbek.
A stanglikat egy tepsibe helyezzük, amelyet sütőpapírral kibéleltünk. A tetejüket kenjük meg a felvert tojással, hogy szép fényes és aranybarna színűek legyenek sütés után. Ekkor szórhatunk rájuk szezámmagot vagy mákot is, ha szeretnénk.
A sütés ideje körülbelül 15-20 perc, vagy amíg a stanglik szép aranybarna színűek nem lesznek. A sütő ajtaját ne nyissuk ki az első 10 percben, hogy a stanglik szépen megkeljenek.
Ha elkészültek, hagyjuk őket pár percig hűlni, majd tálalás előtt érdemes egy kicsit pihenni hagyni őket a rácson. A frissen sült sós stangli igazán ízletes, és remekül illik bármilyen hidegtálhoz vagy csak úgy önállóan is.
A sós stangli klasszikus íze és ropogós textúrája garantálja, hogy mindenki kedvelni fogja. Készítsd el te is ezt a finomságot, és oszd meg barátaiddal és családoddal az élményt!

