
Gyümölcskenyér recept: Ínycsiklandó finomság otthonra!
A gyümölcskenyér egy rendkívül népszerű, ízletes sütemény, amely többféle gyümölcs felhasználásával készíthető. Az édes íze és szaftos textúrája miatt tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy akár desszertként is. Az elkészítése viszonylag egyszerű, és szinte bármilyen gyümölcsöt be lehet vinni a tésztába, így mindenki megtalálhatja a saját kedvenc kombinációját. A gyümölcskenyér nemcsak finom, hanem remek lehetőséget ad arra is, hogy felhasználjuk a megmaradt gyümölcsöket, így csökkentve a hulladékot a konyhában.
A gyümölcskenyér hagyományosan ünnepi desszertként is megjelenik, különösen a téli időszakban, amikor a családi összejövetelek és ünnepek idején szeretjük megajándékozni egymást különleges finomságokkal. A kellemes fűszeres illat, ami a sütés során terjeng a konyhában, mindenkinek mosolyt csal az arcára.
Bár a gyümölcskenyér helyi variációi léteznek, az alaprecept általában ugyanaz marad. A tészta alapja liszt, cukor, tojás, vaj és a választott gyümölcs, kiegészítve a megfelelő fűszerekkel. Ezen kívül a gyümölcs kenyér készítése során sokféle technikát lehet alkalmazni, attól függően, hogy ki milyen ízeket kedvel. Most nézzük meg részletesebben a hozzávalókat és az elkészítési folyamatot.
Hozzávalók
A gyümölcskenyér elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 250 g búzaliszt
– 150 g cukor
– 2 db tojás
– 100 g vaj (puha)
– 2 db érett banán (vagy más gyümölcs, például alma, körte, szilva)
– 100 g aszalt gyümölcs (pl. mazsola, sárgabarack, datolya)
– 1 teáskanál sütőpor
– 1 teáskanál vanília kivonat (vagy vaníliás cukor)
– 1/2 teáskanál fahéj (opcionális)
– csipet só
– 50 g dió vagy mandula (opcionális, apróra vágva)
A hozzávalók mennyisége természetesen variálható, és a gyümölcsök cserélhetők is az egyéni ízlésnek megfelelően. A banán különösen népszerű választás, mivel édes íze és puhító hatása miatt remekül illik a tésztához, de bármilyen más gyümölcs is használható, akár friss, akár aszalt formában. A dió vagy mandula hozzáadása pedig extra ropogósságot ad a kenyérnek, és gazdagítja az ízélményt.
Elkészítés
A gyümölcskenyér elkészítése viszonylag egyszerű, és a következő lépésekben könnyedén elérhetjük a kívánt végeredményt.
Először is, melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Készítsünk elő egy kenyérformát, amelyet kibélelünk sütőpapírral, vagy vajjal kikenünk, hogy a tészta ne tapadjon le.
Ezután egy nagy tálban keverjük össze a puha vajat és a cukrot. Használhatunk elektromos habverőt, de kézi keverővel is elvégezhetjük. A célunk, hogy a massza világos és krémes állagú legyen. Ezután adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük tovább, amíg sima állagot nem kapunk.
A következő lépésben a száraz hozzávalókat egy másik tálban keverjük össze: a lisztet, sütőport, sót és a fahéjat. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a száraz hozzávalókat a vajas-tojásos keverékhez, miközben folyamatosan keverjük. Az állagnak sűrű, de nem túl száraz tésztának kell lennie.
Most jöhet a fő attrakció: a gyümölcsök! A banánokat pépesítsük egy villával, majd adjuk hozzá a tésztához, és jól keverjük össze. Ezután az aszalt gyümölcsöket és a durvára vágott diót vagy mandulát is adjuk hozzá, majd óvatosan forgassuk bele a tésztába, hogy ne törjük össze a gyümölcsöket.
Az elkészült tésztát öntsük a kenyérformába, és simítsuk el a tetejét egy spatulával. A sütés ideje körülbelül 50-60 perc. A kenyér akkor készen áll, ha a teteje aranybarna, és a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán jön ki.
Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni a formában 10 percig, majd fordítsuk ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön. Tálalás előtt érdemes vékony szeletekre vágni, és ízlés szerint friss gyümölcsökkel vagy lekvárral kínálni.
A gyümölcskenyér nemcsak finom, hanem tápláló is, így remek választás lehet bármelyik napra. Élvezzük élvezetét a családunkkal és barátainkkal együtt!

